През 2023 г. с промени в законодателството се прие, че

...
През 2023 г. с промени в законодателството се прие, че
Коментари Харесай

1950 лв. за сестра и 2700 лв. за лекар очакват в новия КТД

През 2023 година с промени в законодателството се одобри, че минималните работни заплати (МРЗ) в опазването на здравето не би трябвало да са по-ниски от заложените в настоящия Колективен трудов контракт - КТД. В момента работи КТД от 2022 година За заплата под заложеното в КТД от месец юни ще се постановат санкции на лечебните заведения.

За 2024 година се чака да се заложи 1950 лева МРЗ за здравна сестра и над 2700 лева минимална заплата за доктор.

" Заплатите на работещите във всички браншове се уредени в Кодекса на труда, а главната големина е минималната работна заплата(МРЗ) и понятието най-малък застрахователен приход (МОД), който е еднакъв на МРЗ. Други разпореждания, които се отнасят по размера на заплатите на национално равнище няма. Лечебните заведения в системата на опазването на здравето се записват по Търговския закон, несъмнено те съблюдават и законодателството в бранш опазване на здравето.

В Министерство на здравеопазването има Браншови съвет, който подписва съглашение сред трите страни - синдикати, 4- те съществени работодателски организации и министъра на опазването на здравето. Има и експлицитна наредба за разпростирането на този браншови контракт или КТД, сподели за БНР проф. Григор Димитров.
" КТД е една планувана правна опция в Кодекса на труда (КТ), според която законодателят дава опцията на разнообразни сектори и организации да реализират между тях такова споразумение, което постоянно да е по-добро от това, което страната, законодателят категорично към този момент е регулирал. КТД постоянно се прави за богатството на служащите и чиновниците, в случай че всички организации, които съставляват техните права, са съгласни с това. Ние няма по какъв начин да обвързваме с КТД отрасъл, който не се усеща или не е бил законно показан в хода на договарянията по сключването на един подобен контракт. Защото едно такова групово съглашение изисква съблюдаване на избрани правила, уточни Мария Петрова, експерт по здравно право.

" Всеки КТД важи за една година от подписването му. Последният от 2022 година е важал до април 2023 година През 2023 г няма подписан нов КТД, тъй като се открива, че заложените параметри от предходния не са изпълними за част от лечебните заведения, като част от тях ги нападат и във Върховен административен съд.  Д-р Неделчо Тотев е взел участие в тогавашния преговорен развой като представител на БСК и Сдружението на общинските лечебни заведения и той не го е подписал. Затова през 2023 няма нов КТД. Сега разбирам, че синдикатите приготвят нов, добави още проф. Димитров.

" Като някакво дежа вю се повтаря през годините, когато би трябвало да се подписва КТД, да ме канят на среща, едвам когато са завършили договарянията и по тази причина аз и през 2022 година и преди този момент не съм ги подписвал, разяснява доктор Неделчо Тотев. По думите му тогава не подписват и представителите на АИКБ, на КРИБ.

" Така че до каква степен е законен не знам, беше подписан от Национална браншова стопанска камара на търговците едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати, показани от магистър-фармацевт Владимир Найденов, в които не взе участие нито един доктор, нито една сестра, нито един санитар..., а те договарят наши заплати?!, разяснява доктор Тотев.
 
Според него този КТД от правна позиция е едно огромно " правно нищо ", " мъртвородено ", което не може да поражда положителни последици за бранш " Здравеопазване ".
 istock istock
Жалко е, че те позволяват да бъдат лъгани по този противен метод, създавайки нереалистични упования и към КТД, и към контрола, който видите ли " хипотетично " чакаме след подписването на Анекса към НРД- 2023 - 2025 година да бъде упражняван от НЗОК, която има напълно други функционалности, съобщи още юрист Петрова.

Проф. Григоров разяснява, че от Народно събрание на НЗОК стачкуват от първия миг против преместването на разпореждания, свързани със заплащането в НРД. НРД съгласно закона урежда взаимоотношения на две страни - НЗОК и изпълнителите на здравна активност по избран метод. Никъде няма и не трябва да има наредба в него, която да урежда възнагражденията, защото това е обект на различен закон, други правила. Това стана за първи път тази година посредством смяната в ЗЗО и това за мен е популизъм, текст с популистки цели. За нас е непозволен текст. Друг е въпросът ние до каква степен сме съгласни и до каква степен не сме - пред нас беше ултимативно сложено - има го в ЗЗО, а ние би трябвало да съблюдаваме законодателството. Предложението за тази смяна пристигна тогава от Комисията по опазването на здравето и се одобри през август месец, когато имаме най-малка социална интензивност... “, изясни той.

Kадровият недостиг в опазването на здравето се задълбочава

Предложението за санкции на лечебните заведения пристигна от работната група на здравната каса и Лекарския съюз, посочи проф. Димитров. А единственият акредитиран да управлява работните заплати е Главната ревизия по труда. Проверките ще са нелегитимни и това ще падне в съда, добави той.
 
" За да дадеш по-високи заплати, за което ние сме твърдо " за ", ти трябват доходи. А по какъв начин да го заработим, когато МРЗ скочи на 933 лева Веднага вдигнахме най-ниските заплати - на санитарите, и оттова съразмерно и на останалите, с цел да се съблюдава някаква съразмерност, която да поддържа непоклатимост на колективите. Когато пътеките скочиха с 20%, при нас няма нищо сходно - нашите пътеки скочиха с 5-6-7 до 10%, на избрани лечебни заведения по избрани пътеки. Спекула е да се твърди с 20% - от една страна разноските скачат с 20% във Фонд работна заплата, въпреки това приходът ти е до 10%, в случай че спазваш същите размери, и при този финансов запас по какъв начин би трябвало да вдигнеш главните минимални заплати?

В огромна част от общинските и държавни лечебни заведения работещите са на възраст 50+, т.е. ти би трябвало да дадеш и за клас прослужено време още приблизително от горната страна 40%, което е по 400 лева на човек, отива към 2000 лева на медицински сестри, като добавиш и нощния труд, който скочи, тогава сметнете ние какви пари би трябвало да генерираме, с цел да поддържаме баланс в структурите? Когато ти наложиш на всички да дадеш по равно, те ни извиват ръцете, лишават ни главния инструмент, с който ние боравим, с цел да подтикваме работещите и да накараме неработещите, също да работят като другите... Демотивацията е тотална! “, счита проф. Димитров.
 
 istock istock
Ние ще ги стигнем, в случай че решат да ни глобяват, само че това ще значи да нямаме за прехрана, лъжат ги от 2022 година, когато им споделиха, че на всички ще вдигнат заплатите, с по 800 лева на лекарите и с по 500 лева на сестрите, оттогава до момента нищо такова не се случи...на тази неистина, кой ще стои, те всички са на лимита на силите си и трудовия си стаж, и вземат решение и отиват в извънболничната помощ, където с 30 на 100 скочиха възнагражденията при някои категории, разясни доктор Тотев.

По думите му " циркът, който са правели " в общинските лечебни заведения поради тези условия, да преназначат личния състав на по-малко работно време, вкарването на клас прослужено време в главната заплата, с цел да излязат сметките, само че това към този момент не работи, тъй като хората са на лимита, напущат.

Синдикатите желаят промени в трудовото законодателство

" Освен това в нашите лечебни заведения в този момент " тихомълком " ни лишиха от тези, пътеки, които главно сме ги работили и сме имали доходи - това е пътеката за рехабилитация след инсулт, към този момент, с цел да я работим, тази пътека - би трябвало да имаме двама експерти, от кое място при нас двама? Тази пътеки към този момент ще се работи единствено в лечебни заведения 2 и нагоре равнище, а нашите хора с инсулти къде ще отиват да се лекуват?, сподели още доктор Тотев.
 
Мария Петрова посочи, че с тези промени се цели и дълготрайна тактика за обезкървяване на държавните регионални и общински лечебни заведения. Тя заключи, че медиците заслужават най-хубавото, само че те би трябвало да внимават какво им се дава обещание и дали то може да бъде изпълнено, че не всичко опира до министъра и БЛС, всички медици би трябвало да бъдат дейна част от тези договаряния.

А до момента в който не се вкара електронното опазване на здравето, което да направи проблемите транспарантни и до момента в който не се остойностят КП, българските жители ще бъдат без опция да бъдат лекувани на всички места.
 
 istock istock
Според проф. Григор Димитров НРД би трябвало да пази всички, работещи в бранш Здравеопазване, в това число и немедицинския личен състав, като физици, химици, инженери, клинични лаборанти. Той прикани да бъдат прекатегоризирани всички лечебни заведения, с цел да се види дали отговорят на равнището си на подготвеност. Реформата в кавички усилва недоволството на работещите и се скриваме от това, че Здравната комисия не внесе никакви промени в системата на опазването на здравето.

Д-р Неделчо Тотев заключи, че икономическият лост е опрян до " шията " и натиска, до момента в който се обезкърви общинското опазване на здравето. Но дано не не помнят, че с нас си отива диагностичната и профилирана помощ, която оказваме на незабавните звена, рентгена и клиничната лаборатория в цели райони, които ние обслужваме, а множеството общински лечебни заведения лекуват по над три - четири общини. Надяваме се на среща с БСК и да имаме поддръжката им, тъй като всичко друго е " идея пердута ".

Да се спре с тази порочна процедура във връзка с възнагражденията в опазването на здравето, обобщиха специалистите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР