През изминалата пандемична година интересът на българите към профилактичните прегледи,

...
През изминалата пандемична година интересът на българите към профилактичните прегледи,
Коментари Харесай

Джипита: Българите почти не са ходили на профилактични прегледи през миналата година

През миналата пандемична година ползата на българите към профилактичните прегледи, които им се поставят гратис по Здравна каса, е бил извънредно невисок, съвсем нулев.

Д-р Деница Даскалова, която е общопрактикуващ доктор с към 4000 души в пациентската си листа, през миналата календарна година не е провела нито един профилактичен обзор.

Тя беше потърсена по отношение на извършена анкета в подкаст новините на Dir.bg, в която единствено 14% дадоха отговор с " Да " на въпроса " Знаете ли какви профилактични прегледи ви се поставят гратис? ". Чуйте какво сподели доктор Даскалова в подкаста " С какво ще запомним този ден? ". С нея беседва Елза Тодорова.

 Чуйте водещите вести до 18 часа Виж още

" Нямаше никаква интензивност от страна на самите пациенти, хората се бяха изпокрили. Включително бих споделила, че занемариха и профилактичните си прегледи даже за дамите, които са един път годишно при гинеколог, при мамолог, ендокринологичните прегледи и тези на хората, които са с хронични болести, също не се случваха в порядъка, който трябваше да се случват ", изяснява доктор Даскалова.

Според нея интензивността на лекарите да търсят пациентите си за профилактика също е намаляла: " По простатата причина, че в месеците след септември бяхме ангажирани най-вече с болните от Коронавирус, просто физически не оставаше време. Но неглижирането е взаимно, тъй като пък самите пациенти се опасяваха на какво ще попаднат в чакалнята или в съответното лечебно заведение ".

През миналата година и децата са разредили профилактичните си прегледи, като вместо на три месеца, са ходили на шест, или вместо през половина година, са се появявали през осем месеца. Затова пък по думите ѝ имунизациите са спазвани прецизно. Забавяне е имало само през март и април, само че по-късно те не са спирани и няма пропуски.

Експертът изяснява и дали има интерес отвън пандемията към профилактичните прегледи, както и какви беди можем да си спестим, в случай че вървим постоянно на доктор:

" Българинът върви на обзор единствено когато ножът опре до кокала . А профилактиката е значима, тъй като тя е най-хубавото лекуване. Като човек един път годишно в крепко положение си направи обикновен обзор, при добре снета анамнеза опитният доктор би се насочил, в случай че има проблем, който е в зародиш. Когато му обърнеш внимание по-рано, избягваш вероятността да стане продължителен проблем или да изпуснеш евентуално начеващо онкологично заболяване и по-късно лечебният триумф е доста по-голям. Колкото по-рано хванеш едно заболяване, толкоз по-голям е шансът за триумф, за по-добър надзор на болестта, в случай че се окаже хронично, или в случай че е онкологично, само че хванато рано, вероятността за трайно изцеление и добра дълготрайност на живота е доста по-висока ".

А наблюдението на доктор Радка Арнаудова, която има 40-годишен стаж, последните 15 година от които работи като общопрактикуващ доктор в 25-то ДКЦ в София, е че ползата на българите към профилактичните прегледи е почнал да се разсънва и хората като цяло добиват известна просветеност във връзка с здравето си.

" Има хора, които най-акуратно помнят по кое време са минали на профилактика и други, които пък в случай че ние ги попитаме дали желаят профилактичен, се съгласяват. Рядко отхвърлят с претекста, че нямат време да вземем за пример ". В своята процедура с помощта на профилактичните прегледи на свои пациенти, тя е откривала карциноми на простатата, на гърдата, или пък форми на анемия. По думите ѝ " още преди да се прояви някаква клиника, нещата се оправят доста по-бързо и елементарно ".

На какви прегледи при персоналния доктор имаме право , напомня доктор Деница Даскалова: " Един път годишно на профилактичен обзор, в който се прави оценка моментното здравословно положение, снема се анамнеза за фамилни и хронични болести, които могат да бъдат проконтолирани и ориентирани към съответния експерт. По преценка на лекаря се вършат лабораторни проучвания, които също са насочващи за преценка на положението. Освен това възрастните също подлежат регулярно през избран интервал години на имунизация, която се подценява и множеството хора даже не знаят, че има такова нещо ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР