През първото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия се определяха от

...
През първото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия се определяха от
Коментари Харесай

Сеитбата на есенниците закъснява заради сушата

През първото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия се определяха от температури, близки до нормите и неравномерно разпределени превалявания с количества сред 55.0 мм и 10.5 мм. На места, където количествата бяха незначителни и без стопанско значение като Пазарджик, почвената мокрота е изчерпана. Оптималните периоди за обработка на свободните площи и за сеитба на зимна рапица бяха пропуснати. По-сухото и слънчево време даде опция да продължи прибирането на готовия ориз и късните червени пипери в местата, където нямаше повреди от падналите есенни слани.

В средата на октомври агрометеорологичните условия ще продължат да се дефинират от изсъхнало време с температури, близки до нормалните за месеца. Повече облаци и валежна конюнктура се предвижда във вторник и четвъртък, в края на почивните дни и при започване на новата седмица. В земеделските региони на Южна България предстоящите количества още веднъж ще бъдат без стопанско значение, сред 0.1 мм и 2.0 мм.

През интервала всекидневно са оптималните периоди за предсеитбена обработка и сеитба на зимни житни култури. Тази година незадоволителната почвена мокрота и предстоящото по-сухо време до края на второто десетдневие на октомври ще бъде причина за отсрочване на сеитбата на есенниците на доста места в региона на Южна България. През седмицата ще продължи узряването и прибирането на гроздето, ябълките и дюлите. С понижаването на температурите се следи всеобщ разцвет на есенни минзухари както и оцветяване на листата на кайсия, череша, липа и други

За информации и профилирани прогнози
http://plovdiv.meteo.bg
032/632-422, НИМХ-Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР