През август инфлацията в еврозоната е достигнала рекордните 9,1%, тъй

...
През август инфлацията в еврозоната е достигнала рекордните 9,1%, тъй
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната през август достигна рекордните 9,1%

През август инфлацията в еврозоната е достигнала рекордните 9,1%, защото внезапното повишаване на силата след съветската инвазия в Украйна е оказало напън върху семействата и бизнеса.

Потребителските цени евентуално ще продължат да нарастват бързо " за нескончаем интервал от време ", съобщи ЕЦБ в изказване, като съгласно последните ѝ прогнози през 2022 година инфлацията ще доближи приблизително 8,1%.

Тази значима стъпка форсира прехода на ЕЦБ от мощно стимулиращо равнище на лихвените проценти към такова, което ще върне инфлацията към целевото ѝ ниво от 2%.

Базираната във Франкфурт институция е на път към повишение на лихвените проценти и усмиряване на инфлацията, съобщи на конференция ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард.

ЕЦБ към този момент надвиши упованията на съвещанието си през юли с нарастване на лихвените проценти с 50 базисни пункта - първото покачване от повече от десетилетие.

„ ЕЦБ се отхвърли от инфлационното таргетиране и прогнозиране и се причисли към групата на централните банки, които се концентрират върху понижаването на действителната инфлация ", съобщи Карстен Бржески, началник на отдел " Макро " в банка ING.

Преди съвещанието от ден на ден гласове призоваваха централната банка да прояви по-голяма " увереност " в лицето на инфлацията. Срещата сложи началото на нов метод на ЕЦБ.

ЕЦБ наваксва изоставането си от централните банки в Съединени американски щати и Англия, които започнаха да покачват лихвените проценти по-твърдо и по-бързо в отговор на инфлацията.

Увеличението от 75 базисни точки съответствува с най-голямата стъпка, подхваната от Федералния запас в сегашния му цикъл на повишение на лихвите.

„ Бързото покачване не е обикновено ", сподели Лагард, „ само че управителният съвет е единомислещ в поддръжката си за този ход “.

Според нея ЕЦБ към момента е надалеч от лихвени проценти, които да върнат инфлацията към целевото ниво от 2%, като предстоят още покачвания.

" Искаме всички стопански субекти да схванат, че ЕЦБ има съществено желание да върне инфлацията назад към 2% ", сподели Лагард.

В обновения набор от стопански прогнози ЕЦБ съобщи, че чака инфлацията да спадне до 5,5% през 2023 година и до 2,3% през 2024 година

Централната банка също по този начин понижи прогнозата си за икономическия напредък през 2023 година до 0,9% от предходната си прогноза за 2,1%.

Неотдавнашните мрачни стопански данни демонстрират, че еврозоната " се чака да изпадне в застоялост по-късно през годината и през първото тримесечие на 2023 година ", съобщи ЕЦБ.

" Много високите цени на силата понижават покупателната дарба на приходите на хората и макар че усложненията в предлагането понижават, те към момента лимитират икономическата интензивност ", съобщи банката.

Войната в Украйна също към момента натежава върху доверието на бизнеса и потребителите, добави тя.

„ Еврозоната рискува да изпадне в криза през 2023 година при неподходящия сюжет, който включва цялостно преустановяване на доставките на съветски газ “, сподели Лагард.

Неколкократните възходящи проверки на прогнозата за инфлацията провокираха рецензии към икономическите модели на ЕЦБ.

" Поемам виновността ", сподели Лагард за грешките в прогнозите, само че акцентира, че " всички интернационалните институции " са били застигнати от скока.

" Допуснахме неточности в прогнозите, както и всички интернационалните институции и множеството икономисти ", сподели тя. " Аз поемам виновността, тъй като съм началник на институцията ".

ЕЦБ ще продължи да покачва лихвените си проценти на идните съвещания, като лихвеният % е надалеч от равнището, належащо за понижаване на инфлацията до стабилно равнище.

" Всъщност през днешния ден взехме решение, че ще продължим да покачваме лихвените проценти, тъй като считаме, че сме надалеч от темпа, при който се надяваме да забележим инфлацията да се върне към средносрочната цел от 2% ", сподели тя. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР