През октомври 1990 г. изнесох лекция в Колумбийския университет. Един

...
През октомври 1990 г. изнесох лекция в Колумбийския университет. Един
Коментари Харесай

Проф. Андрей Фурсов: Краят на световната система: Ще се съкрати ли населението с 90 %?

През октомври 1990 година изнесох лекция в Колумбийския университет. Един от присъстващите саркастично попита: „ Да не мислите, че камбаната бие за комунизма? “ Казах му, че Джон Дон има стихотворение, където има такава строфа, Хемингуей я употребява като епиграф: „ Никога не питай за кого бие камбаната. Камбаната бие за теб! " Имах поради, че разрушаването на руската система е началото на края на вашата система, след 10-15 години. Публиката се смееше... Но през 2008 година рецесията в действителност пристигна. Кризата, която беше планувана на Запад при започване на 80-те години.

И в този момент поражда въпросът в действителност за кого бие камбаната? Тя бие за съществуващата международна система. И в случай че Русия остане душевен, стопански, обществено в такава отпусната форма част от този свят, тогава камбаната ще бие и за нея.

Друго нещо е, че в случай че Русия не беше част от този свят, а беше, да речем, социалистическа система сама по себе си, всичко щеше да е друго. Както се очакваше в американските прогнози от началото на 80-те.

В началото на 80-те години Рейгън поръчва прогнози на три групи икономисти за идващите 15 години. И стигнаха до безусловно идентични заключения, след което дружно обобщиха общия резултат. Прогнозата беше следната: следва " двугърба " рецесия - 1987-1992/93 година Производството се очакваше в капиталистическия сегмент да спадне с 20-25%, в социалистическия - с 10-12%.

Политическият резултат от цялата тази история за Запада е идването на власт на комунистите в Италия и Франция, независимо или в съюз от леви сили. В Обединеното кралство лейбъристката левица пък се завърна. А в Съединени американски щати - никой на никое място не се завърна, само че се развихриха протести на негри във всички огромни градове.

Имаше обособена прогноза за руската система: тя трябваше да премине през тази рецесия доста по-лесно. Но стана по този начин, както стана. Капитализмът не беше издигнат, само че ние пострадахме от неговите язви, бъдете здрави. Хората, които построиха незаконния капитализъм, в най-хубавия случай страдат от язвите на световния капитализъм.

Очевидно този интервал в историята на човечеството, който се характеризира с бърз напредък, завършва вечно. Имам поради техническия пробив, който условно минава от средата на 18 век до 80-те години на 20 век.

Трябва да се каже, че след Неолитната гражданска война икономическият напредък в древността, през Средновековието, в азиатските общества е бил 0,2% годишно. Това беше асимптома. И внезапно последва внезапно дръпване! Но този скок в действителност е към своя край.

Това не значи, че на следващия ден всички ще преминат към прединдустриална стопанска система. Но значи, че в действителност има избрана граница. По принцип това не е нищо ново за тези, които в миналото, през 60-те години, са следили конференциите в Бюракан, тук в Армения, отдадени на търсенето на извънземни цивилизации.

Имаше доста полемики за това дали сме сами във Вселената. И всъщност гледните точки на Станислав Лем и нашия астроном Шкловски се сблъскаха. Лем сподели: „ сами сме “. Шкловски сподели: „ По дяволите с нас в цялата Вселена “.

Но Кардашев, който сътвори своя лична типология на извънземните цивилизации, откри трето решение. Той сподели, че „ ние сме сами в смисъл, че техническата фаза на всяка цивилизация не може да продължи по-дълго от несъмнено време “. Неговата хипотетична скица е доста значима за нас в този момент, за вероятностите за развиване на земната цивилизация и посткапиталистическата система.

Както сподели самият Кардашев, нашата модерна система - капитализъм / социализъм дружно - употребяват единствено 0,16 от енергийния капацитет на планетата. И на практика няма вероятности да се употребява освен това.

Това не значи, че развиването стопира дотук. Или това не значи, че би трябвало да използван версията на Римския клуб и Шваб. Защото Шваб в действителност, като се изключи акционерния капитализъм, не измисли нищо ново спрямо мошениците от Римския клуб.

Припомням, че Римският клуб е учреден през 1968 година Формално той е основана от трима души – Александър Кинг (Великобритания), Аурелио Печеи, представляващ Ватикана, както и южногерманския и северноиталианския хайлайф, и Жермен Гвишиани. Той беше шурей на Косигин и наследник на единствения заместител на Берия, който не беше разстрелян, а единствено смъкна пагоните и ордените.

Римският клуб беше едно от средствата за инфилтриране на руската номенклатура, когато през втората половина на 60-те години тя де факто изостави действителното създаване на комунизма, де факто (в идеологията, несъмнено, никой не сподели това), в капиталистическата система.

Имаше два организационни метода на интеграция. Това беше структурата " Мрежа ", а също и " Фирма " на Питовранов. А втората е Римският клуб.

Римският клуб още през 68-69 година стартира да приготвя първия отчет " Границите на растежа " по модела на " Един свят " на Форестър. И още тогава беше ясно за какъв модел става дума - понижаване на потреблението, понижаване на популацията на планетата.

Най-интересното е, че по същото време в Съветския съюз е създадена различна система. През 1965 година в Московския държавен педагогичен институт " В.И. Ленин " е основана лаборатория за разбор на систематичното развиване на системите („ Лаборатория на системите за ръководство на развиването на системите “, кратко „ ЛаСУРс “). Тя беше ръководена от безусловно приказен човек. Той е малко прочут, само че мисля, че някой ден Русия ще бъде маркирана през втората половина на 20 век с името на този човек - Побиск Кузнецов.

Те създадоха собствен личен модел на развиване на международната система. Ако имаше пет променливи и капитал в " Границите на растежа ", то тук имаше 30 променливи. И човек, който е гледал и двете версии, би споделил, че " ЛаСУРс " е написана от доста образован лекар на науките, а " Граници на растежа " от отличен студент. Според модела ЛаСУРс системата минава в асимптотичен режим, само че може да изхрани до 30 милиарда души.

Тогава се случиха доста забавни неща. Лидерите на ЛаСУРс бяха упрекнати в пилеене на пари. Побиск Кузнецов беше изключен от партията и заточен в Сръбския институт. Приятелите му го измъкнаха оттова, след което го върнаха в партията.

Той даже поучава Андропов и предсказва рецесията на капиталистическата система в края на 20 век. Но системата беше разрушена. Това се случи по една елементарна причина: защото руската номенклатура заложи на навлизането в западния свят посредством Римския клуб, всички други възможности трябваше да бъдат отстранени. Освен това към момента имаше битка в другите групи на руската номенклатура.

Какво е доста значимо за нас тук? Че всичко това значи, че проблемите, за които приказва Шваб, са проблемите на капиталистическата система. Освен това, преходът от експонента към асимптота е плануван по подобен метод, че притежателите на капиталистическата система гладко да минават в притежателите на друга система. Но за това те би трябвало доста да понижат популацията на планетата.

Освен това, в случай че по-рано се говореше за два милиарда, в този момент се приказва за половин милиард. Има подобен приматолог Джейн Гудол, тя взе участие в глобалистки структури. Гудол неотдавна сподели: „ Населението на планетата би трябвало да е същото като преди 500 години “. Тогава е било 491 милиона.

Често слушам: „ Е, какво може да направи елементарен човек в такава обстановка? “ Факт е, че в преходни обстановки, когато остарялата система се разпада и новата към момента не е завършена, нуждата и случайността съвсем се изравняват. И когато в равновесна обстановка една пеперуда седне на един кантар, тя може да претегли. И тогава има инерционен развой.

И тъкмо в такива интервали, които претърпяваме, доста постоянно развиването на събитията зависи от самостоятелния избор на всеки човек. А с цел да решиш, би трябвало да имаш познания. Затова ще си разреша да прибавя финалната фраза от моята книга „ Камбаните на историята ”:

„ Само субектното и свободно рационално познание за обществото ще научи хората да не се опасяват от звъна на камбаните на историята. Той ще те научи по какъв начин да живееш без вяра за премия, тъй като да си мъж е най-голямата премия. Да живееш без илюзии, тъй като животът е най-хубавата от илюзиите. Да живеем без да идеализираме предишното, без да се оплакваме от сегашното и без да се опасяваме от бъдещето. Да се научим на смелостта да бъдем и смелостта да знаем. Да знаеш и да бъдеш човек, човек свободен от отстъпничество... ” Всичко зависи от индивида, изключително когато обществените светове се срутват и камбаните на Историята бият.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР