През изминалата година с опитите за преврат в Черна гора,

...
През изминалата година с опитите за преврат в Черна гора,
Коментари Харесай

Даниел Сървър: Вучич да се откаже от контрола върху медиите и да сложи край на корупцията


През миналата година с опитите за прелом в Черна гора, събитията в Македония и натиска върху сръбския президент Александър Вучич, Русия сподели своите планове по-ясно, в сравнение с в предишното, съобщи Даниел Сървър, анализатор от Университета "Джонс Хопкинс ”, специалист по Балканите и някогашен американски посланик.

Според него, това евентуално е провокирало изявлението на заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати Хойт Брайън Ий, че Сърбия не може да седи на два стола постоянно.

Той установи, че от Сърбия не се чака да сътрудничи с Русия, а да приведе своята външна политика в сходство с политиката на Европейски Съюз, в случай че участието в блока е нейната стратегическа цел.

„ Възниква въпросът за какво някой, който се нуждае от стопански и политически промени, да разчита на Москва? Руската стопанска система е с размер на испанската (заедно с Каталуния), а политическата система е ориентирана към гонене и унищожаване на конкуренцията. И до момента в който съветската войска реализира известни триумфи в Украйна и Сирия, тя към момента няма потенциала, за разлика от Запада, да отбрани своите другари и съдружници ”, акцентира специалистът, добавяйки, че Русия губи районната власт.

Бившият американски посланик твърди, че околните връзки с Русия включват приемане на стандартите на Путин за ръководство на страната, а промените, които Европейски Съюз изисква, са в посока на осъществяване на критерии, измежду които е и рекомендацията политическите водачи да се оправят с корупцията на Балканите.

[b]„ Вучич, който още веднъж завоюва изборите с проевропейска платформа, ще направи огромна неточност, в случай че не се реши за Европейски Съюз. Той ще би трябвало да се откаже от контрола върху медиите и да одобри доста по-независима правосъдна система, подготвена да постави завършек на корупцията и други злоупотреби ”, уточни Сървър.[/b]

Според него обаче, балканската страна има обилни връзки с Русия, свързани с военно съдействие, стопански ползи, славянска култура…

„ Руснаците дадоха изтребители Миг-29, организираха взаимни военни учения и направиха "хуманитарна" логистична база на летището в Ниш ”, сподели той и съобщи, че Русия пречи Косово да бъде признато в Организация на обединените нации.

Сървър акцентира, че "няма страна членка на Европейски Съюз, която има съветска база на нейна територия, като се изключи Сърбия, която е претендент за участие в ЕС".

БГНЕС напомня, че в сряда вечер от кабинета на сръбския президент разпространиха известие за срещата сред Александър Вучич и заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати по въпросите на Европа и Евразия Хойт Брайън Ий.

В него се споделя, че "Хойт Брайън Ий е изразил угриженост по отношение на чувството, че Сърбия с единия крайник върви към Европейски Съюз, а с другия към Русия". Дипломатът изразил угриженост и от съветското въздействие в района. Според известието, "Хойт Брайън Ий е похвалил икономическите промени и фискалната политика на държавните управления на Вучич и сегашният министър председател Ана Бърнабич и изразил своя оптимизъм за бъдещия прогрес на района в близко време". Той похвалил и напредъка при осъществяването на стратегическата цел на Сърбия - участието в Европейски Съюз. Той подчертал и смисъла на свободата на словото и медиите, както и за нормализацията на връзките сред Белград и Прищина и продължаването на разговора сред тези две страни.

"Двамата разговаряли и за смисъла на правото на свободно изложение и отговорността при обективното информиране, което би трябвало да се основава на обстоятелства. Хойт Брайън Ий подчертал смисъла на съществуването на съпротива в демократичните общества", се споделя още в известието, което бе оповестено от кабинета на президента Вучич. На срещата участва и американският дипломат в Белград Кайл Скот. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР