През изминалите седмици част от българските политици не спряха да

...
През изминалите седмици част от българските политици не спряха да
Коментари Харесай

Напрежението в Северна Македония: В понеделник френското предложение влиза в парламента


През миналите седмици част от българските политици не стопираха да повтарят словосъчетанието " национално изменничество " по адрес на Предложението на Европейския съюз, излъчено посредством френското ротационно председателство. Само че, както виждаме от събитията в Скопие, на френското предложение се гледа от опозицията като на " пробългарско ". Тази вечер ще има огромен антибългарски митинг в Скопие.

Според нашата позиция ние сме тези, които сме създали компромис, а съгласно македонците те са тези, на които се предлага един голям компромис, даже го назовават ултиматум. Цялото общество приема извънредно отрицателно тази вероятност да предприеме така наречен, френско предложение, зад което стоят и българските условия, за това да стартира Северна Македония да приказва с Европейски Съюз.

Утре в Народното събрание на Северна Македония ще се преглежда по кое време ще се взема решение дали се приема, или не френското предложение.

" Български фашисти " крещят хиляди жители всяка вечер по улиците на Скопие. Патриоти, националисти, антиевропейски настроените македонци, русофили по-силно от всеки път ненавиждат България. Но не са сами. Проевропейски настроените жители също са срещу България, тъй като е спряла страната им към Европейския съюз.

„ Това неприятелство ще трае с години. Тези хора, за жал, ненавиждат българите. Създавайки вражески усеща в тези хора, се желае да няма език на омразата, ще има език на ненавист по отношение на българите в Македония, тъй като моето потомство няма да влезе в Европейски Съюз, с помощта на България “, съобщи протестиращия Владимир Гюзелев.

Благойче Атансоски е публицист и измежду малцината обществени фигури и локални анализатори, които обратно в годините имат вяра, че същинска непосредственост и другарство сред България и Северна Македония е допустима и потребна за двете страни. Днес не е оптимист.

„ Много ми е жалост поради това, че стигнахме до тук. Това не е току-тъй инцидентна обстановка, основана и в България, и в Македония. На това му споделям " дълбока " страна и в България, и в Македония. Тази " дълбока " страна в България се управлява от един корупционен център и той се споделя Кремъл и Москва, а тази дълбока страна в Македония е следена от един корупционен център, който се споделя Белград и Сърбия, тъй като Сърбия е съдружник на Москва. Какъв е интереса на тази " дълбока " страна? Македония и България да бъдат безконечни неприятели и безконечни врагове вместо да бъдат братя “, съобщи той.

За настроенията оказва помощ опозицията, отпред с Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ, както и всички огромни медии в Северна Македония. Македонците са уверени, че така наречен „ французки претекст “ цели да ги направи българи.

Да бъдеш българин в Скопие през днешния ден е предизвикателство, най-малкото, което получаваш, е пренебрежение.

„ И в политическата среда в България и в Македония като че ли някой непрекъснато и преднамерено поддържаше напрежение, усилваше омразата и обстановката да ескалира до такава степен, както ескалира по улиците на Скопие тези дни “, добави Благойче Атансоски.

Владимир Гюзевов е измежду малцината протестиращи съгласни въобще да приказват с български публицисти.

„ Моят дядо е бил българин, той е стрелян след Втората международна война от комунистическия режим. Българската политика в последните няколко години е пагубна по отношение на Македония. Цял живот увещавам македонците, че с българите сме доста подобен и непосредствен народ и за това, че имаме обща история, и за това че имаме доста допирни точки. Сега тази граница, която се сътвори с помощта на пагубната политика първо от Борисов, от Захариева и след това това, което продължава и това, което се гласоподава от българският парламент в този момент, ще трае с години, в случай че не с десетилетия “, счита той.

Владимир признава, че и македонската страна има своята роля за омразата. Мнозината македонци, които симпатизират на Русия, през днешния ден крещят с цялостно гърло по площадите " български фашисти ". В същия миг проевропейските македонци съпоставят България с Русия, насилваща Македония по този начин, както е насилвана Украйна. За македонците с всевъзможни убеждения, злото е България.

Не желая да върша паралел и да съпоставям с една друга война, която в този момент се води в Европа. Вие знаете ли, че държавното управление на Ковачевски ще падне поради тази и ще дойдат други хора, с които знаете ли по кое време ще се разберем? Никога няма да се договорим. Не мислите ли, че по този начин и любовта по отношение на България и любовта по отношение на Европейски Съюз ще спадне? “, прибавя Владимир.

„ България трябваше да бъде движеща мощ на интеграцията на Македония в Европейски Съюз и да ги сложи тези въпроси за историята, за учебниците, за неприемливите квалификации за българското общество, за това, че написа татари, монголско племе, тези работи да се изхвърлят. Аз съм склонен, че ние би трябвало да ревизираме тези учебници там, където написа сходни неща, само че, за жал, от този напън от София и българският политически хайлайф, и от това несъгласие се сътвори атмосфера в Македония до степен да се истеризира, че ние ще се българизираме, което е смешно “, съобщи Благойче Атансоски.

Но даже тези, които не имат вяра на нервността, насажданите страхове за някакъв проект за насилствената българизация, които се основават в македонското общество и те са срещу френското предложение и българските условия.

„ Голям % на евроскептицизъм се заражда през последните няколко години и по тази причина пораства % на жители евроскептици. Дори има огромна русофилия, която се ражда по тези аргументи. Вероятно това, което се прави, е Македония да бъде вързана за пъпната шнур на Белград, а не да бъде част от Европейския съюз, където като пълноправна членка на Европейски Съюз, един тип ще се обединят Македония и България “, добави Благойче Атансоски.

„ Невлизането на Република Северна Македония в Европейски Съюз е тип война, то е тип ембарго. Това значи, че моята майка не може да отиде в хубава болница, тъй като ние няма да имаме достъп до европейските фондове, тъй като 30 години се пробвам моята страна да бъде част от Европейски Съюз и несъмнено няма да го доживея с помощта на сегашната българска политика “, сподели Владимир Гюзелев.

Каквито и да са били желанията на България във връзка с Северна Македония, резултатът от ветото през днешния ден елементарно се вижда в Скопие. Всички ненавиждат България даже повече от преди.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР