През 72 дни на миналата година въздухът на Русе е

...
През 72 дни на миналата година въздухът на Русе е
Коментари Харесай

Завод Монтюпе в Русе ще монтира биофилтри за пречистване на вредните емисии

През 72 дни на предходната година въздухът на Русе е бил нечист – от Регионална инспекция за опазване на околната среда са отчели повишени равнища на фини прахови частици. Според специалистите, това се дължи най-много на отоплението с твърдо гориво. Те регистрират и растеж на сигналите на жители – над 800, най-вече за неприятни миризми, свързани с производствата на химическо дружество и на цех за алуминиеви авточасти.

Русе

Най-голямото наказателно разпореждане, издадено от русенските екоинспектори, е на цех Монтюпе – на стойност 300 000 лв. за несъблюдение на изискване в Комплексно позволение и позволено неорганизирано изпускане на излъчвания. Санкцията е доказана от Районния съд, само че се чака да бъде обжалвана. Въпреки това от компанията са подготвени да инсталират нови филтри на индустриалните си цехове.
инж. Любомир Атанасов, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе: Имат изразено предпочитание да изградят биофилтри, които са за разчистване на всичките излъчвания, които са уловени от работната среда вероятно преди да излезе комплексното позволение.
Вече се вършат усъвършенствания на вентилацията и аспирацията в цеховете, с цел да не се изпускат нездравословни излъчвания във въздуха и все пак отново се усещат неприятни миризми.

Нарушението, което екоинспекторите са открили в завода, е обвързвано с работната среда.

инж. Христо Милков, нач. отдел в Дирекция: Специално за диметилетиламина … По отношение на околната среда тези правила са заложени в комплексното позволение и се съблюдават от дружеството… Но за работната среда до сегашния миг никой не е правил измервания.
Очаква се инсталация от Япония, която да направи замерванията. От екоинспекцията регистрират, че в Русе няма превишаване на главните замърсители, които се наблюдават. За веществата, за които се счита, че тровят въздуха обаче няма нито европейска, нито национална норма. И сега се водят диалози с отрасловото министерство за залагането на стандарти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР