През изминалата седмица от Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни

...
През изминалата седмица от Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни
Коментари Харесай

Производители и преработватели на пчелен мед се обявиха против споразумение между ЕС и Меркосур

През миналата седмица от Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни артикули се оповестиха изрично срещу съглашението за свободна търговия сред Европейския съюз (ЕС) и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай. Асоциацията, която показва преработвателите на над 90% от българския пчелен мед, дружно с Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни артикули в България изпратиха писмо до Министерството на земеделието, горите и храните. Писмото показва заканите за българското земеделие и в частност за българското пчеларство, в случай че единодушието влезе в действие. Съответно са препоръчани и защитни ограничения, които да бъдат взети, с цел да се минимизират отрицателните резултати.

През септември двете асоциации дружно със Сдружението на българските производители на биопродукти и регионалният пчеларски съюз Русчуклия ще показват на постоянна сесия българския парламент своята позиция.

Според тях съществува действителна заплаха българският стандартен и биологичен мед да изгуби своите пазари в Европейски Съюз и секторът да бъде жертван на крах. Споразумението ще даде опция на 45 хиляди тона мед от Южна Америка да попадне на европейския пазар без мито на много по-ниска цена.

„ Цената на южноамериканският мед е с към 30% по-ниска от тази на българския заради ниските индустриални разноски, високата инфлация в тези страни и занижения надзор върху индустриалния и преработвателния развой. Като европейски производители и преработватели ние сме принудени да съблюдаваме редица правила на Европейски Съюз. Опасяваме се, че голямо количество мед от Меркосур ще попадне в Европа с не до такава степен изпълнени критерии за качество “, разяснява обстановката ръководителят на Асоциацията на преработвателите биологични пчелни артикули Владимир Русев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР