През октомври 2023 г. руският вестник Ведомости съобщи, че Кремъл

...
През октомври 2023 г. руският вестник Ведомости съобщи, че Кремъл
Коментари Харесай

Кремъл допусна „либерален“ кандидат до президентските избори за цвят, а сега си скубе косите

През октомври 2023 година съветският вестник Ведомости заяви, че Кремъл възнамерява да внесе малко многообразие в президентските избори. Властите щели да разрешат на „ демократичен “ претендент да се кандидатира. Като хипотетичен претендент беше посочен някогашния основен редактор на „ Ехо Москва “ Алексей Венедиктов като една от опциите. Самият Венедиктов сподели пред публицисти, че няма желание да се включва в конкуренцията.

Приблизително по същото време политикът Борис Надеждин, някогашен помощник на убития опозиционен водач Борис Немцов, разгласи личните си проекти да се кандидатира

Надеждин понякога съставлява съветската „ демократична съпротива “ по съветската държавна телевизия. Нещо, което на същинските опозиционери нормално не е разрешено да вършат.

„ За страдание, всички, които евентуално щях да поддържа, в случай че се бяха кандидатирали, иби са в пандиза, или са напуснали страната. Така че би трябвало да го направя самичък “, сподели той пред публицисти.

Твърди се, че никой не е помагал на Надеждин. Нито о политическият блок на Кремъл, нито политическите стратези, с които той работи. В същото време осведомителният блок на Кремъл, чийто водач Алексей Громов има конкурентни връзки с водача на политическия блок Сергей Кириенко, в действителност е показал интерес към акцията на Надеждин.

За малко Кремъл е повярвал, че като поддържат „ своя либерал “, те могат способстват за успеха на Путин

„ Информационният блок на Кремъл организира първия си диалог с Надеждин при започване на есента. Те са в контакт с Борис поради постоянното му присъединяване в пропагандни телевизионни излъчвания. Но да повторя: акцията на Надеждин не е план на Громов. Дискусията не продължи. Всичко беше на равнище „ Ако нещо се обърка, евентуално мога да оказа помощ “, сподели един от източниците на Meduza, близки до администрацията на Путин.

Самият Надеждин обществено настоя, че в никакъв случай не е обсъждал кандидатурата си с Кремъл.

„ Борис внимаваше “

Първоначално Надеждин се въздържа от антивоенни или антипутински изявления. В предизборния си манифест той сподели, че Русия би трябвало да има „ западна ориентировка “ и да бъде „ като европейска страна “. Той даже изрази единодушие с няколко изказвания, направени от Владимир Путин, в това число концепцията, че „ светът на 20-ти век се срутва “, до момента в който Китай и Индия се готвят да надминат Запада в световния ред. Според него това ще даде късмет на Русия да стане „ Най-голямата стопанска система “ в Европа.

Познат на Надеждин сподели пред Meduza, че по време на тези мнения Надеждин към момента е очаквал администрацията на Путин да поддържа кандидатурата му.

„ Борис беше деликатен. Той се опита да не споделя нищо прекомерно подривно от боязън да не изплаши Кремъл “, твърди източникът.

Според него Надеждин се е надявал и да усили известността на името си на национално равнище преди вероятно кандидатстване за Московската градска дума през септември 2024 година или за Държавната дума на Русия през 2026 година

Но съгласно два източника, близки до администрацията на Путин, Надеждин не е съумял да убеди политическия блок на Кремъл да му помогне с номинацията му

Те считат, че точно това е „ радикализирало “ претендента, карайки го да разгласява на уеб страницата си лозунги против „ специфичната военна интервенция “ и самия президент. Един източник от политическия блок на Кремъл и двама политически стратези, които са работили за Кремъл, споделиха пред Meduza, че Надеждин „ изрично не може да бъде наименуван кандидат-спойлър или съгласуван претендент “.

„ Всяка акция на „ механически претендент “ би трябвало да има надзирател от администрацията на Путин. За предпочитане е необходим и политически пълководец. Представителите на тези акции би трябвало да участват на срещи с администрацията. Да съпоставят бележките си. В случая с Надеждин няма нищо сходно, макар че е имало предходна връзка. […] Няма метод Кремъл да е разрешил изказванията му против специфичната военна интервенция и Путин. Те не са склонни към самоубийство “, сподели източник, непосредствен до Кремъл.

Няколко източника от акцията на Надеждин също подчертаха, че екипът на претендента сега няма контакт с администрацията на Путин.

„ Тук работят огромно многообразие от хора от разнообразни акции. Някои от тях натрупаха опит в работата с опозиционния политик Максим Кац. Други работеха с офисите на Навални. Повечето от тях са работили като доброволци или полудоброволци. Всички те работят от откровена поддръжка “, сподели един източник.

През януари 2024 година редица известни опозиционни политици, блогъри и специалисти, живеещи отвън Русия, показаха поддръжка за Надеждин, в това число Максим Кац, политологът Екатерина Шулман и поддръжниците на Алексей Навални, в това число неговата съпругфе Юлия.

Кац разгласява десетки туитове, призоваващи руснаците да дадат своите подписи в поддръжка на претендента. А Шулман го интервюира за канала си в YouTube.

Политикът Любов Собол, която работи за Фондацията за битка с корупцията на Алексей Навални, сподели, че неочакваната известност на Надеждин е резултат от обстоятелството, че той „ дава на хората късмет да покажат, че съветското общество има търсене на политическо посланичество и нови гласове “.

До края на януари хиляди руснаци се изредиха на опашка в цялата страна и в чужбина, с цел да прибавят своите подписи в поддръжка на кандидатурата на Надеждин

Към 26 януари акцията е събрала почти 200 000 подписа. Два пъти повече, в сравнение с му трябват, с цел да се включи публично в конкуренцията.

Сега юристите на акцията имат задачата да ревизират всяка подписка и да я внесат в Централната изборна комисия на страната до 31 януари. Източник, следил процеса на събиране на подписи за кандидатурата на Надеждин, сподели “, че някои от подписите имат „ явни дефекти “. Те са „ същински подписи, само че зачеркнати “.

„ Хвърли се като парещ картоф “

Политическият блок на Кремъл, който следи президентските избори, намира тази обстановка за тревожна. Източник, непосредствен до администрацията на Путин, сподели пред Meduza, че блокът се надява самият Надеждин да реши да не съобщи подписите. Или пък да стане по този начин, че прекалено много от тях са имали неточности. Или, че акцията не е изпълнила изискваните районни квоти.

„ В този случай те биха били подготвени да му предложат нещо в подмяна. Но желанието за договорка избледнява. Поведението на Надеждин се отклонява прекомерно надалеч от системата “, сподели той.

Но съгласно прочут на Надеждин и човек, който работи в акцията му, Надеждин към момента има всички планове да съобщи подписите и да записва кандидатурата си

„ Той в действителност е вложен в това. Кандидатурата се трансформира в същинска борба за него “, сподели един източник.

Дали и по какъв начин ще успее да влезе в бюлетината обаче не е ясно.

„ Неговата радикализация и поддръжката на опозиционни фигури в чужбина несъмнено не усилиха възможностите му да бъде позволено да се записва “, сподели източник, непосредствен до администрацията на Путин.

Според източници президентският щаб няма желание да разреши на Централната изборна комисия да записва претенденти, които са срещу войната.

„ Има част от електората, който желае войната да свърши. Ако съперникът на Путин на изборите реши да удовлетвори това искане, може да получи порядъчен %. А администрацията на Путин няма потребност от това “, изяснява един източник.

На изборите през 2024 година администрацията на Путин желае Владимир Путин да получи към 80%  от формалните гласове при изборна интензивност от най-малко 79%

Според източници „ антивоенен претендент “ като Надеждин може да затрудни постигането на тези резултати. Дори и благодарение на електронни бюлетини и многодневно гласоподаване.

В същото време Кремъл не се тормози от възможни митинги в отговор на блокирането на Надеждин да се кандидатира.

„ Всички към този момент са не запомнили за Екатерина Дунцова. Нейният случай не провокира митинги. Това също няма “, сподели източник от политическия блок.

Въпреки това Кремъл счита ентусиазма на гласоподавателите за кандидатурата на Надеждин за „ много спорен “:

„ Стана ясно, че хората са нетърпеливи за нещо ново. Това е доста противен резултат “.

Кремъл чака гласоподавателите на Надеждин да пренасочат поддръжката си към Владислав Даванков. Това е претендентът на утвърдената от Кремъл „ демократична “ партия Нови хора.

„ Очевидно в акцията му няма да има нищо категорично антивоенно или антипрезидентско “, сподели източник, непосредствен до партията.

Според източник от администрацията на Путин Надеждин не би трябвало да разчита на поддръжка от осведомителния блок на Кремъл или неговия водач Алексей Громов

„ Хипотетично някой, който поддържа това да го оставят да се записва, може да убеди президента, че Надеждин им би трябвало по някаква причина. Но това е доста малко евентуално “, сподели източникът.

Политически пълководец, който работи с администрацията на Путин и с няколко съветски губернатори, сподели, че е склонен. Според него осведомителният блок на Кремъл не е „ избрал неверния претендент за рекламиране “. И въпреки всичко е позволил грешката да не съобщи ясно желанията си.

„ Ситуацията потегли по неверен път “, сподели той. „ Има проблем. Следователно някой би трябвало да е отговорен. И тава са хората, които предложиха да има „ либерал в бюлетината “. Резултатът ще бъде да разхвърлят Надеждин като парещ картоф, хвърляйки виновността върху другите “

Източник: Meduza/Превод: SafeNews

Още вести четете в категорията Свят 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР