През 2022 г. ще имаме бюджет на растежа. Това каза

...
През 2022 г. ще имаме бюджет на растежа. Това каза
Коментари Харесай

Петков: По ниски сметки за ток през февруари и безплатни детски градини от април

През 2022 година ще имаме бюджет на растежа. Това сподели министър председателят Кирил Петков след държавното съвещание в понеделник. По думите му вложенията от държавния бюджет ще бъдат 5, 8% от Брутният вътрешен продукт.

„ Дефицитът без Коронавирус ограниченията ще е единствено 2, 5%, а с ограниченията - 4, 1%. Ще влагаме доста изрично, вдигайки % на вложенията на 5, 8. Това е невиждано. 8. 2% ще са финансовите вложения. Инвестираме и в човешкия капитал. За първи път ще имаме безвъзмездни детски градини и ясли от месец април. Ще отделим 70 млн. лева и за нови градини, за тяхното създаване. Възнагражденията на учителите ще бъдат 125% от междинната работна заплата. Няма да има и пенсионери под линията на бедността”, добави той и посочи, че ограниченията ще останат най-малко за идващите шест месеца.



По отношение на „ Булгаргаз” Петков разяснява, че уволнението на управлението е било резултат от това, че хората там не изпълнявали дилемите си по верния метод. „ В момента водим следствие. Част от решенията им са предопределили значително скока на цените. В момента се води следствие. Част от техните решение, изключително на база какъв % от пазаруването на газ идва от „ Газпром” и какъв от азерския газ са предизвестили скока на цените. Службите ще ни дадат ясно разяснени и е допустимо да повдигат обвиняване. Не можехме да чакаме нито ден, откакто видяхме видяхме тези обстоятелства. В идващите няколко дни ще има покачване на обвинявания и разяснение на обстановката. Фактите приказвам. Бил е избрал скъпият снабдител, вместо да се вземи от евтиния ”, сподели още той.

Сметките за електричество, които ще са получат през февруари, ще включват обезщетенията за декември и за януари, и ще са доста по-ниски, сподели още Петков. „ Започваме работна група, в която ще се разискват помощите за общините за лечебни заведения, детски градини, учебни заведения. Докато не се изчистят обаче неяснотите в публичните поръчки, не можем да приказваме, че общините нямат пари за осветяване. Осветлението не е огромен % от разноските на общините. Искаме да отделим политическия ПР с действителната потребност от помощ. Всякакви разлики от четири пъти над цените ще се проучват. Тези пари могат да платят огромна част от сметките за ток, в случай че се разходват по верния начин”, сподели още Петков.

Министърът на енергетиката Александър Николов беше безапелационен, че обезщетенията за бизнеса остават. „ Относно високите цени на електрическата енергия, смяна в цената за бита няма, тя е контролирана. Остава компенсацията за бизнеса. Ще прегледаме и обстановката в общините за нужда от обезщетения. Същото важи и за университетите, изясни той.

Относно проблема с „ Булгаргаз” министърът добави, че има ясно отвращение там да се следва избраната политика. „ Това е точно политиката на контролирания свободен пазар. Това е меко казано необичайно, изключително на фона на тежката рецесия в бранша. Цените, които „ Булгаргаз” е предложил са налични и елементарно могат да се сравнят с миналогодишните ", сподели още той.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР