През лятото на 2020 година юноша на Пирин загатна за

...
През лятото на 2020 година юноша на Пирин загатна за
Коментари Харесай

Иван Тасев: Възходът се дължи на добрия колектив и изпълнението на указанията на треньора

През лятото на 2020 година младеж на Пирин загатна за капацитет.

В контрола против Арда (2:0) слабичко момче се появи на терена като запаса и не след дълго съумя да създаде дузпа. Още тогава даде поръчка, че ще играе сериозен футбол. От оня спаринг обаче измина много време, в което въпросният състезател по този начин и не попадна под прожекторите, макар че е бърз и изострен. И по този начин до 5 март 2022-ра, когато стартира за първи път като титуляр за благоевградчани при гостуването на Черно море (1:1). В 50-ата минута той изскочи зад тила на отбраната и с удар сред краката на вратаря вкара. Името му е Иван Тасев – роден на 27 април 2002-ра. Фланговият нападател на орлетата се съгласи да отговори на въпросите на “Тема Спорт ”.

Иване, направи отличен дебют като титуляр против Черно море, имаше ли предстартова тресчица?

– Разбира се, това е обикновено. Ако един състезател няма по-особена тръпка преди съревнование, то просто не е за тази работа. Аз съм по този начин преди всеки мач. Радвам се, че се показах добре. Ще се стремя отсега нататък да демонстрирам все усъвършенства резултати.

Какво ти споделиха опитните играчи преди мача на “Тича ”?

– Всички ми говореха: “Спокойно, ще се оправиш. Няма от какво да се притесняваш. Дори и да сбъркаш някой пас, не е съдбовно ”. Но по-важни бяха други думи: “Показвай предпочитание и се бори до последно. Само по този начин можеш да се докажеш ”. Знам, че единствено в случай че се трудиш непрекъснато, можеш да имаш триумф.

Явно си ги послушал…

– Радвам се, че по този начин е изглеждало в профил.

А какво ти споделиха треньорът Радослав Митревски и спортният шеф Петър Михтарски?

– Те се държат доста добре с мен. Двамата са отлични експерти, знаят по какъв начин да предразположат играчите и това се вижда от резултатите. Г-н Михтарски непрекъснато ми подмята по някой лаф. Постоянно ме питаше: “Кога ще вкараш? ”. След мача ми сподели, че на скамейката е декларирал, че ще се разпиша тъкмо в този дуели. Така и стана. Треньорът също много си поговори с мен преди дуела, беше убеден, че ще се показва добре. Неговите думи доста ми помогнаха.

На “Тича ” съумя да завършиш отлична офанзива, по какъв начин я видя?

– Още в зародиша й имах чувството, че ще ни се получат нещата – просто предувствие. Разиграхме добре, а откакто топката доближи до Станислав Костов и той я пое добре, незабавно потеглих зад тила на отбраната, тъй като знаех, че ще ми подаде. Никой от Черно море не съумя да ме последва. При завършека може би имах шанс, тъй като топката мина през краката на вратаря. Като цяло бе съвършена офанзива, приключила с доста значим гол. Да, не успяхме да победим, само че и точката е доста значима за нас. Започнахме да демонстрираме добра игра и нека да задържим равнището в идващите значими дуели.

От края на есента сте в отлична серия – 3 победи и 2 равенства. На какво я отдаваш?

– На положителния колектив и прецизно извършване на напътствията на треньора. Според мен можем да избегнем борбата за оцеляване. Уверен съм, че ще натрупаме още точки и Пирин ще остане в Първа лига. При нас я няма думата “оцеляване ”. Всички срещи ще са доста значими, тъй като смятам, че можем да попаднем във втората плейофна група – от 7-о до 10-о място. Вярвам, че ще успеем. Защото дуелите за избавление от изпадане не са по никакъв начин приятни и са даже по-трудни. Мисля, че доказахме, че сме мощен състав. И другите тимове към този момент гледат с друго око на нас. Защото, като се изключи че нямаме загуба в последните дуели, в тях играем добре. Всички към този момент виждат силата ни и схващат, че се играе мъчно против нас. Трябва да продължим да го потвърждаваме.

Какво промени Радослав Митревски по отношение на Уорън Фийни?

– Не съм аз индивидът, който би трябвало да разяснява тези работи. Ще кажа единствено, че сега упражняваме доста върху тактиката и то върху всички аспекти от играта. Това дава резултат. Наред с това е локален, извървял е целия път от младеж на тима, през състезател и в този момент треньор. Наясно е какво се изисква, също както и Петър Михтарски.

Как оценяваш престоя си в Септември Симитли?

– Миналия сезон бях преотстъпен там. Бих споделил, че тогава имах огромен спад, към този момент съм го не запомнил. Там не играех доста, изгубил бях и предпочитание, не съумях да печеля доверието на треньорите. Радващото е, че след завръщането в Пирин си върнах увереността и влязох в темп. През лятната подготовка вкарах 4 гола в 5 мача. След това мислех, че ще си заслужа шанса. Да, през есента влизах единствено като запаса, само че такава е била преценката на треньорите.

Учудващо или не, в последните години младеж на клуба не съумя да направи пробив…

-Дано аз да съумея, както преди време са го създали доста други. Младите се трудим, би трябвало да потвърдим на треньорския щаб, че заслужаваме време на терена. В момента това е неповторим късмет за нас, тъй като в състава ни има опитни футболисти, носили капитанската лента в националния тим – Бодуров, Манолев, Дяков, Занев. Рядко млади играчи имат подобен късмет и могат да се учат от такива футболисти. Те са видели всичко, а ние единствено би трябвало да попиваме и да ги слушаме. Необходимо е и да си повярваме и да желаем мощно това, което преследваме. Те ни учат да разбираме играта, оказват помощ ни по-бързо да “влезем в час ”. Затова желая особено да им благодаря за всеотдайността. Това е доста значимо за нас. Постоянно ми подсказват и желаят да раста.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР