През 60-те и 70-те години на миналия век САЩ и

...
През 60-те и 70-те години на миналия век САЩ и
Коментари Харесай

Мисия до обратната страна на Луната – цел и задачи

През 60-те и 70-те години на предишния век Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики изпратиха редица експедиции до Луната, измежду които се открояват задачите на американската пилотирана стратегия “Аполо ”. От началото на новото хилядолетие Луната още веднъж е обект на засилен теоретичен интерес. През последните няколко години до Луната летяха роботизирани задачи, извършени от Съединени американски щати, Индия, Япония, Европейската галактическа организация и Китай.

Но без значение от огромния теоретичен интерес към момента никой не е провел кацане на противоположната страна на Луната, която не се вижда от земната повърхнина. През идващите няколко години това следва да се промени. Китайците имат намерение да проведат лунна задача до противоположната страна в интервала към 2018 година.

Но като се изключи че задачата ще утвърди Китай като международна галактическа мощ и по този начин страната ще придобие състезание в лунните проучвания, какви биха били научните цели?

Журналистът Ленърд Дейвид написа в блога си, че на идна научна конференция, отдадена на проучването на Луната, китайските учени ще показват в детайли елементи за инструментите, които ще бъдат инсталирани на борда на автоматизираната лунна станция “Чанг’e 4 ”. Мисията ще се състои от спускаем уред, луноход и телекомуникационен сателит, който ще бъде изпратен към точката на Лагранж L2. Само посредством подобен сателит ще може да бъде осъществена радиокомуникация сред Земята и спускаемата станция на повърхността на противоположната страна на Луната.

Изследователите оповестяват, че научните цели на задачата ще са доста, само че включват: проучването на характерността на носещия се над лунната повърхнина плаващ пясък, характеризиране на температурата на повърхността на противоположната страна на Луната и анализиране по какъв начин тя се трансформира с течение на времето, определяне на химичния състав на скалите и грунта, осъществяване на астрономически наблюдения в радиовълновата област, проучване на космичните лъчения и изследване на слънчевите експлоадирания, включително по какъв начин материал бива пренесен от Слънцето към Земята.

Обратната страна на Луната е идеално място за позициониране на радиотелескопи. На Земята, несъмнено, има доста радиотелескопи, а в околоземна орбита работи и съветският галактически телескоп “Радиоастрон ”, само че бедата е, че многочислените земни радиолъчения се явяват като фонов звук и утежняват качеството на наблюденията в радиовълновата област. Но Луната се явява като натурален щит и един телескоп, ситуиран на противоположната й страна, би могъл да направи невиждани научни открития, до момента убягвали на учените.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР