През април 2022 г. азиатските страни за първи път са

...
През април 2022 г. азиатските страни за първи път са
Коментари Харесай

Азия изпревари Европа като основен купувач на руски петрол: Bloomberg

През април 2022 година азиатските страни за първи път са станали най-големите вносители на съветски нефт, изпреварвайки Европа, заяви в петък Bloomberg, базирайки се на основаната в Сингапур аналитична компания Kpler.

През предишния месец в Азия са доставени към 71,7 млн. барела съветски недопечен нефт, което е повече от два пъти повече от количеството, което Русия доставяше в района преди началото на военната интервенция в Украйна. Последвалите западни наказания и опасността от възбрана на петрола принуждават Москва да пренасочи доставките и съгласно изданието доставките за Азия нарастват с високи темпове.

 

" Някои от заинтригуваните купувачи в Азия са по-скоро стопански стимулирани, в сравнение с да заемат политическа позиция ", споделя Джейн Сие, старши петролен анализатор в Kpler, представена от Bloomberg .

По-голямата част от пренасочения съветски нефт се доставя за Индия и Китай. Неотдавна Русия предложи огромна отстъпка от 25% от цената на своя нефт, а медиите оповестяват, че през последните седмици Индия и Китай дискретно са го купували на по-ниска цена.

 

Азия получава съветски нефт по море. Според консултантската компания FGE размерът на нефта, превозен по море, ще се усили с 45 до 60 милиона барела в близко бъдеще заради разширението на търговията на Русия с Азия. Според Kpler към 26 май в морето са транзитирани към 57 млн. барела от съветския флагмански недопечен нефт Urals и 7,3 млн. барела от далекоизточния недопечен нефт ESPO, до момента в който в края на февруари те са били едвам 19 млн. барела Urals и 5,7 млн. барела ESPO.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР