През първата половина на тази година над 1.1 млн. кв.

...
През първата половина на тази година над 1.1 млн. кв.
Коментари Харесай

Търсенето на офис площи се възстановява

През първата половина на тази година над 1.1 млн. кв. м съвременни офис площи са наети в столиците на 15-те страни от Централна и Източна Европа. Най-високо равнище на интензивност е записано във Варшава (249 300 кв. м), следвана от Прага и Будапеща. Секторът на бизнес услугите продължава да генерира високи равнища на търсене от страна на наемателите и съставлява един от най-големите работодатели в района, съгласно отчет на Colliers.

Новото предложение на офиси на упоменатите пазари възлиза на малко над 640 000 кв. м, като още 2.2 млн. кв. м са в развой на интензивно създаване и следва да бъдат приключени през идващите две-три години.

Според специалистите на Colliers заради пандемията на най-големите пазари на офис площи в Централна и Източна Европа през 2020 година се наблюдаваше междинен годишен спад до минус 30% както в брутното, по този начин и в чистото търсене. Сходни резултати се следят и през първата половина на 2021-а, само че да вземем за пример във Варшава, Прага и Будапеща се виждат първите признаци на възобновяване.

Сред най-честите наематели на офис площи са модерните бизнес услуги.

Най-голямо е предлагането на съвременни офиси във Варшава (около 6.1 млн. кв. м), Будапеща (около 4 млн. кв. м) и Прага (3.7 млн. кв. м). В вероятност най-големият размер нови, съвременни офиси в развой на създаване в края на първото полугодие на 2021-а е в Будапеща (350 000 кв. м), Варшава и София. А най-голям % свободни офис площи за същия интервал е в Сараево (30%), Тирана (16,5%) и София (16%). Най-ниските равнища на този знак са в Любляна (4%), Загреб (5%) и Талин (7.3%).

Бизнес Услуги

За доста страни в района, бизнес услугите се трансфораха в един от водещите източници на директни задгранични вложения и един от най-големите браншове във връзка с заетостта, който все още се прави оценка на над 1 милион души на пазарите, обхванати в този отчет.

Според Илаяс Ван Херварден, началник на услугата „ Стратегически разбор на локация “ за EMEA в Colliers, макар че двуцифреният годишен растеж на заетостта в бранша в доста страни се е забавил напоследък, до междинни и високи едноцифрени стойности, районът на Централна и Източна Европа към момента притегля нови вложения и регистрира разширение на съществуващите центрове. Този триумф, който ще се чака да продължи за още много години,  до огромна степен се дължи на работната мощ в района, състояща се от добре образовани и надарени хора с доста необятен набор от езикови умения.

От офис до обществена среда

Илаяс прибавя: " Центровете за бизнес услуги се оправиха добре с поемането на спомагателна работа от централните си офиси по време на пандемията. В неофициална среда, доста от техните ръководители ще признаят, че " всичко работеше по-добре и по-бързо " в дните, когато за хората беше допустимо да проведат полемика лице в лице в една стая за ден или два. Съществува и въпросът за ръководството на чиновниците. " По-успешните компании нормално поставят обилни старания за брандиране на компанията и все по-щедро възнамеряват   пространства за отдих и различни работни места, с цел да основат чувство за екип и възприятие за принадлежност.  

Според Мариус Иванаускас, началник на отдел " Групови бизнес услуги " в Telia Company, работата в никакъв случай няма да бъде същата, защото тя се отдели от физическото местонахождение, само че фирмите се нуждаят от общ знаменател, с цел да подсигуряват, че ще задържат хората в гравитационното си поле - един от тях ще бъде офисът като обществена среда.

 

В София

също се записват по-високи равнища на търсене през първите шест месеца на 2021 година. " Обемът на подписаните покупко-продажби е 70 330 кв. м, което е с 6% по-високо като стойност по отношение на първото полугодие на 2019-а. Секторът на бизнес услуги продължава да бъде мотора на офис площи, доказателство за това е, че 73% от всички регистрирани покупко-продажби са точно с тези компании “, отбелязва Верка Петкова- Шекерова, Партньор/ Директор Бизнес развиване в Colliers. 

 

В този отчет са включени страните от ЦИЕ-15: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна гора, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Украйна.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР