През нощта на 29 срещу 30 септември 1938 г. в

...
През нощта на 29 срещу 30 септември 1938 г. в
Коментари Харесай

Прелюдията на Мюнхенския сговор

През нощта на 29 против 30 септември 1938 година в град Мюнхен бил подписан догвор, който обозначил началото на подготовката за Втората международна война.

Тогавашният френски министър председател Е. Даладие персонално знаел какво значи война. През 1916 година в покрайнините на Вердюн той вървял по труповете на бойци в калта. А два натрупа, на французин и германец, били хвърлени на едно дърво от детонация на снаряд. Затова Даладие, участник във военни дейности с ордени и медали, въобще не желал да изпраща други бойци на война.

Въпросът със Судетската област на Чехословакия, който Хитлер сложил на масата, бил непредвиден за представителите на Франция и Англия. Английският министър председател Невил Чембърлейн дохвърчал особено със аероплан, с цел да разиска този проблем. Условията, препоръчани от Хитлер, били неизпълними. Приемането им неизбежно щяло да докара до военна борба.

Едно от неправилните догатки на феновете на тайните теории е мнението, че тогава западноевропейските страни били единни и изцяло координирали своите дейности. Това е радикално неправилно.

На фона на възходящия спор, на 24 март 1938 година Чембърлейн декларирал в долната камара на английския парламент, че при положение на огромна война не си коства да се мисли за тези, които са поели избрани отговорности. Другояче казано, Чембърлейн не считал съюзническите задължения за нещо обвързващо. Самият Даладие отишъл персонално в британската столица, тъй като желал персонално да чуе директен отговор от англичаните по отношение на казуса с Чехословакия. Чембърлейн намерено му декларирал, че Британия ще се притече на помощ на французите единствено при положение на директно нахлуване против тях. За отбрана на Полша или Чехословакия изобщо не станало дума. С други думи, това било цялостно повтаряне на събитията от 1936 година, когато Франция, без помощ от Англия, не се осмелила да стартира война, откакто Хитлер завзел Рейнската област. Сега френският министър председател Даладие трябвало да притисне чехите и да ги убеди да седнат на масата за договаряния по въпроса за Судетите.

За да поддържат Чехословакия при положение на нахлуване от нацистите, французите трябвало да щурмуват немската укрепена линия „ Зигфрид “. Само по този метод дивизиите на немската войска можело да бъдат отклонени от границите на Чехословакия. Оценявайки обстановката при започване на есента на 1938 година, французите изхождали от догатката, че нацистите имат 120 дивизии. Чехословакия разполагала с 40.

Това разположение на силите давало опция на германците по едно и също време да разгромят чехите и да се защитят против французите с линията „ Зигфрид “. Виждайки сходна вероятност, френският министър председател си спомнял картините на тези военни дейности, в които в миналото взел участие. Преди да се насочи на конференцията в Мюнхен, Даладие се срещнал с представители на армията, с цел да научи каква е тяхната подготвеност за огромна война

Началникът на щаба на френските военновъздушни сили военачалник Жозеф Вюлемин неприятно изненадал своя министър-председател с изказване, че авиацията изобщо не е подготвена за война. Генералът съобщил, че французите имат 1000 самолета, а Германия – 3 хиляди (всъщност немските самолети били 3800).

В края на лятото на 1938 година самият военачалник бил посетил Германия, където немците му посочили най-модерните си изтребители „ Месершмит Bf-109 “. Сега Вюлемин декларирал на Даладие, че в случай че стартира война, самият той ще се качи на аероплан, с цел да почине в небето и да не гледа разгрома на френската войска.

Чембърлейн също чувствал опасността за Британия от небето. Премиерът бил наясно, че противовъздушната защита на Обединеното кралство при започване на есента на 1938 година се основава единствено на остарели биплани. И единствено 30% от нужния брой зенитни оръдия са подготвени за пердах. Първият съвременен изтребител „ Спитфайер “ постъпил едвам в средата на лятото на 1938 година в 19-та ескадрила, основана в Даксфорд. Произвеждали новите изтребители отчайващо постепенно – по 1 аероплан в седмица. На всичко от горната страна, британците не знаели по какъв начин да предотвратят замръзването на картечниците на огромна височина. Смятало се, че при немски бомбардировки още първата седмица ще загинат почти 50 000 англичани. Всъщност, както посочила практиката, броят на жертвите бил доста по-малък – само че през 1938 година изхождали от това число. Затова, сходно на френския си сътрудник, Чембърлейн желал непременно да избегне война. При това разбирал напълно безусловно израза „ непременно “.

Откъснати територии от Чехословакия. Снимка: Уикипедия

Изключително разочаровани от плачевното положение на въздушните сили на своите страни, Даладие и Чемберлейн отишли в Мюнхен, с цел да се срещнат с Хитлер и Мусолини. Чембърлейн дошъл без помощници и даже без шефа на английското външно министерство лорд Халифакс. В допълнение, немските домакини ги настанили в разнообразни резиденции с френския министър-председател и двамата нямали опция да се съветват между тях.

В такава обстановка било подписано съглашение, което предавало Судетската област и нейните запаси на Хитлер, Тешинската област – на Полша, а Южна Словакия и Подкарпатска Рус – на Унгария.

Невил Чембрълейн съумял да накара Хитлер да подпише куха, необвързваща декларация за „ съвещания “ при положение на спор сред Германия и Англия.

Сред резултатите от Мюнхенския сговор били една извънредно глупава и една интелигентна фраза. Глупавата била произнесена от Чембърлейн при завръщането му от Мюнхен. Излизайки от самолета, той размахал подписаното споразумение и ликуващо декларирал: „ Аз ви донесох мир! “. Войната почнала след по-малко от година.

Умната фраза я споделил Чърчил, като с нея обобщил целия Мюнхенски сговор: „ Вие се съгласихте на оскърбление, с цел да избегнете война. В резултат ще имате и унижението, и войната! “

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР