През декември синдикати, политици, ректори на учебни заведения, енергийни експерти

...
През декември синдикати, политици, ректори на учебни заведения, енергийни експерти
Коментари Харесай

На 12 януари синдикати и енергетиците ще кажат не на хаоса в българската енергетика на жълтите павета


През декември синдикати, политици, ректори на образователни заведения, енергийни специалисти и засегнатите предприятия се оповестиха срещу поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2026 година по отношение на 2019 година.

            „ За нас е неуместно в политиките си за понижаване на въглеродните излъчвания всички европейски страни да употребяват за базова година 1990 година, а единствено България да приема за съпоставяне 2019 година и то тъй като тогава излъчванията са били по-ниски, което напълно не е в полза на сигурността на българската енергетика. Няма никаква логичност. Няма и логичност непринудено да се отхвърляме от базовите си енергийни мощности без да имаме други възможности, които да заместят тяхното произвеждане. “ сподели инж. Кремен Георгиев ръководител на Асоциация на топлофикационните сдружения в България.
-->
            Инж.Кремен Георгиев означи, че на 12 януари КНСБ провежда народен митинг в центъра на София с искане за предприемане на дейности от страна на страната за преразглеждане на поетия ангажимент. Асоциация на топлофикационните сдружения в България ще се включи в протестните дейности. По думите на специалиста се чака митингът да е голям.

            „ Не разбирам по какъв начин сходно значимо решение за бъдещето на българската енергетика, а и на българската стопанска система, може да се вземе от Министерство на финансите без да се търси мнението на Министерство на енергетиката, БЕХ, енергийни специалисти, наранени сдружения и така нататък Странно е хора, които не схващат от енергетика да поемат такива значими задължения пред Европа без да ги съветвали със експерти в тази област. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

            Припомняме, че предходната седмица стана ясно, че задължението, който обрича въглищните централи на затваряне, е стихотворец без каквито и да било разбори на адекватността на системата, на енергийната успеваемост и другите резултати от нея.

            „ Намаляване на въглеродните излъчвания с 40% по отношение на 2019 година на процедура значи затваряне на най-малко половината въглищни централи. Възможно е да се тръгне и към затваряне на газови централи, тъй като ние вървим назад на Европа. В Европа се отварят към този момент прекратили активност въглищни централи, само че ние скоростно ще ги затваряме, нищо, че Балканите разчитат на нашите въглищни мощности. Никой в Европа не затваря газови централи, само че ние може и това да създадем, тъй като вървим с рогата напред без да мислим за следствията от сходни дейности. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

            Експертът заключи, че в случай че се допусне скоростно отричане от българската въглищна енергетика, ще зародят съществени проблеми за енергийната сигурност на страната от позиция на кокурентоспособността на българската стопанска система, както и доста тежки обществени последици за цели райони.

            „ Решения за закриване на мощности би трябвало първо да се одобряват от Народното събрание, а по-късно да се извършват от Министерски съвет, най-малко това условие е записано в Закона за енергетиката, само че не е спазено. Причината за въвеждането му е, че решенията се отнасят до енергийната сигурност на България. Не е спазено и едно в допълнение решение на Народно събрание от началото на 2020 година, отнасящо се до политиката на Министерство на енергетиката за въглищните централи. Тогава Народното събрание е задължило Министерски съвет да предприеме ограничения за недопускане в дълготраен проект на понижаване на производството или затваряне на въглищните топлоелектрически централи. Компетентните органи би трябвало да потърсят отговорност на лицата, отговорни за това въпросното решение да е подценено при одобряването на настоящия вид на Плана за възобновяване и резистентност в Европейската комисия. “ сподели инж. Кремен Георгиев.

            Според специалиста към момента не е прекомерно късно Планът за възобновяване и резистентност да бъде предоговорен, само че е основно да бъде взета под внимание експертизата и опитът на хората в бранша.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР