През месец май много се зарадвахме, че ремонтът на Астрономическата

...
През месец май много се зарадвахме, че ремонтът на Астрономическата
Коментари Харесай

Доц. Овчаров: Астрономическата обсерватория в София тъне в тотална разруха, иска ми се ремонтът да не беше започвал

През месец май доста се зарадвахме, че ремонтът на Астрономическата обсерватория най-накрая стартира, само че в този момент, 6 месеца по-късно, просто ни се желае да върнем времето обратно и да не е започвал този ремонт, защото безусловно всичко, което е направено досега няма никакво позитивно, а по-скоро негативно развиване.


Единодушно Катедра „ Астрономия " считаме, че имаме тотална съсипия в резултат на дейности или бездействия на фирмата-изпълнител.

Това съобщи пред БГНЕС астрономът доцент доктор Евгени Овчаров, началник на Астрономическата обсерватория и учител в Катедра „ Астрономия " при Физическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ".


С него беседваме във връзка оповестеното в четвъртък отвореното писмо от управлението на Катедра „ Астрономия ", изпратено до Министерския съвет (МС), Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК), Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), Столична община (СО) и регион „ Средец ", в което учените сигнализират за цялостната съсипия в Астрономическата обсерватория на СУ, която се намира в Борисовата градина.

Доц. Овчаров изясни, че още през 2017 година екипът на Катедра „ Астрономия " подава сигнали към ректорското управление за мощната потребност от ремонт и реституция на най-старата обсерватория в страната, която е и първата научна конструкция в България изобщо, както и монумент на културата.


„ Знам, че договорът за правене на плана беше на стойност от порядъка на 20 – 22 хиляди лева и срокът за правенето му по контракт е 45 дни. Това го написа ясно, категорично. За страдание, забавянето беше в действителност голямо, след голям брой много напрегнати диалози, най-накрая планът за ремонт беше входиран за координиране в НИНКН, само че се оказа месеци по-късно, откакто трябваше да достигнем до диалог с министъра на културата Боил Банов, че една част от плана не е направена и се наложи безусловно посредством персоналната интервенция на министъра на културата да бъде доизготвен и входиран, с цел да бъде координиран и да пристъпим към идващите стъпки ", описа той.

В последна сметка разрешителното за градеж е получено през февруари 2022 година Ремонтът, обаче, стартира през месец май 2023 година По думите на ръководителя на обсерваторията се е работило единствено 6 – 7 дни, след което, поради дъждовете, работата стопира и продължава едвам към края на месец август, само че нещата се случват по чудноват метод – сменят се разнообразни бригади.


Доц. Овчаров означи, че се чака много дълго време и за количествено-стойностната сметка, направена от университета. След полученото позволение за градеж през февруари 2022 година, количествено-стойностната сметка е подготвена през есента. „ В нея написа да се извърши всичко по плана, което включва повсеместен ремонт, реституция, консервация на петте здания на обсерваторията, фасади, покриви, дренаж, в това число и алейната мрежа, в това число и всички пространства в постройките ", акцентира той, като посочи, че цената на плана е от порядъка на 800 – 850 хиляди лева

Астрономът акцентира, че до ден-днешен няма отговор дали СУ им налични такива пари за повсеместен ремонт на обсерваторията. „ От Катедра „ Астрономия " знаем, че още в първите дни на 2018 година имаше целеустремено финансиране от Министерски съвет за поправки на здания на университета, като 100 хиляди лева от тези пари бяха отделени с решение на Академичния съвет на университета особено за обсерваторията ", сподели той.


Доц. Овчаров заяви, че на изчакване има и 50 хиляди лева от огромна частна компания, която още през ноември 2017 година отделя тези средства, с цел да подкрепи предстоящ ремонт на обсерваторията. Тази сума още не е преведена на СУ, изясни той, защото няма никаква изясненост за дейностите на фирмата-изпълнител, а фирмата-спонсор желае да има някакъв показателен проект за деяние – по кое време стартира ремонтът на дадена постройка, какви са стъпките във времето, с цел да може да реши за коя част от ремонта да насочи своето спонсорство.

В четвъртък, след публикуването на отвореното писмо до институциите, медиите и обществото, с доцент Овчаров се свързват представители на „ Гражданска самодейност за София ", измежду които са юристът Биляна Коцакова и общественикът Васил Гюров. „ Подходиха доста съществено. Успяха още същия ден да беседват с ректора на СУ проф. Герджиков, като с помощта на тяхната самодейност той насрочи на идващия ден среща, единствено че беше споделил, че няма опция да участва, само че ще участва основният управител на университета като най-запознат с детайлите, представители на фирмата-изпълнител, на компанията, която би трябвало да следи процеса на ремонт, на Катедра „ Астрономия " и на обсерваторията ", добави астрономът.


Биляна Коцакова също разяснява пред БГНЕС проблема, обвързван с ремонта на Астрономическата обсерватория. По думите ѝ от години е открито, че обсерваторията е в тежко положение, както и че има нужда от ремонт и възобновяване. „ Повече от 2 година, доколкото разбираме, е юридически планът, и има позволение за градеж, издадено от основния проектант на Столична община, от февруари 2022 година за осъществяване на този извънредно неотложен ремонт. Дълго време е лишило и търсенето на финансиране. Доколкото виждаме в този момент, всичко е налице. Формално този неотложен ремонт започва през март т.г., само че действително е стартирал през май месец. Дъждовете до някаква степен попречват работата по обекта, само че по-късно юни, юли, август съвсем нищо не се е случвало ", съобщи тя и уточни, че разкопаните през май основи на една от постройките и до ден-днешен стоят по този начин.

Коцакова е безапелационна, че това, което се установи на място като осъществена работа, е тежко притеснително, което води и до писането на отчети от страна на астрономите от Физическия факултет за това по какъв начин се работи „ без никаква ангажираност и надзор ", в резултат на което се обръщат към медиите „ в обезверено предпочитание да получат помощ ". Именно по този начин тя и сътрудниците ѝ от „ Гражданска самодейност за София " схващат за обстановката и отиват незабавно на място. Това, което виждат, ги стимулира незабавно да потърсят ректора на СУ проф. Анастас Герджиков. „ С Васил Гюров направихме среща с проф. Герджиков и човек от неговия екип, който дава отговор за ремонта, защото притежател на постройката е СУ и той е възложител по осъществяването на този ремонт-реставрация, с цел да бъдат непокътнати тези извънредно скъпи за нашето културно завещание и за научната общественост здания ", изясни общественичката.


Срещата, на която се чака да участват всички заинтригувани страни – възложителят, изпълнителят, надзорът и така нататък, е планувана за петък в 14 ч., с експлицитното гледище да се състои на обекта. „ Официален представител на университета, който да може да вземе някакво отношение или да управлява срещата, не присъстваше ", заяви Коцакова, като добави, че на срещата са участвали хора от Физическия факултет, проектанти. Присъствали са представител на надзорната компания, който, по думите ѝ, се оказва, че за първи път идва на обекта и не го познава, както и представител на фирмата-изпълнител.

Общественичката означи, че от началото на март досега нито един път никой не е събирал надзора, изпълнителя и всички виновни за метода на осъществяване на ремонта.

„ Решението е в пълномощията, компетенциите и чакаме да бъде взето от управлението на СУ за това какви дейности да се създадат, с цел да бъдат оптимално ефикасни за избавяне целия комплекс. Ние се ангажирахме и наши експерти направиха оглед на вредите, които са нанесени от по този начин осъществените работи досега, с което имаме един самостоятелен отчет ", сподели още тя.

Коцакова акцентира, че отговорът на въпроса каква тъкмо е цената на ремонта не е явен. „ Не сме видели документите, защото компанията е с рамков контракт за осъществяване на ремонтите на университета, който е от 2020 до 2025 година С възлагателни писма се разпореждат обособените поправки. На процедура нито хората от Физическия факултет имат писмото, нито на нас ни беше показано възлагателното писмо, с което да забележим какъв размер работа е предоставена, по какъв начин е предоставена ", изясни тя и добави, че не може да се разбере и какво постанова този ремонт да бъде предоставен за 2 година – извънредно дълъг период за работите, които би трябвало да се извършат.

От своя страна доцент Овчаров дефинира като извънредно разочароваща неналичието на представител на ректорското управление по време на срещата. „ Беше ни дадено за следващ път по какъв начин в понеделник ще започват нещата с нова бригада по допустимо най-хубав метод и така нататък Силно се надявам в понеделник да се случи в действителност нещо друго, само че до момента в който това не стане, аз не мисля, че някой от Катедра „ Астрономия " би повярвал на тези обещания, които са следващите без никакви позитивни последствия ", заключи ръководителят на обсерваторията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР