През декември 2021 г. Владимир Путин посети Индия и подписа

...
През декември 2021 г. Владимир Путин посети Индия и подписа
Коментари Харесай

Индия подкрепи Русия в конфликта й с Украйна

През декември 2021 година Владимир Путин посети Индия и подписа с премиера на тази страна Нарендра Моди ново съглашение за съдействие в защитата за идните 10 години

Визитата в Делхи - едвам второто пътешестване в чужбина на съветския водач по време на пандемията, демонстрира какъв брой внимание отделя Москва на връзките с Индия, "приятел, тестван от времето ", предава

Два месеца след нея руско-индийското другарство бе изправено пред мъчно тестване - изострянето на спора към Украйна и специфичната армейска интервенция на Русия в Донбас. Въпреки хилядите километри, които разделят Индия от Украйна, тя нямаше по какъв начин да подмине събитията, без да има обърне внимание. Защото там се намират над 15 хиляди индийски жители, основно студенти, последващи в украински вузове.

Операцията на съветските войски за демилитаризация и денацификация на Украйна трае към този момент шести ден и през цялото това време Делхи поддържа своя съдружник, написа "Файненшъл таймс ". Подкрепата на Индия е прекомерно значима за Москва, тъй като тази страна сега е краткотраен член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Достатъчно е да посочим, че предходната седмица тя наред с КНР и ОАЕ се въздържа при гласуването на резолюция, осъждаща Русия за дейностите ѝ в Украйна.

Делхи счита, че няма за какво да се кара с Русия, с която индийците освен интензивно търгуват - Москва доставя на Индия енергоносители, торове и доста други неща, акцентира "Файненшъл таймс ". Тази позиция е съществено повлияна и от все така настоящата стратегическа опасност от страна на Китай, с който Индия е в устойчиво сложни връзки. За Делхи е доста значима поддръжката на Москва в връзките със източния му комшия. Достатъчно е да напомним извънредно значимата посредническа роля на Русия при последното изостряне на напрежението по индийско-китайската граница в Хималаите през 2020 година

Въпреки че още през първия ден на спецоперацията в Украйна министър председателят Моди прикани президента Путин "незабавно да спре насилието ", нито един индийски представител не осъди съветския водач. Делхи поддържаше непрекъсната връзка с Москва и Киев, с цел да бъдат евакуирани индийските жители от Украйна.

Приятелството и съдействието сред Русия и Индия имат дълга история. Те стартират още в първите дни на самостоятелна Индия през 1947 година, когато министър председателят Джавахарлал Неру се възползва от опита на социалистическата стопанска система в Съветския съюз за основаването на индийска стопанска система. Въпреки своя статут на необвързана страна през Студената войнаИндия поддържа Съветския съюз в опълчването му със Съединени американски щати. Включително тъй като различен неин "свръх съперник " - Пакистан, поддържа американците.

Съюз на съветските социалистически републики дава на Индия неоценима помощ във войната ѝ с Пакистан през 1947 година След края на Студената война връзките на Индия с Европа и Съединени американски щати укрепват. Стига да споменем, че Делхи е член на QUAD - съглашение за сигурност, подписано със Съединени американски щати, Япония и Австралия.

Западът отделя доста внимание на връзките си с Индия, защото вижда в нея контраст на Китай. Сътрудничеството със Запада обаче не скапва връзките сред Москва и Делхи, заплашван от запад и от изток от нуклеарни сили - Пакистан и Китай.

Индия следи доста деликатно връзките сред Москва и Пекин. Делхи естествено отлично вижда, че те се задълбочават и укрепват всяка година, и в устрема си да не тласка още по-силно Москва в прегръдките на Пекин през днешния ден не желае да се кара с Русия.

В Индия добре схващат нежеланието на Нарендра Моди да подлага на критика Владимир Путин добре се схваща в Индия. "Всяко друго индийско държавно управление вероятно би постъпило по същия метод ", цитира "Файненшъл таймс " коментар на Танви Мадан, старши аналитик в института "Брукингс ". Критики към Москва не насочва прочее и индийската съпротива отпред с Раджив Ганди.

Специално място в връзките сред Индия и Русия заема защитата. Вече от десетилетия Москва е основният снабдител на оръжия в Индия. Две трети (65 на сто) от всички въоръжения, получени там от чужбина през интервала 1950-2020 година, са пристигнали от Съветския съюз и Русия. За 70 години Делхи е похарчил за оръжия 126,6 милиарда $. Според Стокхолмския интернационален институт за проучвания на мира (СИПРИ) 83,4 милиарда от тях са изразходвани за оръжия от Съюз на съветските социалистически републики и Руската федерация.

Както проличава, с цел да отслаби натиска на Запада, Москва несъмнено има потребност от съдружници като Индия и Китай. Наистина руско-индийският стокообмен за разлика от руско-китайския сега е дребен - едвам към 8 милиарда $ против 140 милиарда $ надлежно през 2021 година

Индия търгува с Русия в долари, само че се приказва за прекосяване към националните валути - рублата и рупията, припомня Бисважит Дхар, професор от университета "Джавахарлал Неру ", специалист по интернационална търговия. Според него Делхи преглежда комерсиалните връзки с Русия като приоритет.

В банковата система укрепването на контактите с съветски банки е поверено на две индийски финансови компании - "Комършъл Индоу банк ", 60 на 100 от акциите на която държи "Стейт банк ъв Индия ", и презастрахователната компания "Джи Ай Си Перестрахование Ел Ел Си ", всички дялове в която са благосъстоятелност на държавната "Дженерал иншурънс корпорейшън ".

Правителството на Индия към този момент не е обяснило на индийските кредитори по какъв начин да работят сега с съветските банки, глобени от Запада, само че се знае, че в предишното индийският бизнес неведнъж просто е пренебрегвал сходни наказания, да вземем за пример в тази ситуация с Иран.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР