През нощта и в петък буря донесе проливни дъждове и

...
През нощта и в петък буря донесе проливни дъждове и
Коментари Харесай

Буря донесе силни ветрове в Северна Европа, убивайки 2 души и предизвиквайки транспортен хаос

През нощта и в петък стихия донесе проливни дъждове и мощни ветрове в Северна Европа, като събори дървета и провокира предизвестия за наводнения по крайбрежието на Северно море. Жена в Белгия бе смъртоносно ранена от падаща коледна елха, а друго дърво умъртви човек в Нидерландия, съобщиха  Associated Press и Sky News .

Предколедните пътувания с трен в някои елементи на Германия се оказаха анулирани, забавени или пренасочени.

Сред засегнатите направления са и тези от Хамбург и Хановер до Франкфурт и Мюнхен.

Националният железопътен оператор Deutsche Bahn заяви, че паднали дървета са развалили въздушни електрически проводници или са блокирали релси най-вече в Северна Германия, само че също и в централната провинция Хесен.

В Хамбург река Елба заля улиците към рибния пазар в града, като тук-там водата доближи височина до 50-60 см. Властите оповестиха, че бурните талази в пристанищния град са достигнали своя връх в петък сутринта, като са достигнали 3,3 метра над междинния прилив.

Улици към пристанища са наводнени през нощта в някои нидерландски градове на Северно море, в това число Схевенинген, крайбрежно предградие на Хага.

Огромната преграда Maeslantkering, която защищава Ротердам от високото морско ниво, бе автоматизирано затворена за първи път заради високото равнище на водата - това значи, че всичките шест съществени бариери, които пазят ниско разположената Нидерландия, са затворени едновременно. По-късно бариерите бяха отворени още веднъж, защото ветровете отслабнаха.

В четвъртък в Северно море норвежкият круизен транспортен съд MS Maud краткотрайно изгуби мощ, откакто се сблъска с непозволена вълна. Операторът му, Hurtigruten Expedition, съобщи в изказване, че 266-те посетители и 131-членният екипаж са невредими и че корабът, който в началото се е насочил към британското пристанище Тилбъри, ще бъде пренасочен към Бремерхафен, Германия, за слизане на брега.

Датските служби за търсене и избавяне обявиха, че корабът " може да маневрира посредством спешните системи и наоколо до него има два цивилен помощни кораба ".

Силните ветрове приземиха полети в някои елементи на Обединеното кралство, стопираха влаковите транспорти и стопираха шотландските фериботи. British Airways заяви, че рестриктивните мерки на въздушния трафик, въведени поради бурята, не престават да засягат полетите сред Англия и останалата част на Европа. 

Редица жълти метеорологични предизвестия за дъжд и вятър влизат в действие от 23 декември до сутринта на Коледа, като засягат основно северна Шотландия, само че се простират до елементи от източната и западната част на Англия и елементи от Уелс.

Предупрежденията за сняг и лед обгръщат също Инвърнес, Оркни и Шетландските острови. Те са в действие от 21 часа на 22 декември и не престават до 12 часа през днешния ден (23 декември).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР