През октомври също е подходящо време за посещение на най-големия

...
През октомври също е подходящо време за посещение на най-големия
Коментари Харесай

Наистина ли е трудно просто да се движим по пътеките към Седемте рилски езера?

През октомври също е уместно време за посещаване на най-големия и хубав циркус у нас - Седемте Рилски езера. Особено в случай че не обичате скупчването на хора, това е вашето време стига да е прелестно и слънчево за подобен преход. Но пък както споделя към този момент някогашният шеф на Национален парк " Рила ", където се намират езерата Владимир Милушев: " Ако към този момент един път сте били на езерата, може да намерите доста по-интересни направления в Рила, които да посетите ".

Да научим себе си и децата по какъв начин да пазим свещените Рилски езера

Езерата са прелестно място, само че не са центъра на София. Така че си подгответе целия ден от рано сутринта. Ние бяхме с трите деца и не бяхме се качвали до този миг дружно с тях. Затова бъдете на лифта още в 9.30 часа, с цел да може в случай че няма хора в 10 часа да сте горе. На мен ми хрумна една велика концепция, да тръгнем с децата по пътя под лифта. Но имайте поради, че става дума за повече от 2 часа вървене. Такъв преход предвидете в случай че планирате една нощувка в хижата, всички ще бъдете изморени, изключително децата в случай че са под 8 години и няма да стигнете до езерата, а не е това задачата, нали?

Защо времето е значимо ли? Ние се качихме до хижата в 12 часа и към 13.30 часа бяхме на езерото Бъбрека. Това време се оказа незадоволително, тъй като с деца би трябвало да предвидим повече време за преход, по-дълги почивки и малко време за конфигурация, че следва още един преход. Естествено значимо е да знаете, че в случай че няма да нощувате в хижата, би трябвало да хванете последния въжен превоз, който е 16.30 часа. Такъв по-късен преход е изцяло изпълним да видите всички езера, само че в случай че сте без деца. С дребосъци ще се наложи да препускате на връщане. Особено повратен е моментът след Бъбрека и изкачването до Окото, в случай че не намерите верния метод или Вашия хлапак просто се е изморил, ще би трябвало да се разделите на две групи или пък да тръгнете да се връщате назад по същия път или непосредствено към Близнака, Трилистника, Рибното и Долното езеро.

 Снимка: Рая Лечева

Тази година за първи път виждам пътеките, по които да се движим толкоз ясно обозначени. И знаете ли? Въпреки че нямаше доста хора, имаше такива, които излизаха отвън тях, в тази ситуация тъй като в огромната си част указаните пътеки бяха кални, само че въпреки всичко не бяха непреодолимо затруднение. Други решаваха, че желаят да изпреварят или пък просто се радваха на обстоятелството, че излизат отвън общоприетите рамки и отвън придвижването на " стадото ". Но пък към този момент това излизане от пътеките е малко по-контролирано.

 Снимка: Рая Лечева

Тази година има нови табели, които ясно описват, че езерата са застрашени. Езерата притеглят доста хора от България и чужбина. Освен извънредно красиви, езерата са мощно енергийни имат вяра доста хора и както споделя Петър Дънов: " На Земята има центрове, които са врата на живота, и водата, която минава през тях, е към този момент свещена и има огромно влияние. "

Влиянието на огромния туристопоток е към момента не е надълбоко изучено

Дирекцията на народен парк " Рила " осведоми на една от първите табели след лифта, че огромният туристопоток в композиция с внезапните промени в климата стартират да заплашват планинските екосистеми от изгубване. Затова би трябвало да бъдем задоволително виновни и да съблюдаваме всички правила, когато пристигнем на това свещено място, а не да ги погазваме.

Най-важното е, че влизането в езерата и реките е неразрешено, замърсяването на тревите и водите с боклуци е неразрешено. Движението на моторни транспортни средства и АТВ е неразрешено.

 Снимка: Рая Лечева

Ако влезем в езерата няма да се пречистим и надали ще има върху нас огромно влияние, а даже през октомври видяхме дама, която в далечината излизаше от езеро Окото.

Неблагоприятните екологични последствия върху езерата от посетителския поток са тематика на необятна полемика и безпокойствие през последните години и изключително след построяването на въжена линия през 2009 година, написа в свое проучване от 2021 година Раденка Митова от Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Обикновено се приема, че увеличеният посетителски поток предизвиква еутрофикация на езерата, заради увеличената ерозия на пътеките. В научната литература са повдигнати голям брой опасения и предизвестия, само че целенасочени проучвания за определяне на вредите досега не са предприемани.

Всички проучвания досега са откъслечни и не се вземаха поради от администрацията на парка. За първи път последните месеци при Владимир Милушев стартира подобен регулярен мониторинг, сподели Боян Зафиров, съветник по пространствени проучвания. Но той беше освободен от поста единствено преди седмица.

Необходимо е да се прави мониторинг и проучвания всяка година в продължение на години, само че и несъмнено едновременно на годината, даже месеците от май до октомври оферират разнообразни забавни благоприятни условия за параленост. Затова подобен мониторинг е най-добре да се прави всеки месец. Това към този момент стартира. Но с новата обстановка под въпрос остава до каква степен ще продължи тази добра процедура, която таман стартира. До края на годините би трябвало учени да предложат методика за мониторинг, която да се ползва идващите години.

 Снимка: Рая Лечева

Не се знае какво е въздействието и на засиления туристопоток, който е най-активен през лятото. Затова не може да се каже дали той би трябвало да се ограничи или не, което съгласно към този момент някогашния шеф на парка би трябвало да бъде последна мярка. За страдание експертите, а самите чиновници на парковата дирекция признават, че мъчно могат да получат данни от лифта и хижата за посещаемостта. Сега е почнало такова проучване на база на пространствените способи за сателитно снимане. Но първите данни ще се проучват през ноември.

Ние потърсихме информация за посещаемостта от хижа Рилски езера и от администрацията на лифта, само че момента оттова не са дали отговор на нашите въпроси. Цената на лифта за отиване и връщане за възрастен е 25 лв. и 15 лв. за деца. Така че най-малко 80 лв. ще похарчи едно четиричленно семейство за своята неповторима разходка. За страдание това е облага за частния притежател, тъй като лифтът е частна благосъстоятелност върху общинска и държавна земя. Не се заплаща право на прилагане. Попитахме експерти дали това е обикновено. Според тях би трябвало да се заплаща такса за право на прилагане, само че даже и това да се прави парите няма да отиват за парка, а непосредствено в държавния бюджет. Единствено в Пирин има прочут механизъм, по който част от концесионната такса се превежда на парковата дирекция.

Силна ерозия на пътеките, какво предизвиква утъпкването им

През септември от 2020 година е осъществено премерване на ширината и оптималната дълбочина на пътеките се показва в научния труд на Раденка Митева. Ширината на пътеките тук-там доближава до извънредно неприемливи стойности, надхвърлящи 27 метра. Високи стойности на широчина на пътеките се следят най-вече на заравнени терени и в огромна част от случаите става въпрос за голям брой паралелни трасета, които с времето последователно се сливат. Средната широчина на пътеките също е недопустимо висока, достигаща съвсем 5 метра, а високата стойност на общоприетото отклоняване приказва за нараснал риск от безпричинно разширение на пътеките. Все отново в близо половината от изследваните точки, пътеките са тесни до умерено необятни до 2,5 метра.

 Снимка: Рая Лечева

В останалите случаи е належащо да се вземат ограничения за ограничение на резултата на утъпкването. Най-сериозен е казусът по пътеката сред х. Рилски езера, през Сухия хълм към ез. Бъбрека. Неприемливо високи стойности изследването записва тук-там и за дълбочина на пътеките. Дълбоко врязване на пътеките се следи най-вече на стръмни терени, а най-високи стойности са регистрирани по пътеката от езеро Бъбрека, през езеро Окото до езеро Сълзата.

Подходящи управнически ограничения в тези случаи са стабилизиране на пътечното покритие и обезпечаване на дренажни и противоерозионни уреди, демонстрира изследването.

В близо половината от изследваните точки данните демонстрират високи равнища на деградация на пътеките. Без подозрение това постанова използването на дейни ограничения за намаляването на отрицателните въздействия на посетителския поток върху естественото завещание на Седемте езера, считат експертите. В тримерен аспект обаче данните за деградация на пътеките, отнесени към водосборите на езерата и свързващите ги потоци, не дават безапелационни доказателства за връзка сред пътечната ерозия и еутрофикационните процеси. В бъдеще се нужни спомагателни и задълбочени изследвания в този аспект, разясняват учените.

" Горещи точки " за утайване на проблеми се оказва езеро Бъбрека, региона на Близнака и Трилистника

Всъщност нанесените вреди от езерата не са известни, което е извънреден проблем за намиране на подобаващи решения. Общата дължина на пътеките на езерата е 34,5 км. Всички пътеки в региона на езерата са неофициални и не се откриват данни те да са били авансово проектирани. Проучването на Раденка Митова в действителност изследва въздействието на палатковите лагери. В региона на циркуса на Седемте рилски езера се следят две локализации на палаткови лагери. По данни на Плана за ръководство на Национален парк " Рила " 2001-2010 година палатковият лагер към хижа Рилски езера се образува от Българска федерация по йога, а към хижа Седемте езера от Бялото приятелство. Особена категория пътеки се образува в резултат на ритуала Паневритмия на Бялото приятелство, само че те съставляват единствено 3,7% от цялата дължина на пътеките. Палатковият лагер се разполага върху общото циркусно дъно на езеро Близнака, Трилистника и Рибното езеро. Продължителността на палатковите лагери обаче повлиява съществено, само че тази тематика не е съществено изучена, показва изследването.

 Снимка: Рая Лечева

Протичането на интензивни ерозионни процеси е обикновено за езерата, само че утъпкването на пътеките ускорява този развой, който оказва въздействие върху по-ускореното заблатяване и затлачване на езерата. Утъпкването може да провокира уплътняване и загуба на почвена завивка и на хранителни субстанции, на ерозия, увреждане на корените или изцяло увреждане на растенията, понижаване толерантността към засушавания. Утъпкването на пътеките въздейства най-вече на увреждане на почвената завивка и е опасност за биоразнообразието. Оказва се, че фрагментиращ ландшафта резултат имат към 70% от пътеките, мощно провокиращи ерозионни процеси, затлачване и еутрофикация провокират 40% от пътеките, още 30% способстват за усложняването на казуса. Горещи точки за утайване на проблеми се оказва езеро Бъбрека, региона на Близнака и Трилистника. А в действителност главният проблем до момента е неналичието на непрекъснат мониторинг, който е почнал, само че би трябвало да продължи. А в случай че към този момент сме били на езерата дано потърсим още прелестни направления из Рила, на които ще се насладим още повече, тъй като няма да бъдат толкоз посещавани, а някои от децата ще мрънкат по-малко.

 Снимка: Рая Лечева
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР