През изминалата година Македония направи напредък в изпълнението на политическите,

...
През изминалата година Македония направи напредък в изпълнението на политическите,
Коментари Харесай

ЕК: Има напредък в политическите критерии в Македония

През миналата година Македония направи прогрес в осъществяването на политическите, икономическите и демократичните критерии, прави оценка Европейската комисия в отчета за напредъка на страната въз основа на който предложи да стартират договаряния за нейното участие в Европейски Съюз.

По отношение на политическите критерии отчетът регистрира, че страната най-сетне е преодоляла най-сериозната политическа рецесия от 2001 година насам.

Трудностите в процеса на образуване на ново държавно управление приключиха на 27 април 2017 година с нападенията в Народното събрание, които бяха най-тежко наказани от интернационалната общественост. Насилието в националното заседание е офанзива против демокрацията и отговорността за това би трябвало да бъде открита, споделят от Европейска комисия.

От май 2017 година новото, насочено към промени, държавно управление предприе стъпки по повод " заробването на страната " посредством последователно подсилване на демокрацията и върховенството на закона. Извършват се обилни промени в приобщаваща и отворена политическа атмосфера. Местните избори през октомври потвърдиха поддръжката на жителите за европейските политики на държавната коалиция. Парламентът продължава да действа и основни парламентарни органи се управляват от представители на опозицията.

Европейска комисия предлага на Народното събрание да укрепи своята законодателна и надзорна функционалност и да ограничи потреблението на съкратените процедури при законодателни дейности. Препоръчва се функционален контрол върху работата на държавното управление и разследващите служби, както и отбраната на правата на индивида и главните свободи. Всяка форма на преднамерени дейности за пропадане или нарушение на процедурите, които биха попречили на действието на Народното събрание, би трябвало да се заобикаля, а политическите партии би трябвало да засилят своите демократични благоприятни условия, което ще докара до по-демократични политически процеси в страната, показва Европейска комисия в отчета за Македония.

Междуетническите връзки остават чувствителни. Като цяло обстановката е спокойна, само че случаите на произшествия и изказвания провокират напрежение. Новото държавно управление сподели ангажимент да се оправи с провокациите в това отношение като усъвършенства междуетническите връзки, увеличи доверието измежду общностите и приложи Охридското съглашение.

Изпълнението на Рамковото съглашение, което приключи спора от 2001 година, би трябвало да бъде следено по транспарантен и изчерпателен метод, предлага Европейска комисия.

Демократичното ръководство се усъвършенства. Новото държавно управление предприе стъпки за освобождение на " хванатата в капан страна " посредством по-прозрачни стъпки. То сподели политическа воля за осъществяване на програмата за промени, нужна за доближаване на Европейски Съюз, а самостоятелни, регулаторни, надзорни и консултативни органи започнаха да работят по-ефективно, се споделя в отчета.

Гражданското общество продължава да играе градивна роля в поддръжка на демократичните процеси и за по-голяма бистрота. От втората половина на предходната година доста се промени климатът, в който организациите на гражданското общество се развиват интензивно, а държавното управление демонстрира ангажимент за разговор и съдействие с тях. Европейска комисия прави оценка нуждата от по-нататъшно възстановяване на правната, финансовата и политическата рамка за по-нататъшно възстановяване на изискванията за гражданското общество.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР