През първите три месеца на 2022 г. в България е

...
През първите три месеца на 2022 г. в България е
Коментари Харесай

В столичния квартал Малинова долина се изгражда цял малък град

През първите три месеца на 2022 година в България е почнало строителството на по-големи по размер площи жилищни здания спрямо предишни години. Това е видно от последните данни на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Според тях общият размер на новото жилищно строителство възлиза на 1 156 352 кв. м разгъната застроена повърхност, което съставлява годишно нарастване с 19.56 на 100.

Основната причина за нарастването се дължи на градското жилищно строителство, където след началото на пандемията от 2020 г, доста планове бяха забавени, като тяхната реализация стартира в последните 2 тримесечия, означават специалистите. Към тези фактори се прибавя и високата инфлация и желанията на хората да запазят спестяванията си, посредством вложения в парцели.
 Българите стремително теглят заеми за покупка на жилище
Българите стремително теглят заеми за покупка на жилище

Кой е идеалният претендент за заем?

При постройките с жилищно предопределение се регистрира растеж от 19.35% за цялата страна. Общата повърхност на стартирани нови жилища е 1 100 791 кв. м.

Новостартираните ваканционни площи също бележат нарастване, като то е в размер на 23.96% и 55 561 кв. м. РЗП. Близо 90% от тях са локализирани по черноморието. Макар да има растеж, техния размер е относително много по-малък, по отношение на общото строителство на здания с жилищно предопределение в страната, като имат едвам 4.8% дял.

Най-значим принос за нарастването на стартиралите жилищни площи се дължи на София-град. В региона е почнало строителството на 624 032 кв. м. разгъната застроена повърхност, което е растеж с 58.77% по отношение на същия интервал на 2021 година Голяма част от тези площи се осъществят в кв. Малинова котловина, в който се построява цялостен нов дребен град.
 Сделките с парцели в Несебър се удвоиха за година, в страната скочиха с над 10%
Черноморският град, в който продажбите на парцели скочиха двойно за година

Покупките на парцели у нас за първото тримесечие на годината са близо 49 000

През последните години се следиха ударните темпове на повишаване на стартиралото строителство в област Пловдив. През първото тримесечие на годината, се следи спад от 29.55%. Общо 126 057 кв. м жилищни площи са минали в стадий градеж, като разликата по отношение на същия интервал на предходната година се дължи на няколко по-мащабни плана, които отчасти изкривяват моментните стойности през 2021 година

В област Стара Загора се регистрира растеж от 142.56% и общ размер на стартиралите жилищни площи доближава до 39 314 кв. м.

През първото тримесечие на 2022 година са стартирали най-вече жилищни площи, по отношение на първите тримесечия на последните 14 години. В исторически проект, кривата на стартирано жилищно строителство доближава своя пик през първото тримесечие на 2007 година с общо 1 266 984 кв. м. При сравнение на първите три месеца на актуалната година се вижда, че размерът на започнатите площи е с едвам 13% по-малък от най-активната 2007 година.
 Цените на някои парцели в София са нарастнали с до 40% за година
Цените на някои парцели в София са нарастнали с до 40% за година

В доста квартали на София към този момент е доста мъчно да се откри двустаен апартамент на цена под 100 000 евро

" Това поражда опасения, за свръх строителство и бъдещо огромно предложение на жилищни парцели, които не могат да бъдат усвоени от пазара ", считат анализаторите. И означават, че въпреки всичко ентусиазмът при вложителите в жилищни здания, може да бъде охладен, заради войната в Украйна и отрицателните икономическите последствия, влияещи на реализацията на строителната продукция. Основните от тях са покачването на цените на строителните материали, понижаване на доставки им и цялостна неспособност за обмисляне на вложенията от страна на бизнесмените.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР