През 2023-та предстои Световно първенство за девойки, което ще се

...
През 2023-та предстои Световно първенство за девойки, което ще се
Коментари Харесай

Никол Тодорова - търпение, постоянство и силна воля

През 2023-та следва Световно състезание за девойки, което ще се организира в интервала 7-9 юли в Клуж- Напока. В идващите седмици Facebook страницата на БФХГ ще ви показа националните тимове девойки - самостоятелно и отбор, които ще борят за призовите оценки на шампионата в Румъния.

Поредицата продължава с Никол Тодорова - член на НО девойки (индивидуално).

Коя е Никол Тодорова? Разкажи ни малко повече за теб. За фамилията и безусловната поддръжка.

Какво в никакъв случай няма да забравиш, като съвет от родителите си?
НИКОЛ: Здравейте, аз съм Никол Тодорова, на 14 години от град София. Състезавам се за СКХГ " Авангард ", София. Баща ми е някогашен играч по спортна пукотевица и от него съм наследила спортния дух. Винаги и майка ми, и татко ми са ме подкрепяли доста и най-важният съвет за мен от тях е: самообладание, неизменност и мощна воля.

Как стартира твоята история с художествената гимнастика? Кой те `запали`, в случай че може да се изразим по този начин?
НИКОЛ: Към художествената гимнастика ме възпламени моята кръстница - Стела Салапатийска.
Започнах да упражнявам на 4 години при Евелина Ананиева в КХГ " Левски ". Първото нещо, на което се научих беше мост и попивка. С доста обич и самообладание тя съумя да ме накара да заобичам този спорт. Първото ми огромно съревнование беше Директива за птиците кат. А за ДМВ до 10 години, на което се класирах на 9 място.

Кое е било най-хубавото съревнование до този миг в кариерата ти? Защо? А най-трудното и тежко?
НИКОЛ: Любимото ми съревнование е МТ “Фея под липите ”, на което завоювах първото място. Това ми беше първото съревнование за СКХГ " Авангард ". Най - мъчно за мен съревнование беше МТ “Купа София ” 2021, тъй като ми беше първи шампионат от подобен сан и то като член на националния тим на България. На това съревнование завоювах бронзов орден на финала на обръч.

Да стигнеш до националния тим – какъв брой дълъг и сложен беше този път?
НИКОЛ: Пътят до народен тим беше доста дълъг и сложен, извървяхме го дружно с моя персонален треньор Николай Боев. Работихме с доста непримиримост и неизменност. Той постоянно беше до мен и ме поддържаше в сложните моменти. Повярва в мен от ден първи и с помощта на него съумях да напредна доста. Почти всичко, което мога и знам за художествената гимнастика, съм го научила от него.

Първи срещи със старши-треньора на тима Райна Тошева. Кой е урокът, който в никакъв случай няма да забравиш от работата с нея?

Първи срещи с останалите девойки. Трудно ли ти беше да се адаптираш?
НИКОЛ: Първата ми среща с госпожа Райна Тошева беше в деня, в който ни събраха на централизирана подготовка. Тя беше доста блага и спокойна с нас и с доста самообладание и обич, ни оказа помощ да се опознаем и да се приспособяваме към новата конюнктура. С останалите девойки от тима успяхме да се опознаем много бързо. В момента те за мен са доста близки приятелки.

Имаш ли амулет, или обред, който изпълняваш преди да излезеш на килима?
НИКОЛ: Има два талисмана, с които отивам на всяко съревнование. Преди да изляза на килима постоянно се пробвам да се съсредоточа на цялостно и да не обръщам внимание на нищо странично.

Любопитно от залата. За какво ти вършат забележка най-често и има ли санкции?
НИКОЛ: Основните забележки към мен са да бъда по-артистична (усмихва се).

Извън гимнастиката, имаш ли други обичани спортове, занимание? С какво се занимаваш, когато не тренираш?
НИКОЛ: Извън гимнастиката доста обичам да виждам фигурно пързаляне и да излизам с приятелки.

Какво научи от Илиана Раева? Спомняш ли си първата Ви среща?
НИКОЛ: Не си припомням първата ми среща с госпожа Илиана Раева, само че най-яркият спомен с нея е, когато бях ДМВ. Преди финалите на едно Държавно състезание, тя ни събра, с цел да ни пожелае триумф и да ни посъветва да играем самоуверено. Г-жа Раева участва на съвсем всички български шампионати. Гледа надпреварите от първия ред, а това за мен е спомагателна мотивация да се покажа в най- положителната ми светлина.

Какво ти следва оттук нататък? Готова ли си с изработването на новите съчетания? За какво мечтаеш и какво си пожелаваш за новата 2023-та?
НИКОЛ: Все още не съм наясно какъв е проектът на надпревари за годината, защото те ще бъдат избрани от госпожа Райна Тошева. Знам, че ще има Световно за девойки и се надявам да представям България на него. Пожелавам си за новата 2023-та да стана международна шампионка!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР