През 2022 г. се навършват 65 години от създаването на

...
През 2022 г. се навършват 65 години от създаването на
Коментари Харесай

 „НИКОЛА ТАНЕВ. ЩРИХИ ОТ МИНИ ПЕРНИК“ 

През 2022 година се навършват 65 години от основаването на Националния политехнически музей (НПТМ). По този мотив екипът на музея е подготвил поредност от начинания. Важен акцент в тях е краткотрайната галерия „ НИКОЛА ТАНЕВ.ЩРИХИ ОТ МИНИ ПЕРНИК “.

Малко прочут факт е, че във фондовете на НПТМ се съхранява забавна сбирка от художествени произведения на известни български художници. В преобладаващата си част техните сюжети са свързани с техниката и индустриалния пейзаж. Представените в изложбата картини на Никола Танев не вършат изключение. Те са от цикъла „ Мини Перник “ и са рисувани през 1947 година (музеят изплаща творбите от брачната половинка на художника – Димитрия (Миша) Танева през 1976 г.)

Картините показват една по-непозната страна от творчеството на Н. Танев и до този миг не са представяни пред обществеността.

След 9 септември 1944 година житейската орис на художника се трансформира съществено. Прекарал близо 6 месеца из софийските затвори, той е заставен да трансформира своето изкуство съгласно новите партийни парадигми. Като създател с богата фикция, Никола Танев търси и намира ентусиазъм във всичко. Неговият живописен нюх остава неизменен даже тогава, когато изобразява подиуми от всекидневния живот на миньорите и влакови композиции, натоварени с въглища.

Временната галерия включва още снимков и документален материал, както и експонати, свързани с историята на минното дело в мини „ Перник “.

Изложбата се осъществя с общителното подпомагане на Регионален исторически музей – Перник и може да бъде посетена от 18 март 2022 година до 07 май 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР