През миналата седмица отбелязахме 143 години от началото на военната

...
През миналата седмица отбелязахме 143 години от началото на военната
Коментари Харесай

Бумът на емигрантските оркестри тръгва от Пенсилвания

През предходната седмица отбелязахме 143 години от началото на военната духова музика в България, става известно обаче, че тя е директно обвързвана с българската диаспора в Съединени американски щати през годините.

Емигранти са в основата на основаването на едни от най-популярните оркестри в Съединени американски щати. Гнездото се явява дребното градче – предградие Стилтън, което през днешния ден е съвсем квартал на столицата на Пенсилвания – Харисбърг. За наша чест, единият от тези емигранти е човек, свирил малко по-късно в първия български оркестър в Съединени американски щати – „ Bulgarian Balkan Band “, точно в Стилтън. Става дума за Мартин Герхард. Първите данни за него откриваме в локалната преса от 1913 година

„ На среща на членовете на Либърти банд в Маркли Хол… бяха определени отговорници за идната година… Всички членове гласоподаваха за диригент да бъде определен Дионисио Зала, единомислещо, необятно прочут музикант и диригент на оркестъра в Стилтън. Мартин Герхард, притежател на Герхард Студио, беше определен за президент и шеф на оркестъра. Либърти бенд, макар че е един от младите музикални сформира в градчето, бързо става един от най-популярните оркестри в централна Пенсилвания. Той беше основан през септември 1911 година, в който бяха единствено петима души. През 1912 година Дионисио Зала беше
определен за шеф на оркестъра
и под негово управление беше реализиран огромен прогрес. Много членове на Либърти бенд са също членове на други по-стари оркестри в градчето, да вземем за пример в оркестъра на град Стилтън, на който Зала също е диригент.
 Бумът на емигрантските оркестри потегля от Пенсилвания
Легендарният емигрантски диригент Дионисио Зала. Снимката е архивна и е обработвана неведнъж, с цел да доближи до този си най-благоприятен вид.

Либърти банд е много сполучлив в уреждането на задължения и понастоящем е зает да свири на няколко парада, които ще се проведат през идното лято “. Това е известие в локалната преса на Харисбърг през 1913 година

В същото време обаче се загатва и за Дионисио Зала, който стои в основата на музикалното развиване и просвета на емиграцията ни, с център още веднъж град Стилтън. Кой обаче е Дионисио Зала? Той е диригент на оркестъра на Стилтън и Imperial Band в Пенсилвания. Оттегля се от позицията си в стоманодобива. Зала идва в Америка през 1899 година Той е роден в Испания и е служил като музикант в няколко испански военни полкови групи.

Дионисио Зала играе съществена роля в превръщането на групите на Стилтън в сходство с най-хубавите в страната по това време. Той също по този начин е и съставител на редица селекции за други музикални формирования и групи.

През 1914 година
два оркестъра на Стилтън се сплотяват
и още веднъж Мартин Герхард и Дионисио Зала са в основата на управлението на този развой. Става дума за Либърти банд и Ийст енд бенд.
 Бумът на емигрантските оркестри потегля от Пенсилвания
Мартин Герхард от Стилтън, който е бил и музикант в „ Bulgarian Balkan Band”. Снимката е архивна и е обработвана неведнъж, с цел да доближи до този си най-благоприятен вид.

В друго известие се дават спомагателни детайлности: „ Новият оркестър има 35 члена. Оркестърът ще следва упътванията на Дионисио Зала, диригент на бенда на Стилтън, който е един от най-хубавите диригенти дилетанти непрофесионалисти. Мартин Герхард, някогашен президент на Либърти бенд, бе определен за търговски шеф, а Джоузеф Куняк бе определен за президент.

Трябва да напомним също, че Мартин Герхард малко по-късно, през 1922 година, става и контрабасист в Стилтън банд, както ни оповестява вестник „ Харисбърг Телеграф “ от декември същата година. Това демонстрира по какъв начин музикантите в емигрантските среди са преливали от групировка във групировка, като в това време, точно в промеждутъка сред 1916 година и евентуално 1922 година, Герхард е и музикант при българския капелмайстор Стойо Крушкин в неговия „ Bulgarian Balkan Band “.

Отново вестник „ Харисбърг Телеграф “, само че от 15 май 1914 година, оповестява за концерт, подготвян от Дионисио Зала в гимназията в Стилтън. На него участват „ …няколко българи, които са били
членове на кралски оркестър
в родната си страна… “, написа още изданието. Сред тези българи съвсем несъмнено са били също Стойо Крушкин и неговият другар, съучастник и сътрудник от Сапарева баня, Христо Серафимов – и двамата военни музиканти от Лейбгвардейския оркестър на Негово Царско Височество в София. Вероятно е този концерт да е бил особено за тях и в тяхна чест, или най-малко да са били специфични посетители, с цел да бъдат привлечени към концертната активност в емигрантската общественост на Стилтън. По-късно те ще основат упоменатия първи български емигрантски оркестър в Съединени американски щати – „ Bulgarian Balkan Band “. Легендарният диригент Дионисио Зала открива за Америка тези двама българи, а евентуално и други, тъй като самият той е някогашен боен музикант от Испания и цени високо изкуството и опита на този вид музиканти, каквито са Крушкин и Серафимов.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР