През първата половина на XIII в., в малък чешки манастир

...
През първата половина на XIII в., в малък чешки манастир
Коментари Харесай

Кодекс Гигас: Къде е сега книгата, написана от дявола?

През първата половина на XIII в., в дребен чешки манастир е написана книга, която заради големия си размер се назовава Codex Gigas, което от латински се превежда като „ великански кодекс “. По-късно кодексът стартира да се назовава „ Книга на дявола “, тъй като се вярвало, че създател на книгата е самият Сатана. И ето какво давало учредения за този самоуверен извод.

Монах и демон

Легендата гласи, че духовник аскет от бенедиктинския манастир на чешкия град Подзалице бил направил тежък грях. За прегрешението му, братята решили да го зазидат жив в стената, само че Херман заречен на монасите, че за една нощ може да напише книга, която ще популяризира манастира.

Той спазил думата си и до изгрев приключил книгата. Ръкописът тежал 74 кг, а за основаването му са употребявани 160 скотски кожи. Височината на книгата е 90 см, ширината – 49 см, а дебелината – 22 см. Според легендата Херман сключил съглашение със Сатана, който приключил цялата работа вместо него.

Рисунка на дявола в Кодекс Гигас

Ръкописът е написан с един почерк на латински език. Страниците на ръкописа са декорирани с илюстрации и орнаменти в червен, наследник, жълт и зелен цвят. Кодексът има едно единственото средновековно 50-сантиметрово изображение на дявола. Рисунката е ситуирана на страница 290 и се откроява от останалите илюстрации. Има друго оцветяване и жанр, а самата страница е по-тъмна от останалите. Мистичния генезис на книгата поражда учредения да се счита, че е обладана от господаря на пъкъла.

Дявола е нарисуван с препаска от хермелин – знак на кралската мощ, което е немислимо за Средновековието. Остава мистерия за какво на монаха било разрешено да нарисува такава предизвикателна фигура. Осем страници незабавно след портрета на дявола са покрити с мастило и учените не могат да открият смисъла на написания върху тях текст. В книгата има 640 страници, само че единствено 624 са достигнали до нас, а изчезналите страници са изтръгнати от книгата и унищожени през Средновековието.

Книгата е общ брой от всички познания, които Бенедиктинският медал е имал през 13 век. В него можете да прочетете текстовете на Библията, творбите „ Юдейски древности “, „ Еврейската война “ на Йосиф Флавий, средновековната енциклопедия „ Етимология “ на Исидор Севилски, медицински трактати, Новия завет и указания за смирение. Следва портрет на дявола, описания на ритуалите за прогонване на зли духове, „ Чешка хроника ” на Козма Прага и календар с кондика на манастира в Подлажице, както и вълшебен формули, екзорсистки заклинания и някои локални поверия.

Графологично проучване удостоверява, че текстът на книгата и всички илюстрации са дело, сътворено от ръката на един човек. За писар от Средновековието се смятало за норма да пренаписва 100 реда текст дневно. Като се има поради непрекъснатата работа по шест часа дневна светлина, на монаха биха били нужни 30 години, с цел да сътвори кодекса.

Интересното е, че манастирът в Подлажица се е смятал за безпаричен манастир, с малко приятелство и писането на всяка книга, изключително като кодекса, коствало доста пари. От къде бедните монаси са взели пергамента, боите и мастилото? Поради финансови усложнения братята продали кодекса на манастира на Седлец. Впоследствие той няколко пъти прекосявал у новите притежатели и най-после се озовавал в манастира Брумов.

През шестнадесети век мистериозна книга притегля вниманието на мистиците и всички приказват за ръкописа, написан от самия Сатана. Кодексът бил прегледан от ученика на Парацелс Кристофър Шлихтинг и Светия римски император Рудолф II, който преместил книгата с ръкописите в Пражкия палат.

По време на Тридесетгодишната война шведите щурмували Прага и взели кодекса като трофей. От 1646 година „ Книгата на дявола “ се съхранява в Шведската кралска библиотека в Стокхолм. Въпреки размера и огромния брой притежатели, ръкописът е непокътнат съвършено. Днес всички страници на мистериозната книга са цифровизирани и оповестени в общественото пространство. Други образци за връзката на индивида и дявола също са оживели в историята. Например Инквизицията обвинила френския духовник Урбен Грандие в сключването на съглашение със Сатана в името на благосъстоянието и властта над дамите.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР