През октомври 2023 г. кметът Васил Терзиев спечели кметските избори

...
През октомври 2023 г. кметът Васил Терзиев спечели кметските избори
Коментари Харесай

Административната сглобка в Столична община между кмет и главен архитект

През октомври 2023 година кметът Васил Терзиев завоюва кметските избори в София, с обещания към столичани, че ще трансформира столицата в град-мечта. Зад неговата кандидатура застанаха Политическа партия Продължаваме промяната, Демократична България, Спаси София и експертната организация “Екипът на София ”.

Из предизборно изявление на Васил Терзиев:

“Искам да кажа за какво сме дружно и какво ни сплоти. Заедно сме, тъй като имаме фантазия за София. Да е зелен, хубав, организиран и проспериращ град. Град, който обичаме и който би трябвало да стане подобен, че да не желаеме да го напуснем... ”

Почти половин година след заемането на кметския стол, новият кмет не подсказа с нищо, че може да оправдае гражданската сила на софиянци в търсене на смяна на ръководството на града. Изгубиха се упования за начало на промяна, за провокации и цели - част от предизборната му акция. Тези месеци се трансфораха в поредност от пропуснати благоприятни условия за основаването даже на усещане, че нещо градивно следва. А експертната организация “Екипът на София ”, стояща зад правенето на документа, представляващ проект за развиване на града, се трансформира в комфортно предизборно ходило.

Васил Терзиев:

“Ние познаваме проблемите и идваме с решения. От месеци работим с над 150 специалиста и към този момент имаме стратегия с в детайли написани проекти и ограничения по какъв начин ще решим най-важните градски проблеми: подготвени сме от ден 1 с оферти за деяние и проект за метаморфоза в общината, тъй че да можем да осъществяваме тази стратегия ”.

И ОЩЕ:

„ Нито един проект няма стойност без добър екип, политическа воля за неговата реализация и без правилата, които биха се следвали в работата... Имаме освен проект, само че разполагаме и с хора с нужната политическа воля да вземат нужните решения, с цел да дадат дълготраен подтик на града, който да бъде европейска и просперираща столица. “

Зад този избирателен мираж пред столичани се разигра една от най-големите рецесии в Столичния общински съвет, който не можа да проработи с месеци, заради неналичието на каквато и да е политическа диалогичност. А екипът на новия кмет се вкопчи в административната машина, функционираща от години по метод, който не търпи трансформации и промени. Един от ярките образци за това е запазването на поста на Здравко Здравков като основен проектант. Администратор от кабинета на Йорданка Фандъкова, апетитен за една от проблематичните фигури в ръководството на града през последните години. Арх. Здравко Здравков изплува на този пост през 2016 година през конкурс за основен проектант, проведен от Фандъкова и определен с политическата воля на партия ГЕРБ. По същото време, ръководени от него няколко юридически лица в обединяване са част от обвиняване на Комисия за защита на конкуренцията с кореспонденция № КЗК-114/2016 година по отношение на тръжна операция. Назначението на Здравков за основен проектант на София започва дружно с впускането му в правосъдни каузи като шеф на обединяване от компании за капиталово планиране, взели участие в разпределянето на средства по европейски стратегии.

През миналите години арх. Здравков потвърди че е кадърен да мисли предпочитано, употребявайки цялата административна власт, с която разполага за близки до него кръгове от компании. Всички компании, с които архитекта си е взаимодействал професионално преди заемането на поста на основен проектант са сложени в предпазена административна среда, описващи ясно икономическо обграждане. Техните планове се осъществят, макар нескритата гражданска опозиция против някои от тях. Един от емблематичните образци е компанията на Радослав Борисов, прочут още като Роко Бароко, чиито планове, макар че са се трансформирали в знак на некачествено и проблематично строителство, са грижливо и безрезервно обслужвани освен от админа Здравков, само че и от архитекта Здравков.

Списъкът от компании, гафове и административни прецеденти, които генерира основният проектант е дълъг. Но по някакъв метод той се трансформира във водеща фигура, част от екипа на кмета Васил Терзиев, който не дава явен небосвод за иден нов конкурс за основен проектант. Това основава чувството за една нова по природа сглобка - административна сглобка сред екипа на Терзиев и основния проектант на Фандъкова. Тази симбиоза няма по какъв начин да даде началото на каквато и да е смяна. Това сякаш отваря вратата точно в този миг да започват капиталови планове, затаили мирис от години. Като да вземем за пример:

На бул. България, макар многогодишни митинги арх. Здравков дава зелена светлина, разписвайки строителство с нараснала етажност и размер на терен от съвсем 5 дка.

Инвеститор на терена е Димитър Цеков, притежател на " Строителна компания за строителство и развиване " АД, директно обвързван с ВИС 2. Т. нар. „ финансист “ на групировката Димитър Цеков-Митята наследява част от легалния бизнес на Георги Илиев след убийството му. Името му се появява в голям брой скандални приватизационни покупко-продажби в Столична община. Сред тях са паркингът и магазините към НДК, които в този момент са благосъстоятелност на компании на Цеков и вдовицата на Георги Илиев. След разстрела на Илиев предприемачът минава под крилото на ТАКИ (Христофорос Аманатидис) като шеф на някои от компаниите му.

Част от терена на бул. " България " Димитър Цеков преди години е закупил от частен притежател, а останалата - от общинското сдружение " Софийски парцели ". По този метод той се е сдобил с имот, върху който е построил бензиностанция и двуетажна постройка. Във връзка с непрекъснатия напредък на цените на недвижимите парцели в София, Цеков има желание да ги унищожи и върху тях да осъществя доста по-мащабен обект. Преди известно време основният проектант, в опит да тушира публичното напрежение към парцела на Цеков, споделя:

" Ние се намираме в обстановка да има митинги преди да има импортиран план. Нека да внесат вложителите план, да видя дали дава отговор на разпоредбите и нормите, с цел да мога да ви отговоря съответно ".

С днешна дата е ясно, че основният проектант на София Здравков е издал заповед, с която позволява изработването на Подробен организационен проект със промяна на индикаторите за застрояване с много по-завишени и смяна на предназначението на терена " за смесено предопределение и бензиностанция ". ...Задоволява изцяло условията на Митята и по този метод дава отговор на софиянци.

Това е един от образците, в които съгласно някои общински съветници „ Здравков разписва като за последно “, което новият кмет Терзиев явно намира за обикновено, в синхрон с предизборните му обещания.

Дори в едно от последните изявленията на Терзиев в Дарик радио пред журналиста Константин Вълков, кметът намерено декларира, че Здравков е част от екипа му и извършва сполучливо предизборните му обещания.

Кметът видимо е с явен фокус в напъните си да осъществя програмата за промяна на Столична община и града. Но от всичко свършено дотук става пределно ясно, че зад него не стои към този момент никакъв професионален потенциал и екип, който да е кадърен да извърши промените, по този начин необятно рекламирани в предизборните обещания. Още повече, че съвсем всички специалисти от “Екипът на София ” се отдръпнаха публично. Може да се каже, че експертният потенциал на повече от 150 индивида – част от “Екипът на София ” е изгубен, поради запазването на поста на един отракан в политическите и институционални игри експерт като арх. Здравко Здравков.

Тази експертна замяна образува един друг, подмолен роман за събития, които се случват зад стените на кметския кабинет. Защото административните умения и качества на арх. Здравков може да са неоспорими и той да е прекомерно комфортният инструмент, само че зад тях се крият и пороците на една потвърдено корумпирана институционална среда, каквато е направление „ Архитектура и градоустройство “. Именно това е службата, през която се генерират непрестанно институционални прецеденти, явен признак за упражняването на корупция. Ако админа Здравков е практичният избор на кмета Терзиев, то по какъв начин ще се минимизира този незаконен недостатък?

Не инцидентно през м. февруари 2022 година от „ Демократична България “ желаеха оставката на основния проектант на София Здравко Здравков поради открити неприятни практики, всеобщо и голословно закъснение в периодите по преписките в ръководеното от него направление „ Архитектура и градоустройство “ (НАГ).

Общинските съветници са засипвани с недоволства и тъжби против институцията.

Ако експертът Здравков е толкоз значим за Васил Терзиев, то кмета би могъл да си го резервира като личен експертен съветник. Оставането на Здравков на позицията основен проектант е неприятен знак за упованията на столичани.

Отговорният метод е организирането на нов транспарантен конкурс.

Обликът на столицата се дефинира от плановете, на които се дава зелена светлина. За страдание сега за основния проектант не е толкоз значимо какво и къде ще бъде осъществено като капиталово желание, а на кого.

Целият безпорядък в строителството в София, задълбочаващ се през последните 7 години е част от творчеството на основния проектант Здравко Здравков.

Но да продължим...

На новия бул. Филип Кутев – против Зоопарка на София ще се построи една от най-високите кули в региона, от компаниите " Емди тауър " ООД и " Гео пет-м " АД.

Малко повече:

Собственикът на " Гео пет-м " АД, Георги Георгиев е фен на усвояването на общински земи и е извънредно непосредствен на попадналия в листата Магнитски Румен Овчаров.

От времето на тройната коалиция до през днешния ден Георгиев е завъртял финансови схеми, с повече от 50 юридически лица, а зад тила си остава със отговорности с милиони към страната. Има няколко съществени журналистически следствия, разкриващи финансовите измами на бизнесмена.

Арх. Здравков е дал зелена светлина на неговия план за 2 свързани здания на бул. Филип Кутев и „ Симеоновско шосе “, макар всичките му преднамерени банкрути и неосъществени планове. Но работата на Георгиев с общината постоянно е вървяла безпрепятствено. Без особени проблеми той придобива през годините публични терени на занижени цени с капиталови планове, след което афишира банкрут и препродава терените на компании, основани особено за задачата. Прокуратурата по този начин или другояче не си прави работата, а Софийска община е съизвършител на това, посредством всеки един публикуван документ. С заричане да построи канализацията на кв. Драгалевци, Георгиев получава терени от общината за жълти стотинки.

В тази посока на мислене има най-малко една дузина бизнесмени с прякори, които обикалят кабинета на основния проектант.

Не може да се пропусне и обстоятелството, че сме в очакване на старта и на 215 метровия небостъргач Парадайс тауър, обвързван с МОЛ Парадайс, минал в ръцете на непозната инвестиционно-строителна компания, с цел да може да се осъществя.

Добре е да се даде къса историческа ретроспекция:

Самият МОЛ Парадайс е осъществен в нахален и незаконен спор на ползи, с присъединяване на основния проектант по това време – арх. Диков, който е и в борда на шефовете на Метрополитен. Негова компания основава архитектурните проекти на постройката, както и бъдещия небостъргач, обвързван с МОЛ-а. Главният проектант на процедура подписва разрешителни за градеж, дело на архитектурното му студио ПроАрх. Така този МОЛ се оказва и със особено построена топла връзка на метрото в сърцето на комерсиалния комплекс. Вместо метрото да се развива в посока Студентски град, то слага котва непосредствено в търговски център. Въпреки, че през днешния ден кмета на община Лозенец Константин Павлов от Демократична България показва угриженост за протичащото се в региона, там продължава да се строи с изненадващи темпове. В мравуняка от строителни обекти в региона едни от първите издигнати здания не инцидентно са на близкия до основния проектант Здравков Красьо Черния.

Ще се унищожи ли административната сглобка в Софийска община

Време е позицията основен проектант на София да се избира с избран мандат, с цел да може да се носи ясна лична и политическа отговорност. Независимо каква е заварката сред Васил Терзиев и основния проектант Здравков, тази безмандатност, която има един основен проектант с всичките му пълномощия и власт го трансформира във фигура, към която наложително се завихрят лобистки и корупционни ползи. Трябва ли обществото ни да живее в непрестанно изплуващи кавги, пораждащи митинги и напрежение? Десетки са гражданските организации, които ясно желаят оставката на основния проектант от години. Нормално е откакто един основен проектант е бил част от друго политическо ръководство да премине още веднъж през конкурс, тъй като не може да се допусне, че в България няма архитекти с качества, визионерско мислене и морал. През един конкурс може да се разбере от обществото ни какъв интелектуален, креативен и административен капацитет може да се показа като идея за развиването на града.

Призив към господин Васил Терзиев

Не очаквайте, господин Терзиев, публицистите да спрат да Ви питат по кое време ще извършите конкурс за нов основен проектант. Вземете си за съветник арх. Здравко Здравков и дайте опция в един транспарантен конкурс да се показват нови хрумвания и хора. Дайте късмет на София за смяна!

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР