През април 2021 г. руската служба за финансово разузнаване провежда

...
През април 2021 г. руската служба за финансово разузнаване провежда
Коментари Харесай

Неочакваното приятелство между криптоборсата Байнанс и руската ФСС

През април 2021 година съветската работа за финансово разузнаване организира среща в Москва с районния началник на най-голямата криптоборса в света - " Байнанс " (Binance), споделя Ройтерс в специфичен материал. Руснаците желаят " Байнанс " да се съгласи да им дава потребителски данни, в това число имена и адреси, с цел да им помогне да се борят с престъпността, разкриват текстови известия, изпратени от представител на компанията до негов бизнес сътрудник.

По това време организацията, наричана " Росфинмониторинг " или единствено " Росфин ", се пробва да наблюдава милиони долари в биткойни, събрани за задържания съветски опозиционен водач Алексей Навални, споделя стартират източник. Навални, чиято организация " Росфинмониторинг " прибавя същия този месец в листата на терористичните организации, твърди, че даренията се употребяват, с цел да се осветли корупцията на държавното управление на президента Владимир Путин.

Шефът на " Байнанс " за Източна Европа и Русия Глеб Костарьов приема настояванията на " Росфин " и се съгласява да им дава потребителски данни, сочат текстовите известия. Пред бизнес колегата си той признава, че в тази ситуация " не е имал изключително огромен избор ".

Костарьов отхвърли коментар по въпроса. " Байнанс " съобщи за Ройтерс, че съветските управляващи в никакъв случай не са влизали в контакт с компанията за Навални. От криптоборсата допълниха, че преди войната интензивно са търсили способи да работят в Русия, което значи, че е трябвало да отговорят на " избрани условия от страна на регулаторните и правоприлагащите органи ".

Срещата, за която в този момент за пръв път се приказва в общественото пространство, е част от подмолните старания на " Байнанс " да построи съществени връзки с съветски държавни организации, което да помогне за разширение на бизнеса в Русия, показва Ройтерс. Тези дейности на " Байнанс " са документирани в изявленията с повече от 10 души, близки до интервенциите на борсата в Русия, измежду които някогашни чиновници, някогашни бизнес сътрудници и ръководители от крипто промишлеността, както и от известията, изпращани от Костарьов до хора, отвън компанията.

" Байнанс " продължи да работи в Русия и откакто на 24 февруари Путин изпрати войските си в Украйна, макар молбите от страна на държавното управление в Украйна до нея и до други криптоборси за спрат да обслужват съветски консуматори. За разлика от тях други огромни разплащателни и финансови институции като " Пейпал " (PayPal) и " Американ експрес " (American Express) стопираха интервенциите си в Русия след началото на войната. Един от огромните съперници на " Байнанс " в Русия - EXMO.com, разгласи предишния понеделник, че повече няма да обслужва съветски и беларуски клиенти и ще продаде бизнеса си в Русия. Други по-малко тържища обаче към този момент остават.

Главният изпълнителен шеф на " Байнанс " Чанпън Чжао, прочут с буквите си на латиница CZ, съобщи преди време, че е срещу войната и " политиците, диктаторите, който стартират войните ", само че не е срещу " хората в Украйна и Русия, които страдат “. Чжао отхвърли коментар за актуалната публикация. В отговор на въпрос на Ройтерс от " Байнанс " се задоволиха да посочат предишни изказвания на Чжао по въпроса.

Юристи на " Байнанс " обявиха за Ройтерс, че „ дейните връзки с съветското държавно управление сега са прекъснати поради спора ". В четвъртък " Байнанс " заяви на потребителите си, че лимитира услугите за огромни клиенти в Русия поради последния кръг от наказания на Европейски Съюз против Москва.

Търгуваните през платформата размери в Русия са нарастнали съществено след началото на войната, сочат данни от бизнеса, защото руснаците са се обърнали всеобщо към криптото, с цел да защитят активите си от западните наказания и от обезценяващата се рубла. В скорошно известие до собствен бизнес сътрудник Костарьов показва, че приоритет на " Байнанс " е да подсигурява пазарът да остане отворен, заради което борсата гледала да не " подвига доста звук ".

На въпрос на Ройтерс да бъде разтълкуван смисълът на известието на Костарьов, " Байнанс " дава отговор че войната и икономическата рецесия ще ускорят възприемането на криптото измежду работещите руснаци, които ще потърсят различни способи за разплащане. " Байнанс " добавя, че ползва всички наказания, наложени от западните държавни управления, само че няма едностранно да " замрази милионите сметки на почтените консуматори ".
Свободата на парите
След основаването си преди пет години в Шанхай " Байнанс " последователно построи съвсем цялостна доминация на нерегулирания съветски пазар и владее към четири пети от него, сочат пазарни данни. " Байнанс " отхвърля да разяснява " данни по външни оценки " и като частна компания не споделя сходни данни обществено.

През 2019 година Чжао споделя на руснаците, че задачата на " Байнанс " е да усили " свободата на парите " и да " пази потребителите ". Руснаците се втурнаха към платформата, гледайки на нея като опция на банковата система, държана под непоколебим надзор от една страна, на която те не имат вяра.

Съгласно проектозакона за контролиране на крипто фирмите, " Байнанс " се договаря с " Росфинмониторинг " да сътвори локално поделение в Русия, през което власттите да изискват потребителски данни, разкриват известия на Костарьов, видени от Ройтерс. На въпрос дали платформата е траяла с подготовката за създаванто на това поделение, от " Байнанс " дадоха отговор: " Ако решим в бъдеще да създадем локално поделение в Русия, в никакъв случай няма да споделяме данни без правно обосновано искане от страна на управляващите ".

Според близкия на Алексей Навални Леонид Волков препоръчаната от Русия регулаторна рамка би разрешила на Кремъл да разпознава криптодонорите на опозиционната формация. След ареста на Навални през януари 2021 година неговата антикорупционна фондация обществено предизвиква поддържниците си да подаряват посредством " Байнанс " и ги твърди, че това е най-сигурният метод да го създадат, защото за разлика от банковите прехвърляния в този случай управляващите няма да открият самоличността на донорите.

" Всички тези хора ще бъдат застрашени ", споделя Волков, който ръководи фондацията от Литва. Ако " Байнанс " желае да отбрани потребителите, продължава той, платформата " не би трябвало да има нищо общо с съветското държавно управление ". Кремъл отхвърля да разяснява както интервенциите на " Байнанс ", по този начин и акцията за набиране на средства за Навални посредством криптоплатформите.

В отговор на въпрос на Ройтерс " Байнанс " уточни, че преди войната е подкрепял законодателство, което да внесе изясненост в бранша. Но спорът в Украйна и последвалите западни наказания, наложени на доста съветски банки, направиха " на практика невероятно за която и да е платформа да възнамерява бъдещото си развиване в района ".

Източници, близки до " Байнанс ", акцентират, че платформата е подкрепяла проектозакона, защото, в случай че бъде признат, той ще изисква от криптоборсите да си партнират с съветските банки, което ще даде опция на потребителите да подават и търгуват доста повече средства.

В началото на април финансовото министерство уточни, че е готово с проектозакона за контролиране на цифровите валути. Запознати източници настояват, че управляващите желаят той бързо да бъде гласуван. Миналия месец народен представител съобщи пред формалния вестник на Народното събрание, че крипто законодателството ще понижи вредите, които съветската стопанска система понася от глобите.

" Росфинмониторинг " е измежду организациите, помогнали за изработването на проектозакона. Тя дава отговор за битката с прането на пари и финансирането на тероризма. Макар и официално самостоятелна, организацията работи под директния надзор на Федералната работа за сигурност (ФСС), правоприемникът на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), признават хора, които са били в контакт с организацията. Директорът на " Росфин " Юрий Чиханчин е деец от службите за сигурност, съгласно формалната му биография.

Маршал Билингсли, някогашен шеф на така наречен Работна група за финансово деяние (Financial Action Task Force), която залага световните стандарти за битка с финансовите измами, съобщи на конференция предходната година, че " Росфин " е " твърдо под контрола на ФСС ", с цел да се подсигурява, че от и към Русия се правят единствено утвърдени от страната преводи. Според Билингсли надали е изненада, че " Росфин " побърза да разгласи мрежата на Навални за терористична организация незабавно измежду арестуването му.

В писмен отговор на въпроси, отправени от Ройтерс, " Росфин " уточни, че " изцяло дава отговор на интернационалните стандарти за оперативна самостоятелност във връзка с регулирането на доставчиците на услуги за виртуални активи ". Чиханчин не разяснява.

Най-малко една криптоборса е отказала да дава информация за своите клиенти на " Росфин " заради опасения, че информацията може да се употребява непозволено, а ФСС да повлияе на платформата, разкрива осведомен източник. Други играчи на криптопазара в Русия също настояват, че са скептични във връзка с проектозакона.

" Никой не знае дали препоръчаната система с локални подрезделения ще бъде употребена да положително или за зло ", споделя Майк Бистроф, сътрудник в основаната в Москва правна компания „ Център ца цифрови права “. Именно тя представляваше " Байнанс ", когато борсата сполучливо оспори възбраната на своя уеб страница през януари 2021 година

Готовността на " Байнанс " да се ангажира с " Росфин " през 2021 година контрастира с нейния метод на други места по света. Някои национални регулатори упрекват компанията, че укрива информация. Миналия август, да вземем за пример, английският регулатор разгласи, че подразделението на " Байнанс " във Англия " не може да бъде дейно следено ", откакто то отказало да дава отговор на въпроси за световния бизнес на компанията.

В отчет от 2020 година регулаторът на Лихтенщайн показва, че връзките му с " Байнанс " са " непрозрачни ", защото платформата отхвърля да обезпечи финансова информация при поискване. В публикация, оповестена през януари, Ройтерс отбелязва, че през 2019 година " Байнанс " се е отказвал от проектите си да кандидатства за лиценз в Малта заради опасенията на Чжао за изискваната там финансова бистрота.

Според юристи на " Байнанс " да се смесват " избрани въпроси от отговорите на нашия клиент на настояванията за информация от страна на правоохранителните органи с проблемите при лицензирането на неговия бизнес " би било " изцяло изкуствено ". " Байнанс " твърди, че е най-активният състезател от криптоиндустрията, който работи с правоохранителните органи за " развиването на най-хубавите практики и предотвратяването на нови престъпни способи и противозаконни практики от навлизане на пазара ".

Според " Байнанс " всяко съмнение, че отхвърля да споделя данни с управляващите, когато те вършат правно обосновани претенции е " изцяло неистинно ". Платформата добавя, че следва строги правила и процедури при отговор на сходни претенции и си резервира правото да отхвърля, " когато липсва правно съображение ".
Не се опасявайте
Чжао пътува за пръв път до Русия в качеството си на основен изпълнителен шеф на " Байнанс " през октомври 2019 година На софтуерен конгрес в Москва той споделя на аудиторията да престане да „ робува “ на обичайните финанси. В представянето си той даже цитира думи на френския мъдрец от XVIII век Жан-Жак Русо - " Човек се ражда свободен, само че на всички места е в окови ".

" Байнанс " набелязва Русия като цел на своята агресия и още през 2018 година приказва в блог за " хиперактивното " крипто общество в страната. Борсата си партнира с основаната в Белиз платформа за разплащания " Адвкеш " (Advcash), с цел да даде опция на потребителите да подават и теглят рубли чрез банкови карти. " Адвкеш " признава, че това партньорство още е интензивно.

Постепенно " Байнанс " придобива доминация на съветския крипто пазар. Към средата на 2021 година размерите, търгувани в Русия, вършат този пазар втори по величина в света за компанията след китайския. На съветския пазар има и доста ВИП клиенти, който търгуват с огромни размери криптовалута, разкрива източник с директен достъп до данни на компанията.

През март 2021 година " Байнанс " обработва близо 80 % от всички интервенции рубла-крипто на обща стойност 85 милиарда рубли (1,1 милиарда долара), сочат данни на изследователската компания " Криптокъмпеър " (CryptoCompare). " Хората й се доверяваха. Тя постоянно беше една стъпка пред своите съперници ", споделя Максим Сухоносик, съветски криптотърговец и съосновател на блокчейн консултантската компания " Колибри груп " (Colibri Group).

През 2020 година " Байнанс " стартира за притегля вниманието на съветските управляващи, които по това време се отнасят враждебно към криптовалутите. Руският регулаторен орган не разрешава уеб страницата на " Байнанс " с аргумента, че съдържа неразрешени материали за пазаруването на крипто. Платформата оспорва възбраната в съда и през януари 2021 година тя е оттеглена, сочат изказвания на " Байнанс " в телеграм-група за съветските консуматори.

За Ройтерс " Байнанс " посочи, че възбраната е анулирана по процедурни аргументи, защото компанията не била вярно известена за възбраните. Регулаторът не е дал отговор на запитванията на Ройтерс.

Същия месец при завръщането си в Русия, откакто е бил лекуван след отравянето му с " Новичок ", Навални е задържан. Той, американските и английските управляващи винят ФСС за офанзивата, Русия изрично отхвърля тези обвинявания. ФСС не е дала отговор на запитванията на Ройтерс за потребностите на тази публикация.

В центъра на обвиняванията против Навални от страна на съветската прокуратура е финансирането на неговата фондация. По време на процеса той е упрекнат, че е откраднал 350 милиона рубли, които тогава костват 4,8 милиона $, дарени на фондацията му. Навални отхвърля обвиняванията. Волков съобщи за Ройтерс, че силите за сигурност са разпитвали хиляди поддръжници на Навални, дарили средства през съветски банки. Никой от тях не е употребил цифрови валути, добавя Волков.

Набирането на средства за Навални през криптоборсите се ускорява измежду арестуването му. Събраните повече от 670 биткойна, които последователите му подаряват посредством " Байнанс " и други тържища, в този момент биха коствали съвсем 28 милиона $, сочат блокчейн данни. Според Волков обаче действителната сума е по-малка, защото биткойните са били продавани незабавно след приемането им на по-ниска цена.

Когато през юни 2021 година съветският съд не разрешава фондацията на Навални и я окачествява като " екстремистка организация ", групата се обръща към последователите си в " Туитър " с апел да се " научат по какъв начин да употребяват криптовалутите " и им предлага да си отворят сметки в " Байнанс ". В по-късно управление фондацията поучава донорите да качват персоналните си карти в " Байнанс ", с цел да верифицират сметките си, отбелязвайки, че към момента няма данни която и да било криптоборса да дава информация на съветските управляващи. " Не се опасявайте ", написа в управлението.

След внезапното увеличение на даренията за Навални под формата на биткойни, ФСС стартира да изследва по какъв начин да разпознава тези криптодонори, съгласно източник, непосредствен до протичащото се. Според него ФСС инструктира " Росфин " да откри метод да реши този проблем. В отговор на въпроси на Ройтерс " Росфин " уточни, че й е неразрешено да разкрива какви ограничения подхваща против финансирането на тероризма. Според организацията Навални е забъркан в " терористична активност ".
На ярко
През април 2021 година съветската неправителствена организация " Фонд за развиване на цифровата стопанска система " кани " Байнанс " на частна среща с " Росфин " в държавна постройка в Москва, излиза наяве от поканата, забелязана от Ройтерс. Организацията е основана през 2019 година за да развива съветски технологии и е ръководена от някогашния почитан консултант на Путин по въпросите на интернет политиката Герман Клименко. На уеб страницата на групата написа, че един от сътрудниците й е съветското министерство на търговията и индустрията. Костарьов, шефът на локалния клон на " Байнанс ", оглавява комисията по цифрови валути във фонда. Нито фондът, нито Клименко дадоха отговор на имейлите с искане за коментар по въпроса.

Друга криптоборса – О Ка Ехс (OKX), основана в Китай, само че в този момент основана на Сейшелите, също е била поканена на срещата, съгласно стартират източник. Говорител на борсата споделя, че компанията е отказала поканата, без да дава пояснения.

На срещата, съгласно известията на Костарьов, " Росфин " е изискала криптоборсите да се записват при нея, с цел да могат да получават претенции за потребителска информация. Костарьов написа на своя бизнес сътрудник, че не счита това условие за проблем. Той написа и че ФСС се интересува от криптото, само че не изяснява нищо повече.

На въпрос по отношение на срещата на Костарьов с " Росфин " " Байнанс " дава отговор, че " ние не сме работили, сътрудничили или партнирали с тази организация ". Пет месеца по-късно " Росфин " изпраща на " Байнанс " въпросник, забелязан от Ройтерс, посредством който изисква повече информация за осъществяваните от борсата инспекции на клиентите и за " нейния желан канал за връзка " с управляващите по отношение на настояванията за крипто преводи. На въпрос за тази връзка от борсата дадоха отговор: " Байнанс " се отнася съществено към отговорностите си и приветства всяка опция да се съветва с регулаторните органи ".

По същото време в известие до своя бизнес сътрудник Костарьов написа, че " Байнанс " ускорява напъните си да се ангажира с управляващите по въпросите на крипторегулацията. " Росфин " е подготвена да поддържа " Байнанс " в това, написа Костарьов. Но съветската централна банка е срещу регулирането на криптовалутите и даването опция на този пазар да се развие и разшири заради опасения, че това може да насърчи незаконната активност.

Много от огромните международни централни банки, чиято задача е да управляват размерите пари на пазара, имат сходни опасения от света на криптото. Управителят на съветската централна банка Елвира Набиулина съобщи пред съветския парламент през ноември, че " една виновна страна няма да подтиква сходно разгръщане ". Говорителка на банката отхвърли коментар по въпроса.

През януари " Байнанс " разгласи, че наема Олга Гончарова, почитан чиновник на централната банка, за шеф за района Голяма Русия. Задачата на Гончарова е да построи " редовно взаимоотношение " с управляващите в Русия, показват от борсата.

След като Набиулина предлага по-късно същия месец потреблението на криптовалутите на съветска територия да бъде неразрешено, Костарьов написа на бизнес колегата си, че " Байнанс " е " във война " с централната банка. Всички други съветски държавни организации желаят заверка на цифровите валути, написа Костарьов. Подкрепата за криптото фактически пораства в Москва. След апела на Набиулина за възбрана, върховен представител на финансовото министерство обществено поддържа проектозакона, които би претендирал криптоборсите да разкриват имената на своите консуматори с аргумента, че това е належащо, с цел да се подсигурява " бистрота ".

И тогава се намесва самият Путин. В излъчено по малкия екран съвещание на държавното управление на 26 януари той изисква от министрите и централната банка да реализират " единомислещо решение " за криптовалутите. Той акцентира, че Русия има " избрани конкурентни преимущества " в този бранш като, да вземем за пример, остатък от електричество, което е извънредно значимо при " копаенето " на криптовалута.

Две седмици по-късно държавното управление утвърждава проект за регулация на цифровите валути, направен от няколко организации, измежду които " Росфин " и ФСС, чиято цел е да извади " тази промишленост на ярко ". В отговор на това Костарьов туитва: " Най-сетне положителни вести ".

В документ, описващ препоръчаната регулаторна рамка, държавното управление изяснява, че без такава система правоприлагането " няма да може да дава отговор дейно на нарушавания и закононарушения ". Властите ще изготвят база данни за портфейли цифрови валути, свързани с финансиране на тероризма, а тържищата ще би трябвало да разкриват пред " Росфин " информация за въпросните консуматори. Финансовото министерство внася в Народното събрание първата версия на проектозакона на 18 февруари.

Шест дни по-късно съветските войски атакуват Украйна.Търгуването в рубли през " Байнанс " внезапно се покачва, откакто западните страни постановат наказания на Русия, а Кремъл лимитира тегленето на непозната валута. По данни на " Криптокъмпеър " междинните дневни размери на преводи в рубли през " Байнанс " в първите три седмици на войната е бил съвсем четири пъти по-висок в сравнение с месец по-рано.

В телеграм групата на " Байнанс " представители на потребителите, представящи се като " Ангелите на " Байнанс ", харесват изявления на търговци, които благодарят на борсата, че не блокира сметки. Едно известие даже моли " Байнанс " да не си " пада по тези военни нелепости ".

" Байнанс " е привлякла стотици " ангели " по целия свят да популяризират борсата пред локални криптотърговци. " Байнанс " не се меси в политиката ", написа един от тези " ангели ". За Ройтерс " Байнанс " прецизира, че „ ангелите “ не са представители на компанията.

Криптоборсата получава похвали и от партията на Путин - " Единна Русия ". Депутатът Александър Якубовски съобщи на 14 март пред формалния вестник на Народното събрание, че " Байнанс " са " водещи специалисти в нашата страна ", които поучават политиците във връзка с крипторегулацията. Компанията е сложена под " мощен напън от страна на вражески настроени по отношение на Русия страни “. От " Байнанс " разясниха, че в никакъв случай не са са срещали и комуникирали с Якубовски и неговото мнение си остава персонално.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР