През май 1846 г., нетърпелив да поднесе новини за Мексиканско-американската

...
През май 1846 г., нетърпелив да поднесе новини за Мексиканско-американската
Коментари Харесай

Историята на Асошиейтед Прес – как се появява глобалната новинарска мрежа

През май 1846 година, припрян да сервира вести за Мексиканско-американската война на своите читатели в североизточната част на Съединени американски щати, Моисей Йейл Бийч, издател на New York Sun, убеждава водачите на други четири вестника в Ню Йорк да влагат в мрежа от куриери на кон, които да донасят репортажи от фронтовите линии на войната до Монтгомъри, Алабама. Оттам проектът е кореспонденцията да пътува с дилижанс до най-южния американски телеграфен офис, в Ричмънд, Вирджиния, откъдето да се съобщи до Ню Йорк. Сложната скица подсигурява, че петте вестника ще бъдат първите, които оповестяват военните вести.

По-бързото предаване на информация не е единствената иновация на услугата, която в последна сметка става известна като Associated Press. За разлика от множеството американски вестници по това време, АП заема твърдо безпартийна позиция, предоставяйки сведения както на демократични, по този начин и на републикански издания. „ Моите вести представят само сухите обстоятелства и детайлности “, споделя първият началник на бюрото във Вашингтон Лорънс Гобрайт през 1856 година

По това време АП е квазиофициалната медия на резултатите от изборите в цялата страна. По време на Гражданската война нейната впечатляваща мрежа от сътрудници – с достъп до 80 000 километра телеграфни линии – постоянно предава резултатите от борбата в границите на един ден.

Когато АП е учреден, новините се трансформират в продаваема стока. Изобретяването на ротационната преса разрешава на New York Tribune през 70-те на 19 век да печата по 18 000 вестника на час. По време на Гражданската война и Испанско-американската война има нов тласък за печатане на ярки репортажи от мястото на събитието. Мелвил Стоун, който е основал Chicago Daily News през 1875 година, е основен управител на АП от 1893 до 1921 г. като надлежно приема стандартите за акуратност, безпристрастност и честност. Кооперацията се разраства бързо под управлението на Кент Купър (на работа от 1925 до 1948), който разраства агенцията в Южна Америка, Европа и (след Втората международна война), Близкия изток. През 1914 година той вкарва „ телеграфната пишеща машина “ в редакциите. През 1935 година АП започва мрежата Wirephoto, която разрешава предаването на новинарски фотоси по наети частни телефонни линии в деня, в който са направени. Това дава на АП огромно преимущество пред други новинарски медии. Докато първата мрежа е единствено сред Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско, в последна сметка АП се развива в задачите Съединени американски щати.

През 1945 година Върховният съд на Съединените щати постановява в делото АП против Съединени американски щати, че АП нарушава Закона за антитръстовото законодателство на Шерман, като не разрешава на вестниците-членове да продават или дават вести на организации, които не са членки, както и прави доста мъчно за вестниците, които не са членове. да се причисли към АП. Решението улеснява растежа на неговия главен противник United Press International, ръководен от Хю Бейли от 1935 до 1955 година

AP навлиза в ефира през 1941 година, когато стартира да популяризира вести по радиостанции, а лична радио мрежа основава през 1974 година През 1994 година се появява и APTV, световна организация за събиране на видео вести. APTV се сплотява с WorldWide Television News през 1998 година, с цел да образува APTN, който дава видео на интернационалните оператори и уеб страници. През 2004 година АП реалокира международната си централа от дългогодишния й дом на 50 Rockefeller Plaza в голяма постройка на 450 West 33rd Street в Манхатън – в която се обитават и New York Daily News и студията на публичната телевизионна станция в Ню Йорк, WNET. През 2019 година АП има над 240 бюра в международен мащаб. Нейната задача – „ да събере с изгодност и успеваемост точна и безпристрастна информация за новините “ – не се е трансформирала от основаването й, само че цифровите технологии трансформират разпространяването на новинарския отчет в интерактивно начинание сред АП и неговите 1400 американски вестници-членове, както и телевизионни оператори, интернационалните клиенти и онлайн клиенти.

АП стартира да диверсифицира своите благоприятни условия за събиране на вести и до 2007 генерира единствено към 30% от приходите си от вестниците на Съединени американски щати. 37% идват от световния ефир, 15% от онлайн инициативи и 18% от интернационалните вестници и от снимка.

 The associated press building in new york city

Журналистическият неутралитет, в който АП е пионер и който се трансформира в модел за доста други новинарски организации, в днешно време прави някои коментатори старомодни. Те се питат дали е допустимо безпристрастно предаване на новините – или даже дали изобщо е желателно. „ Неутралната обективност среща компликации, когато търси начини да избегне да споделя истината “, декларира носителят на премията Пулицър Уесли Лоуъри предходната година.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР