През изминалата седмица бе проведено тазгодишното първенство на изключително атрактивния

...
През изминалата седмица бе проведено тазгодишното първенство на изключително атрактивния
Коментари Харесай

Бургаски ветроходци прославиха България


През миналата седмица бе извършено тазгодишното състезание на извънредно атрактивния за доста ветроходци клас SB20.

Този клас ветроходни спортни яхти са извънредно сложни и изискващи към екипажа във всевъзможни времеви условия - както тактически, по този начин и физически.

България беше показана от екипаж от трима състезатели - Любен Тенекеджиев и братята Иво и Любен Тодорови, и тримата - състезатели от Яхт клуб " Порт Бургас ".

През миналата 2023 година, техните имена стават доста известни на международната ветроходна сцена, като част от екипа на спортния тим " Шоколад " (Chocolate Racing Team), който завоюва една от най-старите и най-елитни яхтени съревнования в света - Rolex Middle Sea Race в клас " ORC 2 " и приключи втори в клас " IRC 2 ", състезавайки се с екипажи oт безспорни експерти.

Българският тим започва първия ден с четири гонки, в които завоюваха една, а на друга приключиха на трето място. Определено беше мечтаното начало. Това е техният безспорен дебют, само че още от началото дадоха сериозна поръчка, която не беше подмината от по-опитните и професионални състезатели.

" Мислим, че конкуренцията ще е страхотна, тъй като в шампионата вземат участие доста положителни състезатели. Ще бъде мъчно за нас. Ще се стремим да запазим хладнокръвие, без да се надценяваме във всяка гонка " - разяснява шкиперът на екипажа - Любен Тенекеджиев.

Така и направиха, след втория ден, те бяха на седмо място и първи в групите " Под 25 години " и " Коринтиан " (непрофесионалисти). Момчетата изправиха ветроходната общественост в България на крайници в този нов за страната ни клас.

Разбира се, във втората половина на надпреварата, конкуренцията се ускори, тъй като всеки се бори за най-хубавия вероятен резултат, а нашите момчета задържаха безапелационно своята позиция в " Топ 10 " в света!

Така след четири спортни дни на състезателен боязън, момчетата приключиха девети в жестока конкуренция на експертите. Но имаше и освен това.

В групите " " Под 25 години " " и " Коринтиан ", те приключиха на второ място, развявайки българския байрак на подиума в Дубай.Невероятно изпитание и умения от международен клас, демонстрирани от тези млади момчета, които за пръв път се състезават с такава яхта на състезание, и то - Световно.

Това демонстрира капацитета на българския ветроходен спорт и потвърждава потребността той да бъде промотиран и развиван, с цел да може трибагреникът ни да се вее гордо на най-престижните ветроходни подиуми в света!

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР