През миналата година през български летища са преминали 11.5 млн.

...
През миналата година през български летища са преминали 11.5 млн.
Коментари Харесай

Пътниците на българските летища са се увеличили с 18% през 2017 г.

През предходната година през български летища са минали 11.5 млн. пасажери, с 18% повече, в сравнение с през миналата, заяви Светослав Станулов, ръководител на Асоциацията на българските самолетни компании, на 16-та годишна среща на авиопревозвачите в България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че този растеж се дължи главно на нискотарифните превозвачи, като изключително това важи за летище " София ".

Най-голям е растежът в интернационалните постоянни линии, а делът на чартърните полети понижава, уточни още той. По интернационалните полети от и до София растежът на превозени пасажери е 29%, а от и до Варна и Бургас - общо с 6%.

През Летище София са минали 6.5 млн. пасажери или над половината от общия им брой, а във Варна и Бургас са обслужени останалите 4.9 млн.

По думите на Станулов темповете на повишаване на транспортите от и до България към този момент надвишават и най-оптимистичните прогнози, само че напълно скоро тази удобна наклонност може да бъде възпряна от лимитираните благоприятни условия на терминалите и пероните на летище " София ".

Според Станулов подтикващ фактор за пътническите транспорти е концепцията за хъб по сходство на новото летище в Истанбул, летищата в Персийския залив и Баку.

Янко Георгиев, изпълнителен шеф на " България Ер ", поддържа концепцията за разпределителен хъб в София и настоя за държавна политика, която да направи летище " София " по-атрактивно място и помогне на самолетните компании да усилят наличието си.

" Брекзит " ще се отрази на авиационния пазар като множеството лоу кост компании ще бъдат пребазирани от Лондон в другите европейски пазари. Заплаха за българския трафик няма да има, разяснява Янко Георгиев в отговор на въпрос.

Проблемът с образованието на водачите остава на дневен ред поради кадровата рецесия в международен мащаб, провокирана от възходящия брой превозвачи и полети. Гражданската авиация разполага с два образователни центъра за образование на водачи, техници и кабинен екипаж, както и настоящи центрове за в началото образование на водачи, посочи Станулов
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР