През февруари заетостта в САЩ се увеличи за втори пореден

...
През февруари заетостта в САЩ се увеличи за втори пореден
Коментари Харесай

Силен ръст на заетостта в САЩ през февруари с 273 000

През февруари заетостта в Съединени американски щати се усили за втори следващ месец доста по-силно от предстоящото, само че опасността за световната стопанска система от епидемията от ковид може да " удари спирачка " при наемането на нова работна ръка през идващите месеци, предава БНР.

Неселскостопанската трудова претовареност набъбна през февруари с цели 273 000 нови работни места, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за много по-слаб напредък с към 175 000, демонстрират данни на Министерството на труда.

В същото време сумарните данни за предходните два месеца претърпяха мощна възходяща проверка с общо 85 000, като тези за декември 2019-а бяха ревизирани до 184 000 (от предходна оценка за 1456 000), а тези за януари тази година - до 273 000 (от 225 000 предходна оценка).

Растежът на заетостта с по 273 000 през първите два месеца на годината е най-солидният от май 2018-а година насам.

По този метод стопанската система на Съединени американски щати съумя да добави приблизително по 243 000 работни места през всеки едни от последните три месеца, което на доктрина не е причина за по-сериозно закъснение на американската икономическа агресия.

В същото време равнището на безработицата в Съединени американски щати през февруари се намали назад до 50-годишното дъно от 3,5%, регистрирано през ноември и декември 2019-а година, до момента в който упованията бяха за опазване на януарското равнище от 3,6 на 100.

През февруари в частния бранш на американската стопанска система бяха разкрити 228 работни места, а в държавния бранш бяха добавени 45 000 работни места.

В индустрията бяха добавени 15 000 работни места след съкратени 20 000 през януари, до момента в който в строителството бяха разкрити 42 000 работни места, в опазването на здравето - 57 000, а хотелиерския и ресторантьорски бизнеси бяха разкрити общо 53 000 нови работни места.

В превоза бяха съкратени 4000 работи места, което се пояснява като първи отрицателен сигнал за въздействието на ковид.

Въпреки доста мощните данни обаче, би трябвало да се има поради, че множеството компании регистрираха броя на чиновниците си през февруари преди броят на инфектираните с ковид да стартира да нараства мощно отвън Китай и в частност в Съединени американски щати към края на месеца и началото на март, което провокира опасения, че вирусната зараза ще засегне световния и американския стопански напредък.

Средното почасово възнаграждение на труда в Съединени американски щати пък набъбна през февруари с 9 цента или с 0,32% до Щатски долар 28,52 на час. На годишна база повишаването на осредненото възнаграждение на труда обаче се забави до 3,0% от 3,1% през януари. Продължителността на междинната работна седмица през февруари пък се увеличи до 34,4 от 34,3 часа през януари.

Като цяло днешният отчет за заетостта и безработицата демонстрира, че американската стопанска система се намираше в доста добра форма преди епидемията от ковид да стартира да взима превес измежду предизвестията, че ще докара до съществено намаляване на международната стопанска система и на тази на Съединени американски щати.

Малко евентуално е стопанската система да поддържа настоящите темпове на откриване на нови работни места със опасността от настъпващия ковид. Авиокомпаниите към този момент понижават броя на полетите, огромни обществени събития се анулират, хората не пътуват толкоз доста, редица райони се слагат под карантина, понижават визити в заведения за хранене и хотели и така нататък Всичко това неизбежно лимитира икономическата интензивност и даже може да доведат до съкращения на личен състав през идващите месеци. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР