През изминалата седмица властите в Сърбия неколкократно опровергаха информациите, че

...
През изминалата седмица властите в Сърбия неколкократно опровергаха информациите, че
Коментари Харесай

Белград категорично отхвърля твърденията, че изнася оръжие за Украйна

През миналата седмица управляващите в Сърбия неколкократно опровергаха информациите, че Белград изнася оръжие за Украйна. Последната реакция пристигна през вчерашния ден от сръбския президент Александър Вучич, който съобщи, че Сърбия не е продала нито едно оръжие или муниция както на Украйна, по този начин и на Русия.

„ За Сърбия, в сходство с интернационалните закони, има по този начин наречените разрешени консуматори и Сърбия може да изнася единствено в такива страни. Направихме всичко в сходство със закона, чисти сме като сълза “, сподели Вучич, представен от сръбските медии и Българска телеграфна агенция.

Твърденията, че Сърбия е продала на украинската войска 3500 броя 122-мм ракети М-21 за РЗСО " ГРАД " бяха оповестени от близкия до Кремъл уебсайт „ Маш “ на 27 февруари.

В материала се показва, че ракетните снаряди са произвеждане на сръбската държавна компания Крушик. Ракетите били поръчани от канадската компания " Джи Ен Джи Експорт Импорт " (JNJ Export Import). От Сърбия те били изпратени за Турция, където с преноса била ангажирана компанията " Арджа савунма санайи тиджарет " (Arca Savunma Sanayi Ticaret), която изпратила товара в Словакия, а от Словакия ракетите отпътували за Украйна съгласно “Маш ”.

Досега Сърбия е подкрепила няколко резолюции на Организация на обединените нации, осъждащи съветската инвазия в Украйна, само че Белград не е въвел наказания против Москва.

Появилите се спекулации за продадено на Украйна сръбско оръжие не бяха подминати от Москва.

Говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова сподели, че обстановката се следи деликатно, a постъпилата информация е провокирала „ надълбоко безпокойствие “.

Това е прекомерно сериозен въпрос, в това число и от позиция на руско-сръбските връзки, с цел да се реагира още в този момент всъщност – би трябвало да се вземат поради обстоятелствата, уточни тя в известие на уеб страницата на съветското външно министерство.

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич незабавно отговори, заявявайки, че от началото на войната в Украйна от Сърбия не е изнасяно оръжие за нито една от страните в спора.

Сърбия не изнася военна техника за никоя страна, която считаме, че би била проблематична и противоречива по някакъв метод, сподели Дачич, представен от телевизия Ен1.

Още преди съветската реакция компанията „ Крушик “ съобщи, че не е продавала ракети на Украйна, нито пък са сключвани контракти в посочените количества.

В изказването на компанията се показва, че " целият медиен проблем е построен върху потреблението на непълна и несвързана информация ", сложена " в отрицателен подтекст ".

Сръбският министър на защитата Милош Вучевич също отхвърли в сръбския парламент Белград да продава оръжие на Украйна или Русия.

Вучевич добави, че Сърбия има право да изнася оръжия " за всички тези, които са легитимирани и законни като крайни консуматори ".

„ Дали частните компании купуват на трети пазари и продават на компании в други страни не е въпрос за Сърбия – това е интернационална търговия “, сподели Вучевич, представен от сръбските медии.

По мотив обвиняванията, че през Турция е изработен износът за Украйна, сръбският президент Вучич съобщи, че оръжейната търговия с Турция е предпазена в допълнение с уговорка, съгласно която оръжие, продадено на Турция, не може да се препродава без единодушието на Сърбия.

Сръбският президент сподели още, че страната му ще продължи да развива военната си промишленост, само че в сходство с интернационалното право.

Вучич разгласи през вчерашния ден в Доха, където взе участие в конференция на Организация на обединените нации, вложения от 100 милиона евро за увеличение потенциала на военнопромишления бранш, като уточни, че Сърбия ще продължи да създава оръжия.

Икономистът Милан Р. Ковачевич разяснява пред в. " Данас ", че в случай че тактиката на Сърбия е развиването на военната промишлености, тогава тази продукция би трябвало да се изнася, другояче сходна тактика няма смисъл.

Честно казано, военната промишленост у нас търпи загуби, тъй че въпросът е дали въобще би трябвало да я има. В съответния случай Сърбия не би трябвало да изнася директно оръжия за страна като Украйна, където се води войната. Страната ни би трябвало да продава оръжие на медиатори в тази търговия.

Това, че оръжието е продадено на търговец, не значи автоматизирано, че той няма да го препродаде, т.е., че то няма да бъде употребявано на бойното поле, където може да попадне точно тъй като медиаторът, откакто го купи от нашата страна, може да го изпрати в Украйна, показва Ковачевич.

Преподавателят от Икономическия факултет в Белград Любодраг Савич е на мнение, че оръжията са стока като всяка друга и че е разумно да се изнасят, с цел да се вършат пари.

Например, в случай че Сърбия не изнася оръжие за Украйна, тъй като там има война, това не значи, че друга страна няма да го направи. Също по този начин, даже и Сърбия да не доставя оръжия непосредствено на Киев, това не значи, че то няма да стигнат до Украйна посредством медиатор, на който страната ни ги е продала, сподели Савич.

Зоран Драгишич, учител във Факултета по сигурност и народен представител от Сръбската прогресивна партия, уточни пред „ Данас “, че Украйна не е под наказания на Организация на обединените нации и че в този смисъл няма правна спънка Сърбия да продава оръжия на тази страна.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !     
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР