През първите 5 месеца на годината 7,5 на сто от

...
През първите 5 месеца на годината 7,5 на сто от
Коментари Харесай

Експерт: Поне още 500 строителни фирми ще спрат дейността си през следващите месеци

През първите 5 месеца на годината 7,5 на 100 от строителните компании, вписани в професионалния указател, са прекратили активността си. Очаква се през идващите няколко месеца още най-малко 500 да създадат същото. Това сподели за Българска телеграфна агенция акад. Ячко Иванов, ръководител на Научния комитет на интернационалната конференция " Проектиране и строителство на здания и уреди ", чийто хазаин бе Варненският свободен университет. Акад. Иванов е и зам.-председател на Научно-техническия съюз по строителство в България.

Строителният отрасъл е най–големият шеф в Европа, уточни специалистът. Той посочи, че секторът дава 9,9 % от Брутния вътрешен артикул на континента. Той обезпечава самун на 14,9 милиона служащи, добави Иванов. Освен това от бранша зависят – директно или индиректно, още над 43 милиона чиновници от други промишлености.

През последните години браншът изпитва усложнения в цяла Европа, добави Иванов. По думите му у нас аргументите строителните компании да стопират активността си са доста. Като съществени той уточни неразплащането с компаниите, както и неналичието на нови планове на общините и страната.

Най-засегнати от обстановката са дребните компании, които не разполагат с финансов запас, добави Иванов. Според него обаче усложнения изпитват и междинните, и огромните компании, тъй като банките отхвърлят да им отпускат заеми.

По данни на Национален статистически институт създадената продукция от сектора за първото тримесечие на 2022 година е намаляла с 14,1 % или с близо 2,7 милиарда лв., сподели още Иванов. По думите му спадът в инженерното строителство е с над 16,4 на 100, а в сградното - с повече от 12 %. Макар и в рецесия, секторът се мъчи да работи и през първото тримесечие на годината има и триумфи, най-много поради нарастването в издаването на позволения за строителство на здания, добави специалистът.

Проблемите към закона за публичните поръчки и неналичието на индексация на договорите с обществените възложители слагат под въпрос съществуването на целия бранш, бе позицията на Ячко Иванов. Според него тези фактори са пагубни за всички компании, надлежно и за 200-те хиляди служащи, заети в сектора у нас. Кризата в допълнение се нагнетява и от фрапантното повишаване на строителните материали, добави Иванов. Той регистрира, че през последните месеци цената на арматурата е скочила с 60 на 100, на дървото - със 150 %, а на изолационните материали - с към 50. Допълнителни усложнения основават и забавянията на доставките на материали.

Надеждите за стабилизирането и развиването на строителния бранш са свързани с Плана за възобновяване и резистентност на България, уточни акад. Иванов. Според него мястото на сектора е в стълба " Зелена България ", обвързван с развиването на нисковъглеродна стопанска система и използването на ограничения за повишение на енергийната успеваемост на жилищните, обществените и бизнес постройките, както и за поощряване на производството на сила от възобновими източници.

Браншът е обвързван с използването на серия от плануваните промени, бе позицията на Иванов. Той подчертава върху потребността от повишение на енергийна успеваемост на сградния фонд в страната, в това число на многофамилните жилищни здания. Секторът ще може да разчита и на вложенията, които би трябвало да се осъществят по Програмата за финансиране на единични ограничения за сила от възобновими източници в едно- и многофамилни здания, добави специалистът.

За поддръжка за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната са планувани над 1 милиард лв., сподели още той. Според него обаче е наложително да се извърши надълбоко саниране. Досегашната процедура - облицоване извън и поукрасяване, би трябвало да бъде прекъсната, уточни Иванов. По думите му главната цел е да бъде продължен виталният цикъл на постройките, да се оправят вътрешните съоръжения. Експертът не скри, че при подобен вид саниране е редно да има финансиране и от притежателите на жилищата, което ще стане мъчно. В това отношение е редно страната да се намеси и да се мисли за нисколихвени дълготрайни заеми или някакви други механизми, които да улеснят хората, изясни Иванов.

За стабилизирането на строителния бранш у нас ще способства оповестяването и осъществяването на държавни и частни планове, сподели още специалистът. Според него неизбежно ще бъдат обявявани публични поръчки за главен и настоящ ремонт на пътища, за създаване на мостове, тунели, здания. Задачата на сектора е да раздвижи стопанската система на страната, като търси модерни решения, с цел да дава отговор на новите " зелени " условия, добави Иванов. И заключи, че за сполучливото развиване на бранша е нужно да се обединят напъните освен на строителните експерти и браншовите организации, а и на държавното управление и цялата обществена администрация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР