През нощта срещу събота над по-голямата част от Дунавската равнина

...
През нощта срещу събота над по-голямата част от Дунавската равнина
Коментари Харесай

Жълт и оранжев код за силен вятър в събота

През нощта против събота над по-голямата част от Дунавската низина ще е най-вече облачно и мъгливо.

Минималните температури ще се покачат и ще са сред 6°С и 9°С. Най-високи ще са стойностите им по Черноморието и Югозападна България - до 10-12°С.

През деня в събота времето ще се задържи най-вече облачно, над крайните северозападни региони - и мъгливо. Следобед над Западна България ще превали и дъжд, който през нощта против неделя ще обхване и цялата страна.

Максималните температури ще се покачат и ще са пролетни със стойности към 13-16°С. По-ниски ще са над Северозападна България – до 8-10°С.

Ще духа сдържан вятър от югозапад, който обаче по здрач и през нощта против неделя над Източните региони ще се усили до мощен. Според районният модел SPM предстоящите пориви напразно тук-там ще надминат 80-100 км в час.

Предупреждение за мощен вятър

Картата, която виждате, е основана на районния цифров модел SPM и демонстрира регионите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа сдържан и мощен вятър. Поривите му ще доближават 55-70 км/ч.

(Съвети: при жълт код – БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ за вероятни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и парчета.)

Оранжев код - ще духа мощен до плевел вятър. Поривите му ще доближават 70-90 км/ч.

(Съвет: при оранжев код - БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ за вероятни по-големи вреди като структурни повреди по здания, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.)

Времето в София:

През деня ще доминира променлива облачност, към обед - с краткотрайни разкъсвания на облачността, а следобяд се чакат и превалявания от дъжд.

Минималните температури ще се покачат и ще са сред 6-7°С, а оптималните - към 13-14°С.

Времето в планините:

Ще има раздрана висока облачност, следобяд - и с превалявания от дъжд. Ще духа мощен вятър, най-вече от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде към 10°, на 2000 метра - към 5°.

Времето по Черноморието:

Облачността ще е раздрана, а следобяд тя ще се вплътни. Привечер ще стартират и превалявания от дъжд.

Ще продължи да духа мощен вятър от югозапад. Максималните температури ще се покачат и ще са сред 12°-16°С. Вълнението на морето ще бъде към 2 бала.

Прогноза за фини прахови частици:

Не се чакат замърсявания.

Времето на Балканите:

В по-голямата част от Балканите облачността ще е променлива, следобяд - и с превалявания от дъжд, по-значителни над Черна гора и Албания. На места в равнините и низините ще остане мъгливо. Температурите ще се покачат и ще са извънредно високи за декември.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР