През октомври 2016 г., третата конференция на ООН по въпросите

...
През октомври 2016 г., третата конференция на ООН по въпросите
Коментари Харесай

Умните градове изискват и активно включване на гражданите

През октомври 2016 година, третата конференция на Организация на обединените нации по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развиване (ХАБИТАТ III) одобри Нов дневен ред за градовете. Визията на Хабитат III за обитаемоте места е те да предизвикват гражданското включване и да пораждат чувство за принадлежност и благосъстоятелност на всички жители, а едвам по-късно градовете би трябвало да са сигурни, налични, зелени, с качествени обществени пространства, които са комфортни за фамилиите и подбуждащи обществени и междупоколенчески взаимоотношения, културни проявления и политическо присъединяване. В днешната ера на глобализация и отворени стопански системи всеки град може да бъде положително място за живеене, в случай че се основат подобаващи условия за всеки и в случай че жителите се припознават като дейни участници във образуването на бъдещето на града си. В Добрич жителите са все по-голям фактор за развиването на града и общинското управление е уверено, че точно това е верният път, съобщи Йордан Йорданов, кмет на Добрич, по време на трето издание на конференцията „ Интелигентна промяна на общините “. Тази година тя мина под мотото „ Интелигентна община или образован метод на ръководство " и се организира в хотел „ Фламинго град “ в курортния комплекс Албена на 15 октомври като част от Годишната среща на локалните управляващи, проведена от Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Конференцията бе подкрепена от „ АНДИ “, „ Дахуа Технолъджи България “, „ Географска информационна система - София “, „ Контракс “ и LIREX.

 Таня Христова, кмен на Габрово, и Йордан Йорданов, кмет на Добрич. Снимка: ICT Media

Таня Христова, кмен на Габрово, и Йордан Йорданов, кмет на Добрич. Снимка: ICT Media

„ Опитът на жителите е сериозен съставен елемент за възстановяване успеваемостта в активността на локалните управляващи, като е нужна система за регулярно привличане на този опит към процеса на наблюдаване на предоставяните услуги. Системата не би трябвало да дублира или да заменя съществуващите форми на присъединяване на обществеността, а прибавя към тях принадлежности и методологии за усилване на присъединяване на обществеността “, съобщи Йорданов.

Умните градове са изправени пред 5 съществени провокации, които могат да се дефинират с думите „ шерване “ (работа за реализиране на общи цели), „ отговорност “ (фокус върху устойчивото, а не кампанийно развитие), нововъведение (вкл. нови форми на другарство, образуване и осъществяване на задачите), „ интеграция “. Не на последно място е „ достъпността “ на предоставяните обществени услуги, което не постоянно се реализира елементарно, разяснява Таня Христова, кмет на община Габрово. Според нея отворени данни и основаното на тях намерено ръководство са по едно и също време предизвикателство и опция. „ Нарастват условията при обществените вложения да се разчита на интелигентни и новаторски решения, добави Христова. - Необходимо е стимулиране на устойчиви екосистеми, както и създаване на просвета на споделено доверие “, уточни тя.

Контролът от страна на жителите

има най-различни форми. Т.нар. „ гражданска публицистика “ разчита на новите медийни технологии и обществени мрежи, а общностният мониторинг следи проблематичните области. Сред другите механизми са анкетни изследвания и механизми за подаване на тъжби, които да оказват помощ за решение на проблемите с предоставяните услуги. Освен това жителите могат да реализират самостоятелен бюджетен разбор, тъй че да повлияят върху разпределението на обществените запаси и да „ държат виновни “ чиновниците от администрацията за изразходването им. „ Гражданите могат да вземат участие и директно в правенето на бюджета, във вземането на решения и мониторинга на осъществяването на бюджета “, изясни Йорданов. Инструменти на жителите са също изследвания вид „ скришен клиент “, обществените разисквания, уеб порталите за бистрота, публикуващи обществена финансова информация, позицията „ локален омбудсман “ и други

В Добрич към този момент работи механизъм на публичните разисквания, а от февруари 2016 година работи и и така наречен виртуална приемна. Нейният екип от трима специалисти дава отговор на всички постъпили сигнали, оферти и отзиви. Сигналите, които изискват по-задълбочен разбор и инспекция се завеждат в деловодството на Общината и отговорите се приготвят в едномесечен период. „ Всяка седмица страницата на община Добрич във Фейсбук се трансформира в самобитна „ виртуална приемна “, като в мненията под особено основана обява жителите имат опция да задават въпроси, да споделят отзиви и оферти. „ На постъпилите запитвания се дава отговор в 7-дневен период в същата обява във Фейсбук. До момента са оповестени 45 „ приемни “ и са получени над 470 известия, на които е отговорено в авансово оповестения седемдневен период “, съобщи кметът на Добрич. „ Виртуалната приемна “ получи доста позитивни мнения и се трансформира в нов ефикасен мост сред администрацията и жителите на Добрич, разяснява Йорданов. Действа и електронен модул „ Подай сигнали за неправда “.

Общинското управление е създало и стратегия за поддръжка на цивилен начинания в интерес на локалната общественост. Подобна самодейност е „ Глобалният Добрич “, осъществена от локални жители и наши земляци по света, съобщи Йорданов. За по-малко от два месеца тя провежда два форума, един фермерски пазар. Освен това тя дава хрумвания за споделени работни пространства, за нови конгреси в парка, за развиване на туризма, за зелената стопанска система, за градската среда и ИТ бранша. В самодейността са се присъединили повече от 70 дейни участника, има близо 500 във Фейсбук и хиляди съидейници посредством медиите. „ Гражданите са значими със своите хрумвания, а не са единствено странични наблюдаващи и критици, позватели на публични услуги. Те към този момент не са гласоподаватели „ един път на 2 години “, а би трябвало да оферират други възможности и управляващите могат и би трябвало да ги поддържат “, добави кметът на Габрово.

Географска информационна система системата

внедрена в община Габрово е „ незаместим инструмент “, който се употребява всекидневно, защото над 80% от информацията, с която работи администрацията, е географски обвързвана, посочи Таня Христова. Географска информационна система системата е основен съставен елемент от кадастъра и регулацията на парцелите, терените, постройките и жилищните региони в града. Освен това тя ръководи многочислени масиви от данни в региона на превоза (вкл. спирките на градския транспорт), инженерните мрежи (ВиК, телекомуникационни, газопреносни и електрически мрежи), маршрутите на профилираните транспортни средства за сметосъбиране и снегопочистване (една от сериозните действия в планинския град). В Географска информационна система системата са обхванати също лечебни заведения, учебни заведения, детски градини, както и туристическите обекти. За събиране и поправяне на данните „ на терен “ се употребяват умни мобилни устройства, а информацията се актуализира непосредствено в Географска информационна система средата. На базата на геопространствените данни се основава акуратен динамичен 3D градски модел.

Географска информационна система платформата дава редица услуги на бизнеса, поддържайки информация за дейните компании в района. Предстои консолидиране на модули и принадлежности за събиране, обработка и визуализиране на данни в действително време от разнообразни източници и осведомителни канали, изясни кметът на Габрово. На базата на насъбраните данни и вграждането им в Географска информационна система платформата ще бъде изработен разбор на пространствените връзки и ще открити и количествено избрани моделите, с чиято помощ да се усъвършенства процесът на взимане на решения в общината.

За развиването на устойчивия градски превоз

в Габрово общината извършва план на стойност над 13,4 млн. лева, като задачите му включват усъвършенствана подвижност, усъвършенстване на трафика и на паркирането, както и възстановяване на сигурността в транспортната система. В 57 транспортни средства е конфигурирано компютърно съоръжение, което подава информация в действително време за придвижването и идването на дадена спирка (също снабдена с електронно табло). Развиват се и ИКТ системите за ръководство и надзор на публичния превоз в Габрово.

Общината залага и на развиване на електрическата подвижност като стъпка за развиване на устойчивия превоз в града. Освен инсталираните 3 зарядни станции за електрически автомобили, следва въвеждане и на система за електронни билети, за мъдро паркиране, както и умна система за улично осветяване. Това са единствено част от ограниченията, с които общината счита да понижи излъчванията CO2 с най-малко 20% до 2020 година

Умни сградни решения

Другите ограничения в Габрово включват умни енергийни решения за публичните и за многофамилни жилищни здания. По националната стратегия за енергийна успеваемост ще бъдат приключени 37 жилищни здания до края на 2017 година, а още 200 са подготвени да се включат нея. Именно по тази стратегия следва разработка на Географска информационна система приложение, което ще има и обществен, и административен модул. Освен това се извършват пилотни планове за въвеждане на интегрирана BMS система, като в първата фаза са включени 8 просветителни институции.

„ Кмете, виж! “

На събитието бе показана внедрената през тази година в Община Троян интернет платформа за елементарно докладване на нередности свързани с градската среда, за погрешно паркиране, рискови здания, изчезнали капаци на шахти, счупени пейки и други Системата се споделя „ Кмете, виж! “ и е налична онлайн на уеб страницата kmetevij.bg. Налице е и мобилно приложение за операционната система Android.

 Донка Михайлова, кмет на община Троян. Снимка: ICT Media

Донка Михайлова, кмет на община Троян. Снимка: ICT Media

Системата бе показана от Донка Михайлова, кмет на община Троян. По думите ѝ в администрацията са наясно, че когато един жител види някакъв проблем и желае да го рапортува, той би трябвало да изразходва много старания и нерви с цел да получи резултат. „ Кмете, виж! “, разрешава да се изпрати информация за проблеми с няколко лесни стъпки, без да е нужно да се търси точният телефон на съответната работа в общинската администрация, като жителят е убеден, че сигналът ще стигне където би трябвало.

При постъпване на сигнал от жител информацията се изпраща на сървър, който според от местоположението и основни думи класифицира казуса и го насочва към Община Троян по съответни канали. Той се завежда автоматизирано в деловодната система на общината. Гражданинът получава противоположна връзка за статуса на казуса на предоставени от него контакти, изясни Донка Михайлова.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР