През първата половина на годината в Средиземно море са загинали

...
През първата половина на годината в Средиземно море са загинали
Коментари Харесай

Рекорден брой мигранти са загинали в Средиземно море през първите шест месеца на 2023г.

През първата половина на годината в Средиземно море са починали рекордно доста мигранти от 2017 година насам. Това излиза наяве от данни на Международната организация по миграция, представени от ДПА.

Най-малко 1874 мигранти, пробвали се да прекосят Средиземно море, са намерили гибелта си или са изчезнали през първите шест месеца на годината, оповестява организацията на Организация на обединените нации. За съпоставяне, през същия интервал предходната година броят им е бил 1108.

През 2017 година минимум 2278 мигранти са намерили гибелта си в опит да прекосят Средиземно море, а през 2016 година броят им е бил 2946.

От 2014 година има общо 27 633 регистрирани смъртни случая на мигранти, пробвали се да прекосят Средиземно море. Според Международната организация по миграция действителният брой на смъртните случаи евентуално е по-голям, защото се допуска, че доста от плавателните средства на мигрантите потъват, без да оставят каквато и да било диря.

Припомняме, че предишния месец стотици мигранти починаха край гръцкия град Пилос на полуостров Пелопонес. Инцидентът се трансформира в една от най-големите произшествия с мигранти през последните десетилетия в Европа. Подобна черна статистика се е трансформирала съвсем в всекидневие за Гърция, оповестява „ Дойче Веле “. Само преди няколко седмици имаше различен сходен случай – край Миконос потъна корабче с бежанци, тогава се удавиха девет души.

Все повече претенденти за леговище и мигранти заобикалят маршрута през Турция и Егейските острови и избират по-опасния път през Средиземно море западно от Гърция. Една дребна част от по-заможните измежду тях пък се пробват да стигнат с яхти от Турция до Италия. А бедните употребяват маршрута от Либия към Италия.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР