През държавните институции минава метлата“ на новото служебно правителство. В

...
През държавните институции минава метлата“ на новото служебно правителство. В
Коментари Харесай

Голямата метла минава. Какво показват смените, които прави служебният кабинет

През държавните институции минава „ метлата “ на новото служебно държавно управление. В рамките единствено на седмица то уволни доста хора на значими позиции. Тези, които идват на тяхно място, наподобява имат партийни връзки. Какво значение има това?

Лидер на партия желае промяната на министър от служебно държавно управление, което би трябвало да е без значение от всички партии.

Часове след тази повеля обаче министър председателят отпред на служебния кабинет споделя, че ще смени министъра. На негово място предлага ярка фигура от партията, която е поискала промяната. А нейният водач назовава случката „ безусловно съвпадане “.

Партията е ГЕРБ , водачът е Бойко Борисов , а служебният министър председател е някогашният народен представител от същата партия Димитър Главчев .

Това е единствено една от кадровите смени, която държавното управление на Главчев предприе на 9 април . Оттогава минаха по-малко от 10 дни , само че за този къс интервал служебният кабинет уволни доста хора, а на мястото на някои от тях назначи нови - най-вече свързани с ГЕРБ.

Уволнени бяха:
основният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Живко Коцев ;директорката на организация „ Митници “ Петя Банкова ;зам.-министрите в редица министерства - вътрешното, на финансите, на защитата, на правораздаването и др.;хора на управителни постове във значими енергийни сдружения.
Главчев предложи и промяна на двама министри - Стефан Димитров на външните работи и Кирил Вътев на земеделието. За да стане публично освобождението им, президентът Румен Радев би трябвало да го утвърди.

Тези уволнения и смени демонстрират:
предпочитаните сфери за служебното държавно управление, в които то желае да има по-силно въздействие поради идните предварителни избори;партийните връзки на кабинета - уволняват се хора, свързани с ПП-ДБ, и се назначават такива, свързани с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Радев.
Ако погледнем кой по кое време е бил уволнен и в какви условия е станало това, ще получим следната картина - за служебното държавно управление е било значимо да се освободи от всевъзможни хора, свързани с ПП-ДБ, а най-спешни са били промените в управлението на Министерство на вътрешните работи, митниците, енергетиката.

Свободна Европа събра най-важното по тематиката.
Крачка обратно
Дотук се стигна, тъй като досегашните ръководещи от „ Продължаваме промяната - Демократична България “ ( ПП-ДБ ) и ГЕРБ не можаха. Наложи се да се назначи служебно държавно управление, което да провежда избори за нов парламент.

Това е задача на президента, който след последните можеше да избере длъжностен министър председател единствено сред. Повечето от тях се оказаха свързани с ГЕРБ.

Това докара до догатки, че какъвто и да е служебният кабинет,. А най-вероятно и с Движение за права и свободи поради все по-голямата.

За длъжностен министър председател Радев Главчев, който е и някогашен народен представител от ГЕРБ. Главчев събра министри, доста от които имат връзка с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Радев. Те предходната седмица. Тогава започнаха кадровите смени.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов сподели, че се отстраняват „ всички управителни фрагменти, които не се употребяват с доверието на [лидера на Движение за права и свободи Делян] Пеевски “.

„ Докато има хора на висши позиции, които са в такава степен подвластни от партийни водачи, ние не можем да бъдем спокойни “, сподели политологът проф. Светослав Малинов пред.
Министри за една седмица
На 15 април Борисов изиска служебният външен министър Стефан Димитров да бъде освободен. Източници от партията аргументираха настояването му с незадоволително безапелационната евроатлантическа позиция на Димитров.

Главчев незабавно извърши заръката на Борисов и, а на негово място да пристигна Даниел Митов . Митов е ярка партийна фигура - зам.-председател на ГЕРБ и някогашен външен министър от втория кабинет с министър председател Бойко Борисов.

Димитров пък се сочи за непосредствен до президентската институция.

На 16 април Главчев предложи да се смени още един министър - земеделският Кирил Вътев , който беше и в доскорошното държавно управление на ПП-ДБ и ГЕРБ. Той и министърът на превоза Георги Гвоздейков са измежду последните останали лица в служебния кабинет, свързани с ПП-ДБ.

Аргументът на Главчев за отстраняването на Вътев е „ напрежението в аграрния бранш “. Това обаче не звучи основателно. предходната есен и, само че тогава Вътев не беше уволнен.

Сега на негово място се предлага да застане шефът на Държавен фонд „ Земеделие “ Георги Тахов . Той е назначен на настоящия си пост по време на един от служебните кабинети на Радев. Тахов се счита за доближен до президента.

Затова в медиите се появиха изказвания от анализатори и източници на ГЕРБ, съгласно които промените на двамата министри са свързани с хипотетична сделка на Главчев и ГЕРБ с президента Радев: на мястото на външния министър, доближен до Радев, да пристигна подобен, доближен до ГЕРБ. Като отплата пък да се назначи аграрни министър, обвързван с Радев.

Реакцията на Радев в сряда сложи тези изказвания под въпрос. Президентът предложения Главчев на среща, с цел да обсъдят промените в кабинета, и сподели, че няма да утвърди Даниел Митов за външен министър. Освен това Радев упрекна Главчев, че „ извършва щенията на своя партиен шеф “ Борисов.
Министерство на вътрешните работи и митниците
Политическата „ метла “ на служебния кабинет най-вече засегна Министерство на вътрешните работи. Главната задача на служебното държавно управление е подготовката на избори за нов парламент. А когато има избори, Министерство на вътрешните работи е основна институция, която да се бори с купения и следения избор.

Още в първия си работен ден кабинетът на Главчев на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев , който е свързван с ПП-ДБ. Президентът Радев и издаде декрет за освобождението на Коцев.

Това се случи малко откакто след като проверяващите на Коцев, които го свързват с обвинени за присъединяване в незаконна група за контрабанда. Вече и той е За хипотетичната група се разбра след акция на Държавната организация „ Национална сигурност “ ( ДАНС ) и антикорупционната комисия при започване на месеца, при която директорката на митниците и упрекната.

Бившият министър председател от ПП-ДБ Николай Денков сподели, че против Коцев е имало напън да се отдръпна от поста на основен секретар, в това число от вътрешния министър Калин Стоянов .

Стоянов е свързван с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Той беше част от кабинета на Денков, само че ПП-ДБ се разграничиха от него от дълго време. Главчев въпреки всичко го резервира в служебното държавно управление.

След уволняването на Коцев краткотраен основен секретар на Министерство на вътрешните работи стана заместникът му Димитър Кангалджиев . Това се случи по силата на Закона за Министерство на вътрешните работи - няма ново предопределение. Но Кангалджиев се счита за доближен до Стоянов.

, тъй като управлява оперативно системата на министерството и има достъп до цялата информация в него. Именно основният секретар е индивидът отпред на всички огромни полицейски интервенции.

В Министерство на вътрешните работи, назначени от кабинета „ Денков “.

По същото време служебната министърка на финансите Людмила Петкова ,, назначи и нов шеф на организация „ Митници “ на мястото на Петя Банкова. Това е Георги Димов , който до момента беше зам.-изпълнителен шеф на Националната организация по приходите ( Национална агенция за приходите ).

Смяна имаше и в ДАНС, откъдето и някогашен народен представител от ПП-ДБ Петър Петров . За сметка на това беше непокътнат другият зам.-председател Деньо Денев . Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков упрекна Денев, че е съдействал за в първия тур от локалните избори предходната година, което докара до подозрения в честността на вота.
Уволнения и на зам.-министри
Освен в Министерство на вътрешните работи, през последните дни бяха освободени над 10 други зам.-министри, назначени от кабинета „ Денков “ в другите министерства. На мястото на част от тях са назначени нови хора, най-често свързани с ГЕРБ, Движение за права и свободи и президента.

Например, трима нови зам.-министри влязоха в Министерството на защитата - Иван Пейков , Аделина Николова и Радостин Илиев . И тримата стартират кариерата си в министерството по време на управническите мандати на ГЕРБ в интервала сред 2009 и 2021 година

Същото важи за новите зам.-министри на финансите Методи Методиев , Стефан Белчев и Мартин Дановски .

Зам.-министър на труда и обществената политика стана Лазар Лазаров , който заема същия пост в няколко държавни управления с присъединяване на Движение за права и свободи и ГЕРБ, както и в служебни държавни управления, назначавани от президента Радев.

От Министерството на правораздаването си отиде зам.-министърът Емил Дечев, препоръчан от ПП-ДБ, а на негово място бе назначена Спаска Кинчева , която идва от Върховната касационна прокуратура. И министърката на правораздаването в служебния кабинет Мария Павлова идва оттова - беше заместител на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов. Първа работа беше да на промени в правосъдния закон. Те трябваше да продължат промяната в бранша, почнала с промени в Конституцията - главен приоритет на ПП-ДБ от години.
Какво става в енергетиката
В първата си седмица на власт служебният кабинет на Главчев смени и ръководителите на основни енергийни сдружения.

За нов шеф на „ Мини Марица-изток “ е назначен Тодор Тодоров , който е заемал същия пост при първото държавно управление на ГЕРБ, написа.

Смяна има и в сдружението „ АЕЦ Козлодуй - Нови мощности “ , което ще дава отговор за в атомната електроцентрала. За негов шеф е назначен Георги Добрев , който е заемал значими постове в централата и в Столичната община по време на мандати на ГЕРБ.

Още двама души, близки до ГЕРБ - Деян Иванов и Румяна Петрова , влизат в управителните органи на други две сдружения - „ Националната електрическа компания “ ( НЕК ) и компанията „ Ай Си Джи Би “ , която оперира сред България и Гърция.

Самият длъжностен министър на енергетиката Владимир Малинов е считан непосредствен до Движение за права и свободи и ГЕРБ.
И какво от това?
Да се върнем отново към началото. Уволненията и назначенията, които прави служебният кабинет, демонстрират кои са значимите за него сфери и какви са политическите му връзки.

Очевидно най-важното министерство е Министерство на вътрешните работи, защото от него зависи по какъв начин ще реагира на сигналите за пазаруване на гласове. И дали ще реагира въобще. На управителните постове в Министерство на вътрешните работи са хора, свързвани с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те ще дават отговор за противодействието на купения и следения избор на изборите на 9 юни - европейски и предварителни парламентарни.

Според ПП-ДБ, които останаха без свои представители в Министерство на вътрешните работи, вътрешният министър Стоянов обслужва ползите на обединенията на Борисов и Пеевски и ще защищава техните „ купувачи на гласове “.

Енергетиката и външната политика също наподобяват като приоритет на служебното държавно управление. Но то би трябвало да се занимава единствено с изборите и да не развива толкоз стратегически за страната политики.

Именно тъй като всички партии имат интерес да завоюват изборите, кабинетът, който ги приготвя, не би трябвало да е привързан партийно.

Кадровите смени, които прави държавното управление на Главчев обаче, навеждат на мисълта, че то има връзки - както с ГЕРБ и Движение за права и свободи, по този начин и с президентството.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР