През лятото на 1952 г. е едва на 24 г.

...
През лятото на 1952 г. е едва на 24 г.
Коментари Харесай

Анди Уорхол такъв, какъвто не сте го виждали

През лятото на 1952 година е едвам на 24 година и към момента не е познал славата. По това време той работи над серия нежни и семпли рисунки с молив, които разкриват любовта сред двама мъже – тематика в прорез в тогавашните идеали и визии на американското общество. Въпреки това той поема риска да бъде откровен и уязвим през всичките години на творчеството си.

Рисунките на са доста разнообразни от познатите ни сериграфии със супи " Кембъл ", Мерилин Монро и други знакови изображения на поп културата. Известните му произведения са ориентирани към обществото, към външното и общото, до момента в който рисунките му показват персоналното, те са по-интроспективни и имат хомоеротична идея. Изразяването на тази нежна страна, и то през 50-те години на ХХ в., когато хомосексуалността е неразрешена от закона, а мъжката голота се счита за извънредно неприлична, е същински акт на митинг против нормите, което изисква голяма храброст.

е прочут с дискретността си във връзка с персоналния си живот. Затова пък тази серия от рисунки демонстрира рядка емоционалност, каквато няма да забележим в другите му произведения и каквато не е показвал обществено. Неслучайно той ги излага за пръв път на 14 февруари 1956 година Днес можем да разгледаме всички рисунки в нов албум на именитото издателство Taschen.



 



 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР