През първите месеци на живота си кучето се храни от

...
През първите месеци на живота си кучето се храни от
Коментари Харесай

Колко често да храня кучето?

През първите месеци на живота си кучето се храни от майчиното мляко. След третата седмица се включва индивидът и може да започнете с твърдата храна.

Първите месеци са извънредно значими за вашето кученце. Много е значим приемът на подобаваща храна. Когато го вземете вкъщи, е добре първоначално да му осигурите храна, с която е привикнало. Запомнете че неочакваната смяна в храненето, обвързвана с смяната в средата, може да провокира диария или повръщане на кучето.

До втория месец кучето се храни по 5-6 пъти дневно. То изисква това, защото пораства. През 2-4 месец храненията са 4-5 дневно. От 4-7 месец се разреждат на 3-4. Докато навърши годинка, храненията би трябвало да са три или повече.

За огромните кучета, от 1 до 10 години, специалисти предлагат хранене по два пъти дневно – един път заран и един път вечер. Когато е доста горещо, може да се хранят и по един път дневно. Много старите кучета, над 10 годишна възраст, се хранят 2-3 пъти дневно.

Добре е да научите кучето по какъв начин да се храни съгласно избран график. За задачата оставете купата с храната на пода в продължение на десетина минути. След това я вдигнете, без значение дали кучето е яло.

В идващия час за хранене още веднъж я поставете на земята и изчакайте единствено 10 минути. Съвсем скоро вашето куче ще се научи, че би трябвало да яде тогава, когато му се предлага храна.

Установената рутина на хранене ви разрешава да следите здравето на вашето куче. Ако по принцип то се нахвърля върху купата с храна, незабавно щом я поставите на земята, ще забележите бързо, в случай че няма вкус.

Разбира се има дни, в които кучето може да не желае да се храни, най-често през лятото. Ако това обаче продължи 2-3 дни, най-добре се консултирайте с ветеринарен доктор.

Друг плюс на строго избраните часове за хранене е, че куче, което се храни по този метод, също по този начин и се изхожда по график. Освен това купа с храна, оставена през целия ден, би подканила нежелани посетители, като мравки и хлебарки.

Избор на кучешка храна

Правилното хранене е едно от главните условия за съществуването на крепко и щастливо куче. Както количеството, по този начин и качеството на храната ще повлияят на хармоничното му развиване и ще разграничат крепко животно от животно с признаци на заболяване.

Има два типа кучешки храни, на които да разчитате във връзка с храненето на вашето куче: индустриална храна или домашно приготвена храна.

Дебатите за това какъв брой подобаващ и потребен е всеки от двата типа храни са дълги и от двете страни могат да се намерят солидни причини, по тази причина взехме решение да ви предложим някои недостатъци и мощни страни за всеки от тях.

Купена храна за кучета

 Куче

Ползи

-Тя има огромното преимущество да се възползва от ясна и безвредна рецепта, която включва по уравновесен метод всички хранителни субстанции, нужни за вярното развиване, според от възрастта и физиологичното положение на животното;

-Купената храна е два типа: суха и мокра храна;

Много е елементарно да се откри, купува и съхранява;

-Не изисква време за подготовка;

-Има разнообразни асортименти: пилешко, телешко, заешко, агнешко, сьомга;

-Има специфични варианти, отдадени на кучета с избрани здравословни проблеми;

Недостатъци

-Високата цена може да бъде един от факторите, които дефинират притежателите да не я изберат;

-Няма гаранция, че съставките са качествени, по тази причина се предлага индустриалната храна, която избирате за вашия домакински любим, да бъде с първокласно качество, от известни марки;

- Съществува риск от отичане на корема при огромни кучета, в случай че след приложение те са подложени на физическо натоварване и не употребяват задоволително вода.

Домашно приготвена храна

Ползи

- Може да бъде по-изгодна в цената;

- Вие имате надзор върху съставките и тяхното качество;

- Можете да променяте менюто по-често;

Недостатъци

- Това изисква сериозна инспекция преди подготовката, тъй като би трябвало да знаете по какъв начин да дозирате съставките доста добре, с цел да осигурите уравновесена диета на кучето;

- Тя се нуждае от малко повече време за подготовка;

- Винаги би трябвало да е доста свежа, не може да се оставя в купата през деня;

- Трудно е да се подготвите в движение;

- Може да изисква използването на витаминни и минерални добавки (по рекомендация на лекаря), защото тази храна постоянно би трябвало да има огромно многообразие от хранителни субстанции.

 Забранени храни за кучета

Позволени и непозволени храни за кучета

Много е значимо да се има поради, че диетата на кучето не може да съдържа всички храни, които хората употребяват. Да, Шаро може да е вашият най-хубав другар и да споделя вашите наслади и скърби, само че във връзка с храната вие носите отговорност той да не яде неща, които могат да му навредят. По-долу е даден лист на позволени и неразрешени храни за кучета:

Човешки храни за кучета

- мед, ориз, моркови, чушки, целина, плодове, говеждо, птиче месо, риба без кости, дълга сурова и обезкостена телешка кост (много добра за разчистване на зъбите), прясна извара.

Забранени храни за кучета

- останки от нашата храна, сладкиши, шоколад, какао, птици, овце, свинско месо, сурови вътрешности, свинско месо, фасул, грах, зеле, картофи, подправки, лешници, алкохол.

Те са доста добра човешка храна, само че гроздето и стафидите да вземем за пример са един от най-опасните типове храни, които кучетата могат да ядат. Консумирането на по-малко от четири зрънца грозде или стафиди може да аргументи необратимо увреждане на бъбреците. След няколко часа кучето ви може да е с повръщане, диария и коремна болежка. Може също да забележите, че се спъва при опит за вървене.

Консумирането на чаена лъжичка чесън: на прахуляк, варен или под каквато и да е друга форма, може да аргументи съществени здравословни проблеми на кучетата. Яденето им може да унищожи кръвните кафези на кучето, да аргументи анемия и непоправимо увреждане на бъбреците и може да покаже признаци на уязвимост, зной, отмалялост, повръщане при кучето и кървава урина.

Колко храна би трябвало да яде кучето?

Количеството храна и броят на храненията дневно варират според от възрастта и височината, здравето на кучето, интензивността и околната температура. Вашият ветеринар е този, който ще ви предложи скица на хранения съгласно породата на кучето, това дали е кастрирано или не. Имайте поради, че дребни породи кучета като Йоркширски териер, пинчер, чихуахуа и померан, ядат по-малко храна от едри кучета като немски дог, немска овчарка, санбернар, нюфаундленд, тибетски мастиф, каракачанска овчарка.

Независимо от типа на определената храна за кучета, уверете се, че марката или съставките, които ще употребявате, са с най-високо качество и в случай че имате подозрения, потърсете съвет от ветеринарен доктор. Той може да ви насочи към верния избор на най-здравословния вид, без здравето на кучето ви да страда.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР