През ноември се навършиха тридесет години, откакто Емомали Рахмон ръководи

...
През ноември се навършиха тридесет години, откакто Емомали Рахмон ръководи
Коментари Харесай

Таджикистан достигна до предаването на властта

През ноември се навършиха тридесет години, откогато Емомали Рахмон управлява Таджикистан. Последният от централноазиатските водачи, пристигнали на власт след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, наподобява е разкрил правоприемник. Кой ще управлява републиката след Рахмон и какъв ще е сюжетът за прехода на властта?

Точно преди тридесет години, в края на ноември 1992 година, в разкъсвания от революция Таджикистан, Емомали Рахмонов, претендент на Народния фронт, в близкото руско минало шеф на образцовия совхоз “Ленин ”, беше определен за ръководител на Върховният съвет.

Изборът се състоя на конгрес в едно от селата покрай Худжанд, което беше окупирано от отрядите на „ Фронта “ - някогашният Ленинабад (столицата Душанбе по това време беше завладяна от бойци на обединената опозиция). „ Народният фронт на Таджикистан “, който скоро щеше да превземе столицата, също скоро ще отиде в историята. Рахмонов, който твърдо се откри на власт, ще бъде определен за президент през 1994 година

Оттогава той остава непрекъснат водач на страната, като в средата на 2000-те съумя да смени семейството си на дерусифицираното „ Рахмон “, а през 2015 година да получи с изключение на президентската служба и формалната пожизнена купа " Пешвой Милат " - " Лидер на нацията ". Между другото, в републиката не са останали монументи на Ленин - като се изключи паметника на Нурекската Водноелектрическа централа, която е издигната от целия Съветски съюз.

По отношение на политическия си опит Рахмон води цялото постсъветско пространство, изпреварвайки апропо президента на Беларус Александър Лукашенко, който управлява страната от същата 1994 година (но който идва на власт в несравнимо по-спокойна атмосфера). Таджикският водач към този момент изпревари някогашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който се отдръпна напролет на 2019 година след близо 30 години на власт.

През 2020 година в републиката се организираха следващи президентски избори, на които повече от 90% от гласоподавателите гласоподаваха за Рахмон. Така таджикският водач на нацията остава последният от поколението централноазиатски водачи, които идват на власт през 90-те години.

Други републики към този момент претърпяха преход на властта. Ако в Туркменистан този развой към този момент мина безпрепятствено два пъти през 2006 година и тази година, а Узбекистан показва същото през 2016 година, то видимо постоянният Казахстан разкри крехкостта на политическата си система.

Кой може да попречи на наследника

Според специалисти Рахмон може да се опита да последва пътя на туркменския си сътрудник Гурбангули Бердимухамедов, който съобщи властта на сина си Сердар. В Таджикистан към този момент се обрисува фигурата на предстоящ правоприемник на президента. Това е 34-годишният наследник на настоящия водач Рустам Емомали, споделя шефът на Информационно-аналитичния център за проучване на обществено-политическите процеси в постсъветското пространство Дария Чижова. Признаци за началото на прехода на властта могат да се следят през идващите две години.

Чижова изяснява: " Емомали се приготвя за президентството от няколко години, дълго време беше кмет на Душанбе, а в този момент работи в Народното събрание, което е класическа кадрова школа. "

Политическият опит на Рахмон ще му помогне да вземе поради всички капани и да трансферира властта съгласно туркменския сюжет, сподели Вадим Козюлин, началник на Центъра за световни проучвания и интернационалните връзки към Института по модерни интернационалните проблеми на Дипломатическата академия на Министерство на външните работи на РФ.

Фактът, че преходът към момента не е сбъднат, допуска, че Рустам Емомали, „ който е израснал в изкуствена среда “, няма управнически пълномощия. „ Рахмон почисти цялата съпротива. В политическата сфера няма проблеми. Но последователно трансферира дребни пълномощия на сина си, който натрупа опит в държавната администрация “, изяснява Козюлин. Важен фактор за сполучлив преход на властта би трябвало да бъде единодушието в елитите.

Според някои наблюдаващи " салдото е нарушен " сред Рустам Емомали и ръководителя на Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан Саймумин Ятимов.

„ И двамата не са тясно свързани, което е класическа опасност за прехвърлянето на властта в централноазиатските републики. Януарските събития в Казахстан подчертаха ролята на силовия блок и заплахата, която може да носи “, сподели Чижова.

Мигрантите като гаранция за непоклатимост

Но както и да е, „ междуцарствието “ си остава чисто предполагаем сюжет. Електротехник и икономист по специалност, Рахмон продължава да ръководи най-малката и най-планинска, само че и най-бедната република в някогашна руска Централна Азия. Припомнете си, че в северната част на републиката се намира едно от най-големите залежи на сребро в света - “Голям Конимансур ”, и съгласно някои догатки в републиката могат да се намират до 16% от международните ресурси на уран.

В същото време съгласно показателя на човешкото развиване, оповестен през септември (ИЧР е повсеместен индикатор за дълготрайност на живота, грамотността, образованието и стандарта на живот, който се употребява от Програмата за развиване на ООН), Таджикистан е на едно от последните места измежду страните от Оперативно-наблюдателно дело. Републиката заема 123-та позиция в световния лист, Русия, за съпоставяне, е 52-ра. Но това, почтено казано, е междинна цифра и по-висока от тази на районните сили. И по този начин, по ИЧР Индия ена 132-то място, а този на Пакистан е на 161-во.

В доста връзки благосъстоянието на републиката се обезпечава от мигрантите. От януари до септември тази година 2,7 милиона жители на Таджикистан са влезнали в Русия, с цел да работят, съгласно данни на Министерство на вътрешните работи на РФ. Общо означаваме, че в републиката живеят малко повече от 10 милиона души. Общата сума на паричните преводи от физически лица от Русия към Таджикистан предходната година възлиза на 1,8 милиарда $, с Брутният вътрешен продукт от 8,7 милиарда $.Но проблемите със глобите на съветската стопанска система карат Душанбе да се тревожи.

Тази пролет Рахмон сподели, че защото обстановката в света е " извънредно напрегната, спешна, комплицирана и рискова ", жителите на републиката би трябвало да се запасят с храна за две години напред и да бъдат подготвени да пазят независимостта на страната. Според водача на нацията в този момент стои „ въпросът за независимостта и свободата на обособените страни и устройството на тяхната държавност “, по тази причина жителите би трябвало да бъдат обединени. “Винаги би трябвало да сме подготвени да защитим скъпия подарък на нашия живот – държавната самостоятелност и нейните достижения – мир, успокоение, политическа непоклатимост и национално единение “, прикани президентът.

Ислямски рисков фактор

„ В подтекста на изменящите се световни условия Таджикистан изпитва компликации с износа на запаси “, отбелязва Чижова. В този случай е налице " реекспорт " на човешки запаси. „ Някои от таджикските мигранти вземат решение да се върнат в родината си, само че стопанската система на страната не е в положение да усвои толкоз доста младежи, които би трябвало да бъдат наети “, споделя специалистът.

Водещият откривател в Института по стопанска система на РАН, лекар на политическите науки, щерка на някогашния секретар на Централен комитет на Комунистическата партия на Таджикистан Зарина Дадабаева счита, че републиката е мощно заинтригувана от връщането на висококвалифицирани служащи: експерти от софтуерния бранш, учители. Следователно, в случай че стартират да се връщат в родината си, страната единствено ще завоюва от това. В републиката се извършват доста огромни планове, да вземем за пример построяването на Водноелектрическа централа “Рогун ” на река Вахш. Но в случай че приказваме за нискоквалифициран личен състав, който е търсил работа в чужбина поради висока заплата, тогава за тях ще бъде по-трудно да си намерят работа. „ В Таджикистан има доста работа. Друг е въпросът по какъв начин ще се заплати. Местните учени и специалисти постоянно са казвали, че е по-добре младежите да останат в републиката, това ще донесе доста изгоди. Но, за жалост, икономическият модел, който страната построява, не е доста подобаващ за тези хора да работят в Таджикистан, а не да отидат в чужбина “, сподели Дадабаева.

От друга страна, завръщането на маси от нискоквалифицирани мигранти може да значи увеличение на броя на обществено уязвимите. Такива пластове от популацията елементарно се радикализират, което крие и опасности за прехода на властта, отбелязва Чижова. „ От опита на гражданската война, която в действителност завърши в средата на 2000-те години, си спомняме, че главната опозиционна мощ беше Партията на ислямското възобновление на Таджикистан – до нейната възбрана през 2015 година Но във всеки случай ислямският фактор играе доста значима роля “, изяснява съветският експерт.

Афганистан, Киргизстан и други закани

Допълнителни опасности за постоянния преход на властта основава и на практика непокритата граница с Афганистан, отбелязва Чижова. Таджикските управляващи не могат да не вземат поради възобновяване на талибанската власт в южната прилежаща страна през август предходната година.

„ Заплахите са свързани както с ислямския фактор, по този начин и с популяризирането на радикални хрумвания на територията на Таджикистан. Опозицията не съставлява опасност за прехода на властта, най-върлите критици на властта са в чужбина, напомни специалистът. „ Но от опита от гражданската война е ясно, че е извънредно нежелателно целият район да допусне дестабилизация в Таджикистан. “

Инцидентите се случват с тъжна прецизност и на северната, таджикско-киргизката граница - такива се случиха напролет на 2021 година, а по-късно - по-скоро, през септември, когато се стигна до същински борби с потреблението на бронирани машини и артилерия.

Страната, претърпяла гражданската война, в която страните бяха разграничени на първо място на териториален принцип, съгласно специалистите, частично резервира тези вътрешни несъгласия. Припомнете си, че предходната есен имаше безредици в Горно Бадахшан, автономност в Памир с цветен етнически състав. Както тогава обясниха специалистите, протестите в център Хорог може да са демонстрация на насъбраните несъгласия сред таджиките и памирските нации.

Но в случай че в прилежащ Киргизстан външните спорове са съпроводени от неустойчивост в центъра (последният прелом, припомняме, се организира там през 2020 г.), тогава в Таджикистан административната вертикала е постоянна, както се вижда от президентските избори през 2020 година,

В опит да обезпечи тази резистентност таджикският водач Рахмон разчита на външна поддръжка – и освен на Русия.

Между Москва и Пекин

В средата на октомври Рахмон, говорейки на срещата на върха Централна Азия-Русия в Астана, прикани Русия да не третира страните от Централна Азия като някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Обръщайки се към Путин, Рахмон сподели, че по време на Съветския съюз „ не е имало внимание към дребните републики, дребните нации “ и „ традициите и обичаите не са били вземани под внимание “. Освен това той се оплака, че в републиката му липсват учебници, а съветският език е наложителен за проучване от детската градина.

Козюлин счита, че поддръжката на Пекин може да е подтикнала Рахмон да направи изказването в Астана. Според специалиста, Таджикистан от ден на ден затъва в съглашения с Китай.

„ Ако се разхождате из Душанбе, можете да видите доста китайци, които работят на строителни обекти, където на всички места има банери с писмени знаци. Дори парламентарният център се строи от китайци. Строителството се прави с китайски заем, който Таджикистан изплаща с концесия. Зависимостта от Китай нараства и може да се окаже, че няма да може да се излезе от нея. Китай също оказва помощ военно, като понякога прави дарове “, сподели източникът.

Дадабаева изяснява, че Китай, отпускайки дотации и заеми на една или друга страна, постоянно дефинира изискванията за обезпечаване на работни места за своите експерти. „ От една страна, Таджикистан се развива, построени са доста циментови фабрики. В Душанбе се появиха голям брой жилищни здания. Но още веднъж не таджиките строят, макар че са квалифицирани, откакто са се изучили в Русия. Те не са търсени, в това число тъй като за бизнесмена е по-изгодно да притегля служащи извън, в сравнение с свои лични “, сподели Дадабаева.

Чия мека мощ е по-влиятелна?

„ Само Русия е подготвена да реализира филантропични планове в региона на образованието в Таджикистан, откъдето отпътуват огромен брой мигранти “, акцентира Чижова. „ Китай не се интересува от филантропичната стратегия по принцип, а типичните стратегии на Съединени американски щати и Европейски Съюз са свързани със средства за поддръжка на демокрацията и медиите – всичко, което не се възприема другарски в границите на системата. “

Според Козюлин не би трябвало да се отхвърлят китайската и американската интензивност и дефекти във връзка с съветската мека мощ. Експертът напомни китайските институти “Конфуций ”, работещи в републиката, където се организират разнообразни безвъзмездни курсове, в това число за проучване на китайски език. „ Москва е подложена на критика, че Руският център за просвета и просвета в Душанбе е ограден с огромна ограда, достъпът е вероятен единствено с авансово записване.Другите страни, в това число Съединени американски щати, одобряват всички на драго сърце, оферират безвъзмездни езикови курсове.

А съветският език, от който има потребност, се развива в Таджикистан самичък – без помощта на страната “, оплака се събеседникът.

Въпреки това, признава Козюлин, обстановката се усъвършенства. „ Наскоро в Таджикистан бяха открити още пет съветски учебни заведения, издигнати за сметка на Русия. Местните поданици заплащат доста пари, с цел да изпратят децата си в тези учебни заведения “, сподели специалистът.

Намирайки се в областта на ползите на няколко геополитически центрове на мощ - в това число Русия, Китай, груповия Запад - таджикското управление се стреми да организира многовекторна политика, присъща за доста постсъветски страни, настояват специалистите.

Западът, като един от „ векторите “, към този момент може да бъде изключен. „ Западът не харесва доста Рахмон поради неговия авторитаризъм “, сподели Козюлин. Във външната политика Таджикистан се концентрира както върху Китай, по този начин и върху Русия, развива връзки с Турция и Иран, изброи събеседникът. Всичко това " дава на Рахмон повече власт и благоприятни условия за политически маневри, за демонстриране на многовекторност ”, споделя Козюлин.

В момента векторът на съдействие с Русия остава преобладаващ във външната политика на Таджикистан, показва Чижова. Ориентацията към Москва не на последно място е обвързвана с гаранции за сигурност посредством ОДКС. Не би трябвало да се не помни, че м югозападната част на републиката се намира 201-ва военна база - най-голямото военно оборудване на Русия отвън нейните граници. „ Следователно, в случай че Рустам Емомали пристигна на власт, вътрешният баланс няма да се промени заради географията и ползите на великите сили в района “, допуска Чижова.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР