През четвъртото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През четвъртото тримесечие на 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

БВП за последното тримесечие на 2021 нараства с 4.5% спрямо 2020 г.

През четвъртото тримесечие на 2021 година брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 4.5% по отношение на съответното тримесечие на миналата година и с 1.0% по отношение на третото тримесечие на 2021 година, оповестиха от Националния статистически институт (НСИ).

В управлението на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки за Брутният вътрешен продукт са дефинирани като: "...най-ранната картина на стопанската система, показана в сходство с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се създават и разгласяват във допустимо най-кратки периоди след края на отчетното тримесечие, като се употребява лимитирана и непълна информация спрямо обичайно разработваните тримесечни индикатори на националните сметки... ".

Експресните оценки за Брутният вътрешен продукт се основават на предварителни, налични все още, месечни и тримесечни данни (обект на следващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за държанието на съставни елементи в състава на Брутният вътрешен продукт, за които все още на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Разработените експресни оценки за четвъртото тримесечие на 2021 година са готови в период от 47 дни след отчетния интервал. Те са показани в общоприет формат за издание на тримесечните данни на националните сметки - стойностен размер в настоящи цени, относителни дялове на съставените елементи в състава на Брутният вътрешен продукт и темпове на приръст по отношение на предходното тримесечие и по отношение на същото тримесечие на миналата година.

Съгласно Календара за разпространяване на резултатите от статистическите проучвания Национален статистически институт ще приготви и разгласява предварителни оценки за тримесечните данни за Брутният вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2021 година на 9 март 2022 година.

Според експресните оценки на Национален статистически институт за четвъртото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 38 513.5 млн. лв..

Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2021 година е 33 476.3 млн. лeвa.

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване с 81.7%, което в стойностно изражение възлиза на 31 476.7 млн. лв.. През четвъртото тримесечие на 2021 година бруто капиталообразуването е 8 283.1 млн. лева и заема 21.5% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е негативно.

През четвъртото тримесечие на 2021 година по отношение на предходното тримесечие Брутният вътрешен продукт нараства с 1.0%. За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 1.2%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през четвъртото тримесечие на 2021 година причина за записания стопански растеж по отношение на предходното тримесечие е нарастването на крайното ползване с 1.3%.

През четвъртото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт се усилва с 4.5% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност нараства с 4.2%.

Крайното ползване записва растеж от 7.9%, до момента в който бруто образуването на главен капитал понижава с 12.5% през четвъртото тримесечие на 2021 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година. Износът на артикули и услуги се усилва с 12.9%, а вносът на артикули и услуги нараства с 11.2%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР