През настоящия есенно-зимен сезон, та чак до следващата пролет, ще

...
През настоящия есенно-зимен сезон, та чак до следващата пролет, ще
Коментари Харесай

Тормозят ни Бризбейн, Канзас, Колорадо и Пукет

През сегашния есенно-зимен сезон, та чак до идната пролет, ще боледуваме най-вече от грипните варианти " Бризбейн ", " Канзас ", " Колорадо " и " Пукет ", два от тях са вид А и два – вид В. Това заяви доктор Сийка Чернева – шеф на дирекция " Надзор на заразните заболявания " в Регионална здравна инспекция-Смолян, представена от Агенция Фокус.

По думите й, на пазара има тривалентна ваксина, която съдържа грипните варианти " Бризбейн ", " Канзас " и " Колорадо ", и четиривалентна, в която с изключение на тези три варианта е включен и " Пукет ".

  " Основно средство за профилактика на грипа и понижаване на заболеваемостта, смъртността и тежките затруднения са актуалните грипни ваксини. Разработени са безвредни и ефикасни ваксини, които се ползват повече от 60 години. При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от болесттите от грип. Ваксината се слага годишно, тъй като построеният имунитет се изчерпва. Всяка година Световната здравна организация (СЗО) предлага друг състав на грипните ваксини според от прогнозата кои вируси на грипа ще се популяризират. На базата на тези годишни прогнози производителите на ваксини включват в тях съответните варианти ", изясни доктор Чернева.

Тя акцентира, че за слагане на противогрипна ваксина най-подходящи са октомври и ноември, когато разпространяването на острите респираторни болести не е толкоз високо, т.е. вероятността хората да са здрави е по-голяма. Когато се слага имунизацията, човек би трябвало да е здрав. Защитният резултат на имунизацията се демонстрира 2-3 седмици след имунизацията.

" Имунизацията против грип е целесъобразна за всички лица, навършили 65 години, както и на други лица: възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични болести, за живеещи в проведени колективи – профилирани институции за даване на обществени услуги, военни поделения, общежития и други, за лица с нараснал риск от заразяване по отношение на специалността им – транспортни служащи, чиновници в армията и полицията, медицински личен състав или лица, които могат да заразят високорискови пациенти – членове на фамилията, личен състав на лечебни, здравни и обществени заведения ", уточни доктор Чернева.

Тя добави, че за смъкване на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и затрудненията му, повишение на имунизационния обсег при възрастните хора над 65г., Министерство на здравеопазването създаде Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година Целева група на програмата са най-уязвимите – а точно лицата, навършили 65 години. При хората в преклонна възраст имунизацията понижава тежкото протичане и затруднения до 60%, а смъртните случаи с 80%.

Д-р Чернева посочи, че общопрактикуващите лекари ще предлагат, изписват и слагат противогрипна ваксина на лицата от целевата група. В имунизационния кабинет на РЗИ Смолян могат да се ваксинират против грип всички искащи, с ваксина закупена от аптечната мрежа. Цената на операцията е 2 лева Най-добрият метод да защитим себе си и своите близки от грипа – това съществено заболяване, което толкоз постоянно подценяваме, е като се имунизираме, сподели още доктор Чернева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР