През миналия сезон все по-често започна да се говори за

...
През миналия сезон все по-често започна да се говори за
Коментари Харесай

При равенство в точките на върха: Джокович или Алкарас ще бъде номер едно в ранглистата?

През предишния сезон все по-често стартира да се приказва за промяна на поколенията изключително откакто 19-годишният Карлос Алкарас завоюва първия си трофей от Големия шлем на US Open, с помощта на който се изкачи и до лидерската позиция в международната класация. Испанецът остана на върха в продължение на 20 седмици, преди да бъде преместен от Новак Джокович в края на януари. Битката за първото място в класацията на АТР обаче продължава да бъде доста оспорвана, защото още през идната седмица младокът има късмет да изравни по точки своя прославен сътрудник.

Това е допустимо да се случи само в случай че в неделя младежът победи на АТР 500 конкуренцията в Рио де Жанейро, като по този метод ще прибави към актива си 500 точки - тъкмо толкоз е и актуалната разлика между Алкарас, разполагащ с 6480 точки, и Джокович със своите 6980. Въпреки че е защитаващ купата си първенец, то при успех в Бразилия испанецът ще усили точковия си актив, защото през предишния сезон шампионатът се състоя седмица по-рано и завоюваните тогава 500 точки към този момент бяха приспаднати от сметката му този понеделник. 

Големият въпрос е при положение на тъждество в точките, кой от двамата състезатели ще оглави ранглистата при идващото възобновяване на класацията. Отговорът е Новак Джокович. Според правилника на АТР преимущество получава тенисистът, който е взел присъединяване в по-малко съревнования за последните 52 седмици. В съответния случай преимуществото е на страната на сърбина, който е бил част от 15 шампионата през миналите 12 месеца, до момента в който Алкарас се е присъединил в 18 съревнования.

Ако и там имаше паритет, то щяха да се вземат поради резултатите на двамата кандидати в най-важните шампионати, а точно тези от Големия шлем, от сериите Мастърс 1000 и Финалите на АТР. И тук обаче рекордьорът по " мейджър " титли надвива, тъй като за миналата една година е спечелил повече точки от противника си в гореспоменатите надпревари - 5820, против 5090 за Алкарас.

По този метод е изцяло несъмнено, че идния понеделник Джокович ще стартира своята 378 седмица на върха на класацията, с което ще се трансформира в едноличен водач по този индикатор в историята както на мъжкия, по този начин и на женския тенис, задминавайки Щефи Граф (377).

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР