През изминалата седмица се увеличиха демонстрациите срещу политиката на Пекин

...
През изминалата седмица се увеличиха демонстрациите срещу политиката на Пекин
Коментари Харесай

Джордж Фридман: Евразия е в криза

През миналата седмица се усилиха демонстрациите против политиката на Пекин за нулев коронавирус, като хората показаха недоволството си освен от локдаун, само че и от държавното управление и самия президент Си Дзинпин. Подобни безредици са съвсем невиждани в актуалната китайска ера и сигурно са причина за безпокойствие измежду ръководещия хайлайф.

От началото на пандемията Пекин непрекъснато се опитваше да овладее Ковид-19, като постановяваше локдаун на цели градове, при което влизането и излизането бяха лимитирани, в случай че не и неразрешени. Не е ясно за какво държавното управление е приело такива строги ограничения. Нито една друга страна не е наложила такава степен на ограничение на разпространяването на вируса, най-много тъй като разноските за това са доста високи.

Шанхай беше под локдаун за седмици, макар че е най-важният финансов център в страната. Подобни локдауни имаше и в по-малките градове.

Остават ни две вероятни пояснения. Едното е, че държавното управление се пробва да ограничи разновидност, за която външният свят не знае. Това е явно подозрително, а и във всеки случай не е имало подобен брой жертви, какъвто бихме очаквали от нов, по-смъртоносен вариант.

Второто и по-разумно пояснение е, че Пекин е въвел драконовски политики, с цел да откри надзор над места, които към този момент са били неспокойни или нестабилни. При този сюжет Ковид-19 е единствено предлог, написа Джордж Фридман в „ Геополитикал фючърс ”.

Хонконг е индикативен в това отношение. Не беше толкоз от дълго време, когато Китай претърпя протест там. Властите притиснаха града, само че не и преди светът да види дълбокия яд, който мнозина изпитваха против Пекин. Всъщност Хонконг научи континенталната част на страната на три неща: че са вероятни открити размирици; че протестите могат да се разпространят и по тази причина би трябвало да бъдат прикривани или омаловажавани на всяка цена; и че една страна, подвластна от интернационалната търговия и вложения, не може да си разреши развой в „ съда на публичното мнение “. Ако един град като Шанхай трябваше да бъде затворен, по този начин да бъде. Финансовите интервенции трябваше да останат на назад във времето пред необятно публикуваните безредици, или най-малко по този начин се смяташе.

Ако това в действителност е била тактиката, то през последните няколко дни тя се провали. Причината за това е пожар в жилищна постройка, който не е бил сподавен. Обществените настроения се трансфораха, както постоянно се случва, в по-широко антиправителствено придвижване. Лозунгите на дисидентите се концентрираха върху загубата на свободата, наложена от блокирането на постройките, след което прераснаха в наказание на президента и Комунистическата партия, призовавайки и двамата да се отдръпват.

Това никога не значи, че на всички места е имало демонстрации, нито че режимът е заплашен от рухване. Засега не е ясно дали това е най-вече младежко движение; в случай че е по този начин, то е надалеч по-малко значимо от това, водено от по-възрастни експерти от междинната класа.

Не е ясно и какъв брой тъкмо са публикувани и интензивни митингите - в какъв брой града са включени, какъв брой от тях приканват за ново държавно управление, какъв брой са проведени, до каква степен се е наложило полицията и армията да се намесят и така нататък

Имайте поради, че тези митинги не избухнаха за една нощ. През последните години китайската стопанска система се показва доста едва. Тъй като износът срещна опозиция, стопанската система стартира да зависи от ден на ден от вътрешното ползване и от вътрешните вложения.

Преходът беше тежък, както нормално се случва с страните в тази обстановка. Той неизбежно повдига въпроса, изключително измежду младежите, за това какъв живот им следва. След десетилетия на избухлив напредък обратът в упованията може да бъде пагубен.

Призивът за преустановяване на комунистическото управление е необикновен и, почтено казано, е мъчно да се одобри съществено, изключително в случай че идва от някой различен, с изключение на от недоволни младежи. Или, казано по различен метод, ще допускам, когато го видя. Правителството съвсем несъмнено има опция да потуши този предстоящ протест, в случай че сметне за належащо. Напълно допустимо е държавното управление да има вяра, че придвижването ще отшуми от единствено себе си.

От по-широка геополитическа позиция, в случай че това по някакъв метод е началото на освен това, силата на Китай става съмнителна. Да се случи това в това време, когато силата на Русия е станала нетрайна, а в това време Европейски Съюз е все по-несигурен за единната си посока, допуска, че цяла Евразия е в рецесия.

На собствен ред това значи, че относителната мощ на Съединените щати внезапно се усилва. Прилагат се нормалните ангажименти, само че е значимо да се означи, че в случай че Русия не стабилизира позицията си в Украйна, в случай че Европейски Съюз не се сплоти, както би трябвало, и в случай че китайските демонстрации са освен това от проблясък, тогава може да се появи напълно нов свят.

Преводът е на БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР