През май матура по български език и литература са държали

...
През май матура по български език и литература са държали
Коментари Харесай

27 училища у нас са със среден успех Слаб 2 на матурите през май


През май матура по български език и литература са държали възпитаници в общо . В 27 учебни заведения в страната междинният триумф от държавните зрелостни изпити е Слаб 2, а в една трета от тях е под Среден 3.

„ Това са на първо място професионални гимназии, има измежду тях междинни учебни заведения, вечерно учебно заведение, спортно учебно заведение. Не е изненада, това са учебните заведения, които обичайно на другите типове изпити демонстрират резултати по-ниски “, съобщи шефът на " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " Евгения Костадинова.

„ Ние сме професионална гимназия при нас учениците, които идват имат предпочитание да придобият опит, умения и специалност. Оттук идва и демотивирането им във връзка с общообразователните предмети “, съобщи шеф на Професионална гимназия по хранително вкусови технологии Нели Стоянова.

В професионалната гимназия по хранително вкусови технологии на държавните зрелостни изпити през май са се явили 43 възпитаници, а междинният триумф е 2,75. От учебното заведение споделят, че за първа година имат сходни резултати. Една от аргументите е честата промяна на учители.

„ Първата госпожа умря, втората ваша колежка журналистка също високо квалифициране се разболя дълготрайно, след което напусна. Постъпи трета учителка, а през втория период на 11. клас четвърта учителка ги пое, която ги завърши. Всичко това неизбежно води и една от аргументите за слабите резултати “, добави Стоянова.

Освен честата промяна на преподавателите и онлайн образованието, което е затруднило образователния развой, причина за слабият резултат е и общественото състояние на учениците, съгласно шефа на гимназията.

„ Много постоянно децата са от фамилии на разграничени родители, на родители работещи в чужбина, оставени на грижите на баби дядовци или настойници и са принудени да работят. 50% от тази година от завършващите зрелостници работеха и учеха, което по една или друга причина също води до този слаб резултат “, сподели Нели Стоянова.

От просветителното министерство споделят, че могат единствено да издават рекомендации и да насочват, по какъв начин да се преодолее този проблем, а в учебните заведения би трябвало да се изследват съответните аргументи и да ги отстранят.

„ Препоръките, които ние не просто бихме дали и ние сме ги дали още преди началото на образователната година, тъй като това се случва годишно, е през районните ръководства да се разпознават тези учебни заведения, които имат потребност от методическа поддръжка “, съобщи Евгения Костадинова.

На фона на неприятните резултати на зрелостниците в образователното заведение се случват и разнообразни неща.

Екип от деветокласници от учебното заведение в часовете по осведомителни технологии сглобиха първият от поредицата роботи, който е прочувствено образован, с изкуствен интелект, разпознава облици, предмети, приказва, усмихва се “, съобщи учителят по математика и осведомителни технологии Цветан Костов.

От учебното заведение се надяват този резултат да бъде за пръв и финален път.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР