През август миналата година прогнозите бяха за много тежка зима

...
През август миналата година прогнозите бяха за много тежка зима
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Очаквам скоро понижение на инфлацията при крайните цени

„ През август предходната година прогнозите бяха за доста тежка зима и за пик на инфлацията през лятото на 2023 година Но в този момент има спад при брутния вътрешен артикул още през четвъртото тримесечие на предходната година. От ноември месец насам към този момент 4 месеца инфлацията спада. Очаквам да се усети скоро и при крайните цени. “

Това разяснява служебният министър на стопанската система Никола Стоянов в предаването „ Лице в лице “.

Според ръководителя на ''Асоциацията на млекопреработвателите'' няма регулация от страна на страната

„ Знам и хората са прави и по този начин да не го усещат по джобовете си. Спадът на инфлацията не е в такива размери, в които ни се желае, само че в този момент има доста положителен тренд. Февруари месец цените на производителя спадат доста съществено. Инфлацията на производителя е единствено 8,9%. Наистина чакам сега и с по-сериозно да спада инфлацията на крайните цени “, добави той.

Потребителите би трябвало към този момент да ги виждат в двете вериги, които подават информация към уеб страницата, добави икономическият министър

Стоянов разяснява и новия уебсайт за храните.

„ Идеята на този уебсайт не е на него да търсите къде да отидете да пазарувате на ниски цени. Идеите и функционалностите на този уебсайт са няколко - от една страна се събира цялата информация, която институциите събират. Това са на организация „ Митници “, Стокови тържища и борси, Министерство на земеделието във връзка с междинните цени на дребно. От друга страна там даваме опция и на веригите с над 30 милиона оборот за предходната година да дават към този момент своите най-ниски, само че без промоции цени “, добави той.

Според Стоянов има се вижда внезапно понижение на цените на едро.

„ Ще можем да забележим от идната седмица ще последва ли най-сетне и на дребно по осезателно, защото за момента несъмнено виждам едно задържане на цените. Повече промоции последните месеци, откогато държавното управление сложи тематиката пред обществеността. Ние се стремите към извънредно трайно понижение не към резултата задържане на цените “, изясни служебният министър на стопанската система.

Вижте целия диалог във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР