През първата десетдневка на май развитието на земеделските култури протичаше

...
През първата десетдневка на май развитието на земеделските култури протичаше
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Слани все още заплашват пролетн...

През първата десетдневка на май развиването на земеделските култури протичаше с ускорени темпове при наднормени температури. В началото на идващия 7-дневен интервал агрометеорологичните условия още веднъж ще се дефинират от високи стойности на дневните температури, сочи прогнозата на секция " Агрометеорология " към Национален институт по метеорология и хидрология.

В началото на второто десетдневие на месец май се чака нормализиране на топлинните условия, което ще възстановява и темпове на развиване на селскостопанските култури. При пшеницата и ечемика ще протичат етапите вретенене, начало на изкласяване и изкласяване. На места в Южна България при ечемика ще се следи фаза разцвет. При зимната рапица ще протичат етапите разцвет, формиране и повишаване на шушулките. При овощните типове ще се реализира разлистване и образуване на завръзите. При лозата ще протича развиването на 1​-3 лист. При засетите пролетни култури - царевица и слънчоглед, ще се следи покълване и листообразуване.

В средата на интервала тук-там има възможност за формиране на слани и вероятни повреди по пролетните и зеленчуковите култури, намиращи се в ранни етапи от развиването си. През интервала овлажнението на обработваемия почвен пласт ще разрешава дотъкмяване на сеитбата на царевица за зърно. През множеството дни основни превалявания не се предвиждат и агрометеорологичните условия ще са подобаващи за осъществяването на сезонните агротехнически действия и растителнозащитните пръскания. Препоръчително е третирането на посевите да се организира при температура на въздуха, не по-висока от 25 градуса. По предписание най-подходящото време за напръскване е заран до 10 ч. и привечер след 18-19 ч.

Очакваните превалявания през втората половина на май ще основават условия за развиване на редица гъбни заболявания: ръжди (кафява, жълта) и септориози по пшеницата, мани по зеленчуковите култури и лозата, ранно кафяво изгниване, сачмянка и струпясване по овошките и други През месеца по-подходящи условия за осъществяване на растителнозащитни пръскания ще има в средата на второто и началото на третото десетдневие.

През май сериозни минимални температури за земеделските култури не се предвиждат, само че остава нараснала вероятността за градушки. При повреди от градушка се предлага засегнатите култури при първа опция да се третират с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и за понижаване на риска от вторични болести.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР