През март 1945 г. Германия стартира своята последна отчаяна атака,

...
През март 1945 г. Германия стартира своята последна отчаяна атака,
Коментари Харесай

Защо пролетта е идеалното време за военна кампания

През март 1945 година Германия започва своята последна обезверена офанзива, пробвайки се да отблъсне съветските сили от Будапеща и да ги върне назад от другата страна на река Дунав. Обреченият ход има и особено кодово име „ Пролетното събуждане “. Това е и едно от последните настъпления на немската войска. И както виждаме, слага се една наклонност в пролетните борби и опитите на другите сили да вземат превес. Военната история на северното полукълбо постоянно повтаря едни и същи придвижвания. Винаги нападението стартира на пролет и това идва с доста рационално пояснение.

Ограничените запаси на една войска, която би трябвало да се пази, постоянно могат да се забавят през зимата. Военните дейности са изключително сложни при по-неблагоприятно време и множеството са принудени да основават окопи и да пазят своите укрития. Един огромен проблем е доставката на гориво и храна. От епохи има посочено едно изключително време за военна акция – пролетта. Най-вече става въпрос за началната военна акция на пролетта. Това дава съществено преимущество и доста месеци за военни дейности, преди да се стигне до идната зима.

През Втората Световна война ще забележим, че Хитлер слага началото на интервенция Барбароса за началото на май 1941 година Бенито Мусолини взема решение да направи нашествието на Гърция през 1940 година и прави толкоз огромна неточност, че фиаското там го кара да се замисли дали въобще е редно да продължава войната. Настъплението през май оказва помощ за тоталното газене на Югославия, Гърция и Крит. По това време оръжието е съумяло да премине нужната поддръжка, а по-късно да стартира да се насочва към основните цели – всичко това се случва на 22 юни.

Военните историци се чудят дали през идващите месеци ще има резултат и дали Германия не е трябвало да изчака една година и да стартира своята военна акция през идната, в сравнение с да се пробва да навлезе в Русия и то през един от най-студените интервали. Времето е детайл, който в никакъв случай не би трябвало да се подценява и най-големите генерали са подчинени на него. Това е един от първите уроци, който се употребява още през 1777 година от военачалник Джордж Вашингтон. Той взема решение да се окопае, до момента в който военачалник Уилям Хaуи се отдръпва чак във Филаделфия.

По-скорошни събития могат да бъдат видяни в Афганистан, където талибаните прекарват повече от 20 години в планините и всяка зима се прибират, с цел да се приготвят за нахлуване, а по-късно възобновяват офанзивата си против съперника. Всичко това се случва постоянно на пролет. Има някои зимни настъпления, само че постоянно всичко се случва на пролет. Има някои изключения като опитите на Англия да създадат пробив в Южна Африка. Въпреки положителния климат, те са осъдени от племето Зулу и повода може да се забележи в неприятното вземане предвид на климата – там приказваме за напълно други температури и локалните знаят по какъв начин да водят война в този район.

Има и една друга детайлност, обезверените офанзиви на крал Кетевайо са били с желанието да успее да изиска мир и да договаря с англичаните, само че прави подобен погром, че дълго се замисля дали да търси мир или просто да ги изтласква напълно. Логиката му има и друга посока, въпреки всичко наближава времето за събиране на годишна продукция, а в нея вземат участие цивилни и бойци. Пролетта се трансформира в най-хубавото време за водене на война, а с нея се реализират и разнообразни резултати, което ясно акцентира и проектите за лятото. Високите температури ще сложат завършек на окопната война и скоро в Украйна ще се следят по-мащабни военни дейности, които въпреки това няма да могат да завършат целия проект.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР